Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Liste: 20 facts om dit uniliv

Statistik — Du har udsigt til en årsløn på 368.965 kr. Din sidemakker er kvinde, du får 10 i specialekarakter, og du drikker mindre end dine forældre - men markant mere end din snedkerven.

40%: KU tager stressrekorden

Undersøgelserne kan ikke helt blive enige om, præcis hvor stresset du er, men alle er enige om, at det står grelt til på universiteterne. Noget tyder på, at 90 procent oplever stress i løbet af et semester, mens det for en tredjedel gælder enten hele eller store dele af semestret. Her har KU en flot danmarksrekord i stress på 40 procent. Tillykke til os.

Sådan gjorde vi

Data er trukket fra en række undersøgelser hovedsageligt foretaget af DJØF og DM.

Derudover er en del statistik leveret af Københavns Universitet selv.

Enkelte data kommer andetsteds fra – såsom DR og Uddannelseszoom.

Data er, i alle tilfælde, de seneste tilgængelige.

10% leger med stoffer

Næsten hver tiende studerende eksperimenterer med præstationsfremmende stoffer i løbet af studietiden. Nogle undersøgelser tæller koffeinpiller med, andre gør ikke, men uanset er et kaffedrop nok ikke anbefalelsesværdigt. Du bør, som minimum, lige tjekke med den nærmeste medicinstuderende, inden du kaster dig ud i sådan noget.

50%: Trængsel og alarm på uni

Synes du, at det er blevet sværere at vandre i vandrehallen, og er køen til kaffen blevet mistænkeligt meget længere? Så er du ikke alene. Halvdelen af de studerende oplever nemlig, at der er blevet mere trængsel og alarm på deres uddannelsessted i løbet af de sidste par år.

Vi vil have 10 og 12 i karakter

Næsten halvdelen af de universitetsstudernede har svært ved at stille sig tilfreds med andet end de tocifrede karakterer 10 og 12. Og det er der jo som sådan ikke noget galt med. Hvis altså ikke det var fordi, at det også hænger sammen med øgede stress-indikatorer, at man har svært ved at holde fri, eller holder sig tilbage med at spørge i undervisningen af frygt for at virke dum.

Vi drikker meget

Tag ikke fejl, den danske ungdom bader stadig i bajere og er europamestre i indtagelse af alkohol, men undersøgelser viser, at vores alkoholindtag er stærkt faldende. Du er dog undtagelsen – studerende på lange og mellemlange uddannelser drikker markant mere end andre unge. Det betyder, at du drikker mere end dine venner på de kreative uddannelser og erhvervsuddannelserne.

28,5 klamydiadiagnoser

Universitetsbyerne (og Gentofte og Kolding) løber med priserne som de mest klamydiaplagede steder i landet. Hvis du gerne vil slippe for kløen, kan du flytte til Brønderslev, der har det laveste antal klamydiadiagnoser. Mod Københavns 28,5 klamydiadiagnoser per 1.000 indbyggere, ligger Brønderslev nemlig (med kondom på) og hygger sig nede på 13.

En lejlighed koster 155% af din SU

Det er ingen hemmelighed, at det københavnske boligmarked er både besværligt og dyrt. Hvis du ikke er en af de heldige, der enten sidder i forældrekøb eller har fået en kollegieplads, må du ud at slås på det almindelige boligmarked. Og det er ingen dans på roser. Ved at sammenligne boligpriser og sin seneste SU-udbetaling er en af denne teksts skribenter kommet frem til, at hun – i gennemsnit – ville skulle betale 102 procent af sin SU (efter skat) for et værelse i København. En etværelses lejlighed koster 155 procent af SU’en.

4% dimittender søger aktivt mod det offentlige

Når du efter 5+ år står med en kandidatgrad i hånden, er det ikke ligefrem kommunen, der trækker. Halvdelen af KU’s dimittender vil gerne i det private, og lige under halvdelen er ganske ligeglade med, om de ender i det private eller offentlige. Det efterlader overvældende 4 procent kandidater, der aktivt søger mod det offentlige. Den kan du jo lige tygge lidt på.

73% har studiejob

Hvis du er studerende, har du sandsynligvis et mere eller mindre fedt studiejob. Det har 73 procent af de studerende i hvert fald. Og det er langt flere end for bare fem år siden. Tallene afslører også, at det måske ikke er en helt dumt prioritering. Studerende der bruger mere end fem timer på jobbet om ugen, har markant større chance for at komme hurtigere i job efter studiet.

Du får 9,65 i specialekarakter

Du får sikkert 10. Specialekarakteren er i snit 9,65, hvis man skal være helt eksakt. Flot gået, for resten. Generelt får de kvindelige studerende en my bedre karakterer end deres mandlige modstykker. Noget tyder også på, at det er smart at fortsætte på kandidaten, hvis man vil komme ud på den anden side med en flot karakter. Specialekarakterne er nemlig højere end bachelorkarakterne. Og det giver vel egentlig meget god mening.

Teologi har det bedste studiemiljø

4,52. Så højt rangerer de kandidatstuderende på Teologi deres uddannelse på en 5-trinsskala. Det betyder også, at Teologi, skarpt forfulgt af Italiensk (4,5) og Kemi (4,48) er det sted på KU, hvor flest af de studerende vurderer, at deres sociale studiemiljø er godt. Det er værd at bemærke, at mens de natur-, bio- og sundhedsvidenskabelige uddannelser dominerer listen over fag, der fører til højest løn, så er der flest humanistiske uddannelser på top-20 over det sociale miljø (9/20).

60% kvindelige studerende

60/40 til damerne. Sådan ser kønsfordelingen ud på KU. Kun på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet er der flere mænd end kvinder indskrevet, ligesom at mænd er overrepræsenteret på fag som Økonomi, Filosofi og Musikvidenskab. Til gengæld regerer kvinderne på Søndre Campus – på Det Humanistiske Fakultet er kønsfordelingen tættere på 70/30.

10% dropper ud

Hvis du (med succes) har gennemført det første år af din uddannelse, klap da dig selv på skulderen. Mere end hver tiende ud af de bachelorstuderende dropper nemlig ud inden for uddannelses første år.

37,6 ugentlige studietimer

37,6 timer om ugen. Så mange timer bruger de studerende i gennemsnit på deres studie. Godt skuldret! Det er tæt på de 40 timer om ugen, Uddannelsesministeriet gerne så, at vi brugte. Regnedrengene siger nemlig, at ét ECTS-point tager dig 27,5 arbejdstimer at indtjene.

Kærlighed blomstrer på studiet

Faldt du for din kæreste under den seneste studierevy eller mellem gulddamer og Fernet Branca i fredagsbarens dæmpede lys? Så er du slet ikke den eneste! 11 procent af danskerne har angiveligt mødt deres partner på studiet. Sådan går det, når man tilbringer virkelig mange timer om dagen sammen med ligesindede, smukke, unge mennesker, der har samme interesser som dig selv.

Du får en årsløn på 368.965 kr.

Velkommen til din nye årsløn. Når du er færdig, kan du gange din SU med fem. Dimittender fra KU inkasserer 30.497 kr. om måneden i gennemsnit i deres første fem år på arbejdsmarkedet. Humanisterne lidt mindre; samfundsvidenskaberne lidt mere end gennemsnittet.

35% gennemfører på normeret tid

Politikerne kæmper en brav kamp for at presse de studerende gennem studiet på normeret tid. Men frygt ej! Hvis du er en af dem, der er lidt forsinket, fordi du sidste forår lagde al din tid i statskundskabs-/mediciner-/smedierevyen, er du langt fra den eneste. Forrige år gennemførte kun 35 procent deres kandidat på normeret tid, mens de fleste, 76 procent, var et år længere om at ryste universitetet af sig.

4,7%: Akademikerledigheden er slet ikke så høj

Is i blodet makker, når medierne snakker om, at der er høj ledighed blandt universitetsuddannede, snakker de sandsyndligvis om dimittendledigheden. Den reelle akademikerledighed ligger på omkring 4,7 procent. Dimittendledigheden er en flygtig størrelse, der er tårnhøj i august, september og oktober, hvor folk bliver færdiguddannede, men den falder i løbet af året.

Vi er i snit 22,9 år

En nyslået studerende er i disse dage gennemsnitligt 22,9 år. Hvis du er markant ældre, er chancerne for, at du læser italiensk eller teologi ret store – her er gennemsnitsalderen for startere henholdsvis 32,9 og 31,6 år. The young guns finder du på studierne med høje adgangskvotienter. Både Molekylær Biomedicin og Forsikringsmatematik er gode bud på steder, hvor folk er yngre end 21. Heldigvis er alder bare et tal.

Dine forældre er sandsynligvis rige

KU er for de privilegeredes børn. Ud over at hente størstedelen af studentermassen fra en række nordsjællandske gymnasier, er KU også det universitet i Danmark, der har den største andel af studerende, der ankommer med tårnhøje gymnasiekarakterer i rygsækken. Samtidig har det gamle universitet en af de laveste andele af studerende fra lavindskomsthjem, så dine forældre tjener sandsynligvis kassen.

# Skriv kommentar
Del

Deltag i debatten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Seneste