Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Massivt flertal imod besparelser på uddannelse

Meningsmåling — 76 pct. af danskerne er modstandere af regeringens årlige toprocentsbesparelser på de videregående uddannelser, viser ny undersøgelse som Gallup har lavet for Magisterbladet.

Regeringen scorer ikke mange point hos vælgerne ved fortsat at høvle to procent af uddannelsesbevillingerne til universiteterne årligt, viser en spritny meningsmåling som Magisterbladet har fået lavet af Gallup.

76 procent af de 1.010, som har deltaget i undersøgelsen, er enten uenige eller overvejende uenige i, at det er i orden at spare 2 procent årligt på de videregående uddannelser og ungdomsuddannelserne.

»Universiteterne står ikke alene med en følelse af, at det er hul i hovedet at spare på uddannelse. Størstedelen af befolkningen er helt enig, og det giver et vældigt rygstød i vores bestræbelser på at få regeringen til at ombestemme sig. Det er rigtig mange penge, der skal spares – også på Københavns Universitet, som vi ved bliver meget hårdt ramt. Det er helt nødvendigt, at regeringen får øjnene op for de skadevirkninger, som de fortsatte besparelser har på vores uddannelsessystem – og for hele samfundet,« siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

KU hårdest ramt

Præcis hvor hårdt de enkelte uddannelsesinstitutioner bliver ramt, viser en ny opgørelse, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har lavet efter ønske fra Mette Reissmann, uddannelses- og forskningsordfører for Socialdemokratiet.

KU er den uddannelsesinstitution, der suverænt mister flest midler som følge af omprioriteringsbidraget.

Årlig besparelse på KU som følge af omprioriteringsbidraget

2016: – 43,4 mio. kr.
2017: – 85,3 mio. kr.
2018: – 128,2 mio. kr.
2019: – 186,6 mio. kr.
2020: – 230,6 mio. kr.
2021: – 275,5 mio. kr.
2022: – 317,3 mio. kr.

Finansministeren står fast

Den manglende folkelige opbakning til regeringens sparekurs over for landets videregående uddannelsesinstitutioner får dog ikke finansminister Kristian Jensen (V) til at ændre kurs.

Ifølge VLAK-regeringens finanslovsforslag skal de sparede omprioriteringsmidler fra 2022 tilbageføres til uddannelsesområdet på baggrund af en politisk prioritering, og det fastholder finansministeren.

»Omprioriteringsbidraget gør det muligt for Folketinget løbende at flytte pengene derhen, hvor de anvendes bedst. Vi har nu foreslået at fastholde midlerne på uddannelses- og kulturområdet fra 2022. Det mener vi, at der både er behov for og råd til,« skriver Kristian Jensen i et svar per mail til Magisterbladet.

KU og de øvrige institutioner kan altså ikke være sikre på at få pengene tilbage, som de skal spare. For KU’s vedkommende drejer det sig om cirka 317 mio. kr. i 2022.

Ifølge den nye meningsmåling, som Magisterbladet har fået lavet, bakker vælgerne heller ikke om besparelserne, selv om pengene bruges på nye initiativer på uddannelsesområdet.

53 procent af de adspurgte er fortsat imod at skære, mens 24 procent mener, at det er i orden, hvis bruges på uddannelse.

Seneste