Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Mere masseuniversitet, mere stress

STUDIELIV – De studerendes behov for at få hjælp til deres stressproblemer vokser, når mange flere skal igennem uddannelsessystemet på rekordtid. Både Studenterrådgivningen og Studenterrådet mener, at politikerne skal og må blive mere bevidste om sammenhængen. De studerende er allerede ret stressede, viser undersøgelser fra akademiske fagforeninger.

Flere studerende. Flere stressede studerende.

Masseuniversitetet giver bivirkinger, og hver femte universitetsstuderende har været nødt til at gå til læge med stress, viser en undersøgelse fra Djøf. En anden undersøgelse fra Magistrenes Fagforening viser, at stress tvinger de studerende til at forlænge deres studier, og at de særligt stressede ender med at sygemelde sig.

Hos Studenterrådgivningen mener direktør Sten Kruse-Blinkenberg, at politikerne endnu ikke er bevidste om, at deres planer om at gøre danske unge til de bedst uddannede nogensinde kræver noget ekstra. Politikerne bliver nødt til at tænke over, hvordan de vil dække behovet for hjælp til de mange studerende, der får et helbredsmæssigt problem, herunder stress.

Forklaringen ligger i politikernes måde at planlægge på.

»Når vi skal have 60 procent af alle unge igennem en uddannelse og 25 procent til at tage en universitetsuddannelse, så bliver gruppen af studerende mere differentieret, end den er i dag,« siger Sten Kruse-Blinkenberg.

»Derfor vil flere få behov for hjælp. Men hjælpen vil halte bagefter, fordi man først sætter sig det politiske mål at få optaget hævet. Sådan er man er nødt til at gøre det, for der skal være noget, der driver udviklingen. Bagefter begynder man så at indrette sig efter den, for eksempel at flere skal have hjælp til at håndtere deres stress, og det er jeg også fuld af fortrøstning til, at man vil gøre noget ved, men det tager tid at få det linet op,« siger han.

Ved politikerne, at der i dag er en ventetid på otte uger hos Studenterrådgivningen for at få hjælp til for eksempel at løse problemer med stress?

»Jeg tror ikke, de har forholdt sig til det endnu, men jeg er sikker på, at de ikke synes, det er hensigtsmæssigt, fordi det taler imod deres politiske ambition om at få så mange igennem uddannelserne som muligt,« siger Steen Kruse-Blinkenberg.

Christiansborg er langt væk

Hos Studenterrådet på Københavns Universitet mener afgående formand Bjarke Lindemann Jepsen, at selve samfundsdebatten om de studerende har en stor del af ansvaret. Den viser ingen forståelse, og journalister og politikerne gør faktisk kun stressproblemerne for de studerende større.

»Debatten har et ansvar. Den er unuanceret og ambivalent. Den taler de studerende hen, hvor de både skal bruges til at redde samfundet, og samtidig fortæller den de studerende, at de er dovne. Den skaber et urealistisk forventningspres, der påvirker alle, men problemet med stress er ikke kun den enkeltes ansvar. Den enkelte studerende skal kun tage ansvar for at lære i eget tempo, der passer til den studerende selv,« mener han.

Christiansborgpolitikerne har heller ikke forstået de studerendes stressproblemer.

»Studenterrådet har succes med at få Københavns Kommune til at bygge flere boliger, og vi har succes med at få Københavns Universitet til at give os flere undervisningstimer, men med Christiansborgpolitikerne er det sværere. Østergaard (uddannelsesminister, red.) behandler de studerende som kvæg, der skal piskes til noget.«

»Jeg mener, at vi i stedet skal huske på, at det handler om de rammer, vi har, og de bliver desværre ikke bedre, selv om politikerne siger, at de investerer massivt,« siger Bjarke Lindemann Jepsen.

Prioriter Studenterrådgivningen

Han har et konkret ønske om, at Uddannelsesministeriet skal prioritere Studenterrådgivningen mere, så de studerende ikke skal stå på venteliste, hverken i dag eller i fremtiden.

»Vi bliver flere studerende, så studentergruppen bliver mere mangfoldig, og det betyder, at vi skal blive mere opmærksomme på at hjælpe dem, der har problemer. Problemet med stress fylder allerede mere hos de studerende, og vi vil have, at omgivelserne også tager den her problemstilling alvorligt,« siger Bjarke Lindemann Jepsen.

anfj@adm.ku.dk

Seneste