Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Ligestil VIP'er og studerende i studienævnene

Asymmetri — Det skal være slut med VIP’ernes magt over de studerende i studienævnene. Derfor har Politrådet en plan.

I denne uge er der univalg, blandt andet til studienævnene, som er med til at forme vores uddannelser. Både studerende og det videnskabelige personale skal vælge deres repræsentanter til de kommende et-to års arbejde i studienævnene.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

De studerende og VIP’erne har samme mål — at sikre de bedst mulige uddannelser — hvilket bedst opnås gennem et konstruktivt samarbejde.

Dog er samarbejdet ikke helt ligeværdigt. I studienævnene er der et lige antal studenter- og VIP-repræsentanter, og i tilfælde af stemmelighed er det formanden for studienævnet, der har den afgørende stemme. Og da formanden altid vælges blandt VIP’erne, betyder det de facto, at VIP-siden (hvis den stemmer samlet, hvilket ofte er tilfældet) kan vedtage hvad som helst over hovedet på de studerende.

Samarbejde, ikke konflikt

Et markant eksempel på hvad det kan betyde, så vi i 2022, da VIP-siden i det psykologiske studienævn gennemtvang større pensumreformer uden opbakning fra de studerende, som oplevede reformen som en svækkelse af de humanistiske aspekter af deres uddannelse.

LÆS OGSÅ: Studerende har blokeret Institut for Psykologi

Konsekvensen var store protester blandt de studerende og et højt konfliktniveau i studienævnet. I stedet for at finde fælles løsninger blev det til en kamp mellem de studerende og VIP’erne. Det tjente ingen.

Som økonom skal jeg naturligvis ikke udtale mig om, hvem der havde ret dengang. Men det er heller ikke det væsentlige. Det væsentlige er, at et samarbejdende studienævn er afgørende for at skabe de bedste rammer for gode studier. Og det kræver formel ligestilling mellem studentersiden og VIP-siden.

Sådan afskaffer man magtmonopolet

Derfor foreslår Politrådet, at man officielt afskaffer VIP-sidens magtmonopol, så ingen beslutninger kan træffes uden opbakning fra mindst én studerende — og omvendt, at minimum én VIP skal stemme for.

Konkret foreslår vi, at forslag falder ved stemmelighed. Så hvis fire stemmer for et forslag og fire stemmer imod, er forslaget faldet i modsætning til i dag, hvor studienævnsformanden afgør, om forslag i disse tilfælde skal vedtages eller ej.

Det vil skabe et mere ligeværdigt demokrati, hvor hverken studerende eller VIP’er kan komme uden om hinanden. Det vil fremme fælles løsninger fremfor en ’os mod dem’-tankegang, som desværre til tider har eksisteret i visse studienævn.

Og det vil sikre de bedst mulige beslutninger for vores studier. For vores studier skabes bedst i samarbejde mellem VIP’er og studerende. Vi kan jo trods alt ikke undvære hinanden.

Univalget finder sted fra den 25. til den 29. november, og du kan stemme her.

Seneste