Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Løve bliver ny minister for forskning og uddannelse

Disruption — Erhvervsmand Tommy Ahlers bliver ny uddannelses- og forskningsminister for Venstre.

Artiklen er opdateret kl. 14:08

Surprise!

Statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelte onsdag den 2. maj kl. 11, at han henter en helt ny mand ind på Christiansborg: Erhvervsmand Tommy Ahlers bliver ny uddannelses- og forskningsminister for Venstre.

Efter en længere periode med rygter om exit fra danske politik, bekræftede uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) den 1. maj, at han forlader Folketinget med omgående virkning.

Tommy Ahlers

Født 1975

Cand.jur. fra Københavns Universitet i 2000

Konsulent hos McKinsey 2000-04.

Startede sin første virksomhed i 2005. Efter et indbringende salg af virksomheden ZYB [en gratis online tjeneste, der tillod brugerne at udføre backup af deres kontakt- og kalenderinformationer samt dele disse med andre på en overskuelig og hurtig måde.] til amerikanske Vodafone, har han levet af at investere i opstartsvirksomheder.

Er fraskilt og far til to børn.

Medlem af regeringens Disruptionråd siden maj 2017.

En ministerrokade var derfor uundgåelig.

Løve hentet ind fra hulen

Mange vil kende Tommy Ahlers fra DR-programmet Løvens Hule, hvor håbefulde entreprenører præsenterer deres forretningsideer for et panel af investorer i håb om at finde medfinansiering.

Den 2. maj har han meldt sig ind i Venstre, så nu er han tillige venstreløve. Politisk er Tommy Ahlers, der er cand.jur. fra Københavns Universitet, altså en newbie.

Om udnævnelsen siger Tommy Ahlers selv:

»Jeg har masser af visioner og masser af holdninger. Men nu har jeg været vidende om det her i 14 timer, så jeg skal lige ind i stoffet.«

Han har været medlem af regeringens Disruptionråd det seneste år og før det formand for Iværksætterpanelet.

6 ministre på 4 år

Da Lars Løkke Rasmussen præsenterede sin nye minister, sagde han:

»Han er en visionær person. En iværksætter. Han har været med til at skabe arbejdspladser, noget Danmark skal leve af i fremtiden.«

Og da afgående minister Søren Pind af DR og TV2 News blev bedt om en kommentar til udnævnelsen, lød det sådan her:

»Ha! Hvis du tror, jeg vil forholde mig til det! Jeg synes, Tommy er fantastisk. Men det dér er jeg færdig med.«

Det seneste årti har der været hastig udskiftning i universiteternes ministerium. Således har området for forskning og uddannelse haft ikke mindre end seks kaptajner på fire år. Nu kommer der altså en succesrig iværksætter ind fra højre – og det er vel også et politisk signal.

Tiernes ministre

Charlotte Sahl-Madsen (K) 2010-11

Morten Østergaard (R) 2011-14

Sofie Carsten Nielsen (R) 2014-15

Esben Lunde Larsen (V) 2015-16

Ulla Tørnæs (V) 2016

Søren Pind (V) 2016-18

Tommy Ahlers Ahlers (V) 2018-

Strammerkurs

Ved den formelle overdragelsesceremoni blev Tommy Ahlers spurgt om hvad han vil bidrage med ind i det nye ministerium. Han svarede:

»Jeg kan få ting til at ske. Det har jeg bevist som iværksætter.«

Hvad kan universitetsborgerne forvente, at den nye kaptajn vil få til at ske? Det trak han på ved sin første tale i Børsgade. Men ifølge et interview i Euroman i januar 2017 har Tommy Ahlers revset de danske universiteter for ikke at være hårde og elitære nok.

Og Djøf-bladet citerer Tommy Ahlers for at finde universiteterne alt for slappe:

»Tag jurastudiet på Københavns Universitet, som skulle være det ypperste. Jeg synes ikke, det på noget tidspunkt gjorde rigtig ondt, og det samme hører jeg fra mange, der har taget en universitetsuddannelse,« sagde han for snart fem år siden.

I samme moment tilføjede Ahlers, at han i princippet godt kan lide den antielitære adgang til uddannelsessystemet. Men:

»Alle skal sgu da ikke bestå en uddannelse. Hvor kom den fra? At bestå en uddannelse må da bero på, at du besidder et vist talent for det, du har valgt at læse. Vi har fået et akademikerproletariat, fordi vi uddanner så mange. Vi skal være mere kyniske. Den del må gerne være mere elitær, så vi får færre igennem. Så de, der kommer ud, er dygtigere og mere klar til det pres, det er at starte en virksomhed.«

Det bringer den længst siddende ressortminister Helge Sander i hu. Ham, I ved, der ville afkorte vejen fra forskning til faktura.

Ledelsen på KU meddeler, at de glæder sig til samarbejdet.

Seneste