Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Lykke Friis bliver tysklandskorrespondent

Job — Københavns Universitets mangeårige prorektor forlader uni-verdenen for et job som Berlingskes udsendte i Berlin. Hun giver et karriereråd med på vejen til de studerende på KU.

I mange år har Lykke Friis som en slags udsending fra Københavns Universitet over for medierne analyseret tidens nyheder fra Europa, særligt EU’s centrale stormagt, Tyskland.

Nu skal Friis selv være med til at snuse nyhederne fra Tyskland op som Berlingskes korrespondent med base i Berlin. Det blev offentliggjort 4. juli, kort tid efter, at Lykke Friis stoppede som prorektor på Københavns Universitet.

»Det er det, man kalder en fastlance-stilling, hvor jeg er fast tilknyttet Berlingske, men selvfølgelig med mulighed for at fortsætte mit engagement i Kræftens Bekæmpelse og passe forskellige bestyrelsesposter og, ude på de små timer, også være forfatter,« siger Lykke Friis.

»Jeg er tilfældigvis ved at færdiggøre en bog, der hedder “En kuffert i Berlin”, som handler om dobbeltheden for tiden i Tyskland, der på samme tid er et land i vækst og står midt i en identitetskrise, om hvad det vil sige at være tysk, og om der er kommet for mange ind i Tyskland, som ikke lever op til kriterierne for det,« siger hun. »Jeg kan ikke forudsige, hvor den historie ender, men sådan er det at skrive om aktuelle forhold.«

Lykke Friis, der er politolog, har i mange år været en af de primære iagttagere i medierne af tyske begivenheder. Hun siger, at den nye stilling som korrespondent adskiller sig fra det arbejde ved at være mere aktualitetsdrevet.

»Det er jo et andet gesjæft end analyserne, så jeg skal lære det journalistiske håndværk, og jeg har tænkt mig at tage noget videreuddannelse, hvilket jo også passer godt til universitetets krav om læring hele livet.«

Du kommer vel til at stå med en blok ved nogle pressemøder og den slags?

»Ja. Det er også derfor, jeg har bestemt mig for at flytte til Berlin. Jeg skal selvfølgelig også dække resten af Tyskland, og det kan man ikke fra København. Det er alfa og omega at være på stedet, og det er også sådan, man får opsnuset historierne.«

Ikke stresse

Lykke Friis kan se tilbage på en meget vidtforgrenet karriere, blandt andet har hun arbejdet i Dansk Industri og som klimaminister. Hun har et råd til de studerende, som skal lægge planer for deres egen fremtid i disse år, og som tilsyneladende oplever det som et stort pres.

»Hvis jeg skal komme med et råd, er det, at livet ikke er lineært, og det er karriereforløb heller ikke, og bliver det endnu mindre i årene fremover. Det er grundvilkåret, og det skal man ikke blive stresset over. Man skal se det som muligheder, der åbner sig for en,« siger hun.

»Og går man ned ad én vej, får det også konsekvenser, det er klart. Fordi jeg har sprunget rundt, ville jeg skulle starte forfra, hvis jeg ville tilbage på Institut for Statskundskab, for jeg fik ikke skrevet de store bøger. Og det skal man være bevidst om. Men man skal turde prøve noget nyt og ikke tro, at man kan planlægge det hele. Jeg havde ikke planlagt det her, selv om mange troede, at jeg havde en eller anden plan i skuffen.«

»Der er noget i tidsånden, som man skal kæmpe lidt imod, for det er fair nok at sige: jeg gør det her, og så ser jeg, hvordan det udvikler sig.«

 

 

 

 

Seneste