Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Liste: 20 facts om dit uniliv

Statistik — Du har udsigt til en årsløn på 368.965 kr. Din sidemakker er kvinde, du får 10 i specialekarakter, og du drikker mindre end dine forældre - men markant mere end din snedkerven.

32 % er stressede

I en spørgskemaundersøgelse af Danmarks Evalueringsinstitut svarer 32 procent af de universitetsstuderende, at de har følt sig meget stressede inden for den sidste måned. De er blevet spurgt et halvt år efter deres studiestart. Kun 15 procent har svaret, at de overhovedet ikke har følt stress. Sammenlignet med studerende på professionshøjskolerne, de kunstneriske og erhvervsfaglige uddannelser, fremhæver flere universitetsstuderende i undersøgelsen faglige krav og tidspres som en stressfaktor. Studerende på erhvervsakademiuddannelserne fokuserer mere på personlige forhold. Stress er aldrig godt og kan medføre, at du dropper ud. Undersøgelser viser nemlig også, at der er højere frafald blandt studerende, der føler sig meget stressede.

Sådan gjorde vi

Data er trukket fra en række undersøgelser hovedsageligt foretaget af EVA og DJØF.

Derudover er en del statistik leveret af Københavns Universitet selv.

Enkelte data kommer andetsteds fra – såsom DR og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Data er, i alle tilfælde, de seneste tilgængelige.

7,7 % leger med stoffer

7,7 procent af de studerende eksperimenterer med præstationsfremmende stoffer i løbet af studietiden. 75 procent af dem benytter kun de præstationsfremmende midler i eksamensforberedelsen. Det er primært koffeintabletter og beta-blokkere, der benyttes, men nogle eksperimenterer også med ritalin og nervemedicin. Vi tænker, at du skulle prøve en kop kaffe i stedet.

Vi vil have 10 og 12 i karakter

Næsten halvdelen af de universitetsstuderende har svært ved at stille sig tilfreds med andet end de tocifrede karakterer 10 og 12. Og det er der jo som sådan ikke noget galt med. Hvis altså ikke det var fordi, at det også hænger sammen med øgede stress-indikatorer, at man har svært ved at holde fri, eller holder sig tilbage med at spørge i undervisningen af frygt for at virke dum.

Vi drikker meget

Tag ikke fejl, den danske ungdom bader stadig i bajere og er europamestre i indtagelse af alkohol (vi drikker ikke lige så hyppigt som nogle af vores europæiske naboer, men vi er de bedste til at binge-drikke og til at drikke mange øl), men undersøgelser viser, at vores alkoholindtag er stærkt faldende. Du er dog undtagelsen – personer med høje uddannelser drikker nemlig markant mere end dem med lavere uddannelsesniveau. Og er du tilflytter, drikker du også mere.

28 klamydiadiagnoser

Antallet af klamydiadiagnoser i København per 1.000 indbyggere er 28. Det er en flot placering på kønssygdoms-ranglisten. De andre universitetskommuner klarer sig også særdeles flot: Aalborg og Frederiksberg topper Københavns Universitets hovedkvarter med henholdsvis 29,6 og 29,7 tilfælde per 1.000 indbygger. Hvis du gerne vil slippe for kløen, kan du flytte til Ærø, der har det laveste antal klamydiadiagnoser. Øboerne på Ærø ligger nemlig og hygger sig (med kondom) på 8,5 diagnoser per 1.000 indbygger.

En lejlighed koster 155 % af din SU

Det er ingen hemmelighed, at det københavnske boligmarked er både besværligt og dyrt. Hvis du ikke er en af de heldige, der enten sidder i forældrekøb eller har fået en kollegieplads, må du ud at slås på det almindelige boligmarked. Og det er ingen dans på roser. Ved at sammenligne boligpriser og sin seneste SU-udbetaling er en af denne teksts skribenter kommet frem til, at hun – i gennemsnit – ville skulle betale 102 procent af sin SU (efter skat) for et værelse i København. En etværelses lejlighed koster 155 procent af SU’en.

Uærlige dimittender søger mod finanssektoren

Er du et uærligt menneske, ender du nok med at søge mod finanssektoren, når du kommer ud på den anden side af din uddannelse. De ærlige studerende søger i højere grad mod offentlige erhverv. Det gælder i hvert fald, hvis du studerer økonomi, jura eller statskundskab. Blandt studerende ved de tre uddannelser vil knap 20 procent af de mest uærlige studerende vælge finanssektoren som arbejdsplads, mens ni procent af de ærlige ville gøre det samme. DJØF’s studielivsundersøgelse fra 2018 viser at 25 procent af de studerende søger mod det offentlige, så det må vel give at hver fjerde studerende er et ærligt menneske. Den kan du jo tænke lidt over.

78 % har studiejob

Hvis du er studerende, har du sandsynligvis et mere eller mindre fedt studiejob. Det har 78 procent af de studerende i hvert fald. Flere kandidatsstuderende har studiejob end bachelorstuderende, og hele 75 procent siger, at deres job har relaterer sig fagligt til deres studie.

16 timer på job

De studerende bruger i gennemsnit 16 timer på deres studiejob. Tallene afslører også, at det måske ikke er en helt dum prioritering. Studerende der bruger mere end fem timer på jobbet om ugen, har markant større chance for at komme hurtigere i job efter studiet.

Du får 9,6 i specialekarakter

Du får sikkert 10. Specialekarakteren er i snit 9,6, hvis man skal være helt eksakt. Flot gået, forresten. På Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet får de kvindelige studerende en my bedre karakterer end deres mandlige modstykker. Hos juristerne og teologerne er det omvendt, og på Det Humanistiske Fakultet hersker ligestillingen heldigvis. Noget tyder også på, at det er smart at fortsætte på kandidaten, hvis man gerne vil komme ud på den anden side med en flot karakter. Specialekarakterne er nemlig højere end bachelorkarakterne.

Teologi har det bedste studiemiljø

Det synes de i hvert fald selv. De teologistuderende ranker sig selv med 3,9 på en femtrins-skala, når de bliver spurgt om, hvor tilfredse de er med deres studiemiljø alt i alt. Det viser Københavns Universitets studiemiljøundersøgelse fra 2019. Tallet skiller sig ikke særligt ud. Studerende på Det Humanistiske Fakultet svarer i gennemsnit 3,8 ud af 5, og lavest ligger Det Sundhedsvidenskabelige- og Det Juridiske Fakultet med en ranking på 3,6.

61,4 % kvindelige studerende

60/40 til damerne. Sådan (cirka) ser kønsfordelingen ud på Københavns Universitet. Kun på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet er der flere mænd end kvinder indskrevet, ligesom mænd er overrepræsenteret på fag som Økonomi, Filosofi og Musikvidenskab. Til gengæld regerer kvinderne på Søndre Campus – på Det Humanistiske Fakultet er kønsfordelingen tættere på 70/30 (67,2 procent kvinder, resten er mænd, og de nonbinære ignoreres i statistikken).

10,2 % dropper ud

Hvis du (med succes) har gennemført det første år af din uddannelse, klap da dig selv på skulderen. Mere end hver tiende ud af de bachelorstuderende droppede nemlig ud af sin uddannelse i løbet af første studieår i 2019. Hvis du klarer dig igennem en bacheloruddannelse og påbegynder kandidaten, er du lidt mere sikker: I 2019 droppede 4,1 procent ud af deres kandidatuddannelse inden for det første år.

37,6 ugentlige studietimer

37,6 timer om ugen. Så mange timer bruger de studerende i gennemsnit på deres studie. Godt skuldret! Det er tæt på de 40 timer om ugen, Uddannelsesministeriet gerne så, at vi brugte. Regnedrengene siger nemlig, at ét ECTS-point tager dig 27,5 arbejdstimer at indtjene.

Kærlighed blomstrer på studiet

Faldt du for din kæreste under den seneste studierevy eller mellem gulddamer og Fernet Branca i fredagsbarens dæmpede lys før corona? Så er du slet ikke den eneste! 11 procent af danskerne har angiveligt mødt deres partner på studiet. Det viser en analyse, som Megafon har foretaget for Tjek.dk i 2013. Sådan går det, når du tilbringer virkelig mange timer om dagen sammen med ligesindede, smukke, unge mennesker, der har samme interesser som dig.

Hver fjerde dumper med vilje

I DJØF’s studielivsundersøgelse fra 2018 har 26 procent af de adspurgte svaret ja til at have blanket en eksamen i forbindelse med deres to seneste eksamensperioder. Du er altså ikke alene om at udskyde eksamener, hvis det kan lade sig gøre. Med det in mente, at 32 procent af de studerende har følt sig stresset, er det måske ikke altid en dum idé at blanke en eksamen.

38% gennemfører på normeret tid

Politikerne kæmper en brav kamp for at presse de studerende gennem studiet på normeret tid. Men frygt ej! Hvis du er en af dem, der er lidt forsinket, fordi du sidste forår lagde al din tid i statskundskabs-/mediciner-/smedierevyen, er du langt fra den eneste. I 2019 gennemførte kun 38 procent deres kandidatuddannelse på normeret tid, imens hele 80 procent var et år længere om at ryste universitetslivet af sig.

4%: Akademikerledigheden er slet ikke så høj

Is i blodet makker, når medierne snakker om, at der er høj ledighed blandt universitetsuddannede, snakker de sandsynligvis om dimittendledigheden. Den reelle akademikerledighed ligger på omkring 4 procent og er derfor faldet siden 2013, hvor den var 6 procent. Dimittendledigheden er en flygtig størrelse, der naturligvis er tårnhøj i august, september og oktober, hvor folk bliver færdiguddannede, men den falder i løbet af året.

Vi er i snit 21,4 år

En nyslået studerende på Københavns Universitet er i disse dage gennemsnitligt 21,4 år. Hvis du er markant ældre, er chancerne for, at du læser italiensk eller teologi ret store – her er gennemsnitsalderen for startere henholdsvis 32,9 og 31,6 år. The young guns finder du på studierne med høje adgangskvotienter. Både Molekylær Biomedicin og Forsikringsmatematik er gode bud på steder, hvor folk er yngre end 21. Heldigvis er alder bare et tal.

22 timer på campus

Måske bruger du 37,5 timer på dit studie, men du bruger altså kun 22 timer på campus. Det er uanset formålet inkluderer derfor også fredagsbarer, kaffepauser og vejledninngstimer.

Seneste