Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Mandig fest sætter gang i ny sexismedebat på campus

Festkultur — Økonomistuderende arrangerer ironisk 'Mændenes Fredagsbar' med ølbong, barpiger, der skal hjælpe mændene af med brækket, og en opfordring om at smide piger over skuldrene og tage dem med hjem 'som små politpiger'. Det har sat gang i sexismedebatten på KU. Igen.

»Jeg reagerer på, at der er nogen, der stadig mener, det er okay at være så fucking nedladende over for kvinder,« siger Sidsel Poulsen, der læser statskundskab på Københavns Universitet. »Det udstiller piger som nogen, der er nemme og bare skal underlægges mænds behov.«

Sidsel Poulsen taler om Facebook-invitationen til semesterets første fredagsbar for KU’s økonomistuderende på Center for Sundhed og Samfund over for Botanisk Have:

Festarrangørernes tekst lover en »fredagsbar i MÆNDENES tegn, hvor drenge bliver til mænd og kun de mest macho fyre kan imponere Polits lækre militærpiger.«

Det fremgår, at deltagere i Mændendes Fredagsbar kan drikke ‘Elefantordener’, et miks af Gammel Dansk og Elefantøl indtaget med ølbong.

Desuden står der i festteksten – eller stod, før studenterbestyrelsen for Kommunen, hvor festen finder sted, fik den redigeret – at der i baren vil være »søde bartender-piger,« der vil »holde en spand, hvor man kan brække sig, hvis elefanterne bliver for lyserøde.«

Endelig står der, med nogle henvisninger til politternes medstuderende fra Psykologi og Statskundskab på campus: »Vi forventer at se Kommunen som en krigszone, så pacifisterne fra Statskundskab søger asyl i Jacques D, indtil alle mænd smider pyskologipiger [sic] over skuldrene og tager dem med hjem som små politpiger.«

Ifølge Sidsel Poulsen er det ikke første gang, hun er stødt på sexisme i Kommunen:

»Jeg var til en fest for to uger siden på Kommunen, hvor nogle polit-drenge sang en slagsang med samme tema om, hvor klamme politpigerne var, og hvor let det var at score dem og tage dem med hjem,« siger hun.

Hun siger, at festtemaet er skadeligt for fællesskabet på campus.

»Det er en forældet tankegang at pege fingre ad en gruppe og føle sig hævet over halvdelen af befolkningen. Det kan godt være, det er skrevet i sjov og er ironisk og dansk humor og høhø, men jeg kan ikke forstå, hvordan det kan være sjovt for nogen at skrive noget, der er så dårligt om en stor del af fællesskabet,« siger Sidsel Poulsen.

Debatten deler

Efter at have læst invitationen til Mændenes Fredagsbar sendte Sidsel Poulsen den videre til organisationen Everyday Sexism Project Danmark (ESPD) – som indsamler beretninger om sexisme overalt i samfundet og problematiserer dem.

ESPD’s opslag på Facebook satte gang i en ret heftig debat mellem kritikere af studenterarrangementet og dets fortalere. En debat, der minder om den, der ledsagede debatten for nogle år siden om sex- og drukkultur på Institut for Statskundskab, som, blandt andet, førte til et selvopgør blandt de studerende på uddannelsen.

En del af diskussionen af fredagsbaren på Økonomistudiet følger en velkendt shitstorms-dialektik, hvor to lejre udtrykker foragt for den anden sides påståede krænkelsesfølelse, her er et eksempel fra de CSS-studerendes fælles Facebook-side:

»Der skal sgu ikke meget til, før man bliver forarget nu om dage.« (Mandlig statskundskabsstuderende, hvis kommentar får 66 reaktioner på Facebook, alle anerkendende). 

»Der skal ikke meget til, før en konservativ skriver “der skal ikke meget til, før man bliver forarget”« (Kvindelig statskundskabsstuderende, 58 opbakkende reaktioner). 

Mandlig studerende: »Av. Der blev jeg virkelig sat skakmat … Jeg er såmænd bare generelt træt af forargelseskulturen.«

Kvindelig statskundskaber: »Tak for uddybningen af dit originale argument. Jeg var i tvivl om, hvad du mente, fordi jeg simpelthen aldrig har hørt nogen fremføre det før.« 

Mandlig statskundskaber: »Jeg har det på samme måde 🙂 Jeg har aldrig oplevet nogen blive forarget over noget ligegyldigt før.«

»Det er et problem, at der er mange, der ikke kan forstå, at det her er et problem. De skriver, haha, hvor er I dumme og kalder deres kritikere ‘feminazier’,« siger Sofie Poulsen.

Trollet debat

Ifølge Zen, medlem af bestyrelsen i Everyday Sexism Project Danmark, er opslaget om polit-festen et af dem, der er blevet trollet meget på ESPD’s facebook-side.

De kunne jo have sagt: hey, i aften tager vi pis på kønsstereotyperne, så mød frem som det mest stereotype syn på en mand, du har. Både kvinder og mænd og dem, der er midt imellem, klæd jer ud som Rambo. Så er det klart for alle, at enhver er velkommen, men her kan det godt være svært at læse.

Zen, ESPD

»Engang imellem har vi et opslag, hvor vi skal ind og blokere 50-100 mennesker. Det sker ikke så tit, men det her var en af gangene,« siger hun.

»Vi er interesserede i at vide, om det er en tendens. Hvis man ikke føler sig hjemme i det, kan man bare vælge ikke at tage til det her enkelte arrangement, men det kan man ikke, hvis det er udtryk for en tendens. Så laver man noget, hvor det ikke er alle, der kan være med i et fællesskab, og fællesskabet er jo vigtigt på et studie.«

Zen siger, at hun håber, at andre studerende vil dele deres oplevelser af sexisme, hvor den måtte forekomme, med ESPD.

»Det handler ikke om enkeltstående personer eller lige præcis denne her event, men om noget strukturelt, nemlig at vi stadig er begravede i nogle kønsstereotyper, og det vil vi gerne sætte til diskussion. Så bliver man mødt med den der om, at vi er snerpede og krænkede, men vi siger ikke noget om, hvad man må, blot at man måske kunne kigge kritisk på, hvad man plejer at gøre,« siger Zen.

»Der er noget ved den her måde at udtrykke sig på, der kan udelukke nogen, der ikke føler sig velkomne. Folk, der ikke synes, den fedeste måde at komme hinanden ved på er at skulle leve op til nogle meget maskuline måder at være en mand på, for eksempel, eller folk, der føler sig utrygge ved, at måden at flirte på er at smide hinanden over skulderen.«

»De kunne jo have sagt: hey, i aften tager vi pis på kønsstereotyperne, så mød frem som det mest stereotype syn på en mand, du har. Både kvinder og mænd og dem, der er midt imellem, klæd jer ud som Rambo. Så er det klart for alle, at enhver er velkommen, men her kan det godt være svært at læse.«

Zen siger, at fredagsbararrangementet hverken er modigt eller nyt:

»Man ser den her måde at være mand på alle vegne, altså hvor man drikker, til man brækker sig, og ‘smider en kvinde over skulderen’. Du kan også komme på ‘mandetur’ til Østeuropa inklusiv stripbar. Det er ikke nyskabende.«

Hun siger, at  fredagsbaren ikke kan unddrage sig kritik, blot fordi festtemaet er skrevet ironisk. Det er en typisk undskyldning, siger hun, at det bare er for sjov.

»Man kan jo godt se kritisk på, hvad der i så fald er sjovt. Er det fx kun provokationen? Så er det jo lidt et børnehaveniveau. Havde man opfordret alle køn til at klæde sig ud som Rambo og dyrke det ultimativt maskuline, kunne man måske snakke om, at det var sjovt for alle,« siger Zen fra ESPD.

Overrumplende

Statskundskabsstuderende Sidsel Poulsen siger, at hun også er klar over, at festinvitationen er skrevet af nogen, der forsøger at være sjove, men hun siger, teksten er over grænsen.

»Det er i hvert fald uden for min ‘hvad kan man gøre grin med’-kasse. Jeg har talt med mine veninder om det, og mange er oprevne på den her måde. Det er bare ubehageligt.«

Økonomistuderende Thor Noe fortæller, at han reagerede på en lignende måde:

»Da jeg blev inviteret til fredagsbaren tænkte jeg, det er løgn – de skal ikke have lov til at sprede den slags ekskluderende kultur. Det overrumplede mig, selv om jeg har oplevet en lignende tone ved en række andre sociale sammenhænge på politstudiet siden mit eget introforløb for fire år siden. Nu havde den bare fået et nøk til.«

Sammen med to medstuderende har han skrevet et debatindlæg om ‘konsekvenserne af den ekskluderende kultur, der kan findes på studiet’ til polit-portalen altandetlige.dk. Her er et uddrag:

»Ud over at eventet skader økonomers allerede blakkede ry udadtil, er det enormt vigtigt at starte en mere grundlæggende debat om, hvordan vi i stedet skaber en kultur på studiet og i fredagsbaren, hvor alle føler sig velkomne. Vi vil gerne minde om, at der er rig mulighed for at lave både sjove og stereotype temafester uden at tale ned om alle, der ikke er økonomistuderende macho-mænd.«

Tradition for mandefest ved semesterstart

Selv om fredagsbar-sagen oplagt er politisk, har de studerendes politiske repræsentanter ikke ønsket at kommentere den, i hvert fald ikke i Uniavisen.

Freja Thim, der er formand for Politrådet – altså studenterrådet på Økonomistudiet – afviser at forholde sig til debatten:

»Politrådet deltager ikke i planlægning eller afholdelse af fredagsbarerne. Vi har heller ingen vedtaget holdning til det konkrete event/debat, og jeg ønsker ikke som privatperson at kommentere på festkulturen,« skriver hun til Uniavisen.

Heller ikke festarrangørerne har ønsket omtale. Uniavisen talte onsdag med en af dem – det var en kvinde – om et muligt interview, men hun er ikke vendt tilbage efterfølgende. Hun oplyste dog, at der – i tråd med, hvad studerende Thor Noe fortæller – er en årelang tradition på Økonomistudiet for at indlede semesteret med en mande-temafest, og at festudvalget består af fire personer, to mænd og to kvinder.

Nogen, der har kommenteret festinvitationen, er studenterbestyrelsen for Kommunen. De skriver i Facebook-opslag dateret to dage før feststart, at de var utilfredse med den oprindelige invitation til fredagsbar, og at de har redigeret den:

»Kommunen har ikke været med i skriveprocessen og tager stærk afstand fra tekstens indhold. Vi er dog sidste led i at godkende fredagsbarenes festbeskrivelser. I modsætning til normalen var det mindre erfarne hænder, der endte med at gennemlæse eventteksten. Vi påtager os ansvaret for, at denne er blevet lagt op, hvorfor vi rettede teksten, da vi blev opmærksomme på tekstens stødende karakter,« skriver bestyrelsen.

Træt af at folk bliver så fornærmede

Mændenes Fredagsbar har dog også sine offentlige støtter. En af dem er statskundskabsstuderende Caspar Stefani, som også blogger i Berlingske og er opstillet til Folketinget for Det Konservative Folkeparti. Det er Stefani, der er refereret ovenfor i Facebook-diskussionen, og han vil gerne tale med Uniavisen.

Hvad er det, kritikerne af fredagsbaren ikke har forstået?

Hvis man skulle sørge for, at alle skulle med, kunne man ikke have nogen temaer, så kunne man ikke gøre noget som helst. Hvis man ikke føler sig velkommen, kan man jo lade være med at dukke op. Jeg synes bare, folk har alt for travlt med at blive forargede. Det er ikke kun på universitetet, det er generelt, og det er jeg rimelig træt af.

Caspar Stefani

»Det, de ikke har forstået, er, at det er ironi. Man har så travlt med at blive forarget over alt muligt. Hvis man ikke kan se, at det er en dybt ironisk fredagsbar, og det er de her temafester jo ofte, så skal der ikke meget til, før man bliver fornærmet. Og så får man et ret træls liv.«

Men de folk, jeg har talt med, som kritiserer festen, er ikke i tvivl om, at den er ironisk ment. De problematiserer, at nogen synes, det her er sjovt i det hele taget.

»Når man gør det ironisk, er det netop for at lave sjov med, hvordan det var i gamle dage, hvor vi godt kan blive enige om, at der har været sexisme og maskulinitetskultur. Det er en måde at tage et opgør med, hvordan det var tidligere. På samme måde synger man også i ungdomspartierne sange om forskellige ting, man selvfølgelig ikke mener i dag, men der er altid nogen, der er klar til at blive forargede. SF synger fx om at brænde Shell-tanke ned, og i KU synger man om at tæve socialister, og vi mener det jo ikke, når vi synger det.«

»Jeg er også træt af den her stemning imod påstået heteronormativitet på universitetet, at man har så travlt med at fremføre en ultrafeministisk dagsorden. Det er ved at blive for meget.«

Kritikerne siger, at fester som Mændenes Fredagsbar kan få nogle studerende til at føle sig uden for fællesskabet.

»Hvis man skulle sørge for, at alle skulle med, kunne man ikke have nogen temaer, så kunne man ikke gøre noget som helst. Hvis man ikke føler sig velkommen, kan man jo lade være med at dukke op. Jeg synes bare, folk har alt for travlt med at blive forargede. Det er ikke kun på universitetet, det er generelt, og det er jeg rimelig træt af,« siger Caspar Stefani.

»Det var det samme på Statskundskab for nogle år siden. Selvfølgelig er der dem, der ikke lige føler sig tilpas i, at man antager, at folk er enten mand eller kvinde. Men vi mobbede ikke folk ud. Hvis man ikke ville være med i specifikke ting, kunne man springe fra.«

Ironi level 2

Diskussionen af Mændenes Fredagsbar handler ikke mindst om, hvordan man bruger ironi, og om ironi som et værn mod kritik. Hvis den ikke viser andet, viser debatten, at ironi forvirrer.

Men den er også en mulighed. Den har folkene fra Økonomistudiets revygruppe grebet med, ja, økonomisk tæft.

»Vi så en enestående satirisk reklamemulighed for revyen,« siger studerende Rasmus Lindø Kaslund. »Det blev foreslået af Frederik Gjølby, der er sketchboss i Politrevyen, at lade som om, årets tema var ‘Mændenes Revy’, hvorefter jeg lynhurtigt smækkede en Rambo-inspireret plakat sammen i Photoshop med nogle dumme slogans og en kvinde med piskeris. «

Plakaten ser således ud:

Seneste