Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Videnskab
Prisregn — Godt nyt til to KU-forskere: Professor og cancerbiolog Janine Erler har modtaget Lundbeck-fondens Yngre Forskerpris, mens lektor Christoffer Clemmensen har fået et forskningsstipendium af fonden på 10 millioner kroner.
Janine Erler, cancerbiolog og professor ved Københavns Universitet, modtog 7. november Lundbeckfondens ‘Yngre Forskerpris’. Med den følger 300.000 kroner.
Ifølge en pressemeddelelse fra Lundbeckfonden har Janine Erler ‘leveret det ene skelsættende forskningsresultat efter det andet på kræftområdet’, hvilket har gjort hende til en internationalt anerkendt topforsker.
»Jeg føler mig utroligt heldig over, at jeg fik prisen. Det er altid fantastisk at blive anerkendt for sit arbejde, for som akademiker er ens forskning også ens passion, og vi akademikere er nødt til at arbejde virkelig hårdt for at opnå vores mål.« siger Janine Erler til Uniavisen.
Det var oprindelig en dygtig biologilærer i skolen, der fik sat hende på sporet af en forskerkarriere.
Da hun begyndte at studere biologi på universitetet, var det et kursusforløb i apoptose (som er programmeret celledød, en proces, der ophører med at virke i kræftceller), der førte hende videre til at skrive en ph.d. inden for cancerforskning, og det emne brænder hun stadig for:
»Min forskning er målrettet cancerpatienter, og jeg føler mig utrolig heldig at kunne arbejde med det. Jeg er også glad for at kunne arbejde sammen med læger, der beskæftiger sig med kliniske undersøgelser og for det fremragende hold af forskere, der arbejder i mit laboratorium,« siger Janine Erler.
Den lidt mere langhårede forklaring på, hvad hun har fået prisen for, hedder forskning i, hvordan mikromiljøet omkring tumorer er med til at stimulere kræftcellevækst, og at det har med begreberne invasion og metastasering at gøre.
Metastasering er, når kræftceller fra en primær tumor i kroppen begynder at sprede sig til andre steder i kroppen, og det er den proces, der ender med at dræbe kræftpatienten, forklarer Janine Erler. Metastaseringens første skridt er altså en invasion, hvor cancerceller trænger ind i normalt væv.
»Jeg forsker i, hvordan cancercellerne spreder sig i kroppen, og hvad de skal bruge for at kunne vokse på nye steder i kroppen. Mit mål er at udvikle ny medicin og nye terapeutiske strategier for at modvirke metastasering,« siger Janine Erler.
Hun siger også, at noget af hendes forskning kan bruges nu og her på grund af hendes direkte samarbejde med læger om, hvilken behandling der er bedst for hendes kræftpatienter. Andre dele af hendes forskning kan til gengæld have en tidshorisont på 10-15 år, inden det potentielt kan bruges til at helbrede kræftpatienter med.
Derudover har fem andre forskere modtaget forskningsstipendier fra Lundbeckfonden på hver 10 mio.kroner ifølge en anden pressemeddelelse fra den 6. november til at kunne forske koncentreret for over de næste fem år.
En af modtagerne arbejder ved Københavns Universitet.
Det er lektor Christoffer Clemmensen, ph.d., på Section for Metabolic Receptology ved KU, og han kan samtidig kalde sig Lundbeckfondens fellow.
Ifølge pressemeddelelsen håber Christoffer Clemmensen, at hans forskning kan føre til mere effektive metoder til at kunne dæmme op for fedmeepidemien. Det kan ske ved at udvikle mere potente og sikre lægemidler til behandlingen mod fedme, siger han.
Christoffer Clemmensen er især interesseret i ét signalstof, acetylkolin, i hjernen, og hvilken indflydelse, det har på samspillet mellem hjernens belønningssystem og appetitreguleringssystemet, når det gælder overspisning.
Af de øvrige fire forskere, der har modtaget Lundbeckfondens Fellows, er de tre ansat ved Aarhus Universitet og en på Center for aktiv sundhed ved Rigshospitalet.