Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Navne
Navne — Han vil hive kunstforskningen ud af universitetsgangene og ind i samfundsdebatten. Mikkel Bogh skal stå i spidsen for ny satsning, der skal arbejde praktisk med kunstforskningen.
Mikkel Bogh er tidligere rektor på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Før det var han lektor og institutleder på Københavns Universitet, hvor han også var forskningsleder i en periode. I dag er han direktør for Statens Museum for Kunst, SMK, og siden 2020 har han været eksternt medlem af KU’s bestyrelse. Men det er han kun lidt endnu, fordi det netop er offentliggjort, at han skal stå i spidsen for et nyt forskningscenter på KU.
»Det betyder, at jeg kun har to bestyrelsesmøder tilbage, fordi jeg selvfølgelig ikke kan fortsætte som eksternt medlem, når jeg igen bliver en del af universitetet,« siger han.
Center
for Practice-based Art Studies etableres med en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 25 millioner kroner. Det huses under Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, og skal ledes den nuværende museumsdirektør Mikkel Bogh.
Og så er han kunstnørd. Mikkel Bogh er uddannet kunsthistoriker med speciale i barokken og 1600-tallet, og han har generelt svært ved ikke at tale om kunst. Han nævner som det første Carl Blochs maleri Fra et romersk osteria, som er en del af SMK’s Bloch-udstilling, og som han kalder for både det mest kitschede postkortkunst og mest fantastiske skønmaleri. Derfra går han videre til maleriet Prometheus’ befrielse også af Carl Bloch, hvor Herakles skyder en ørn for at befri den lænkede Prometheus, der kun er iført et lillebitte lændeklæde.
»Kønnet er kun lige akkurat dækket, men ikke mere end at man kan forestille sig, at klædet om lidt vil falde af,« siger han entusiastisk i telefonen om det netop genfundne maleri og griner.
Fra 1. juni skal han lede et nyt center på KU – Center for Pratice-based Art Studies, som er blevet til på baggrund af en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 25 millioner kroner. Det nye center skal ifølge Mikkel Bogh forene den kunsthistoriske universitetsforskning med de praktikere, der render rundt på gulvet på diverse gallerier, museer, kunsthaller og atelierer. Med praktikere mener han kunstnere, kuratorer, museumsforskere, konservatorer og så videre. Det handler om mere dialog, mere samarbejde og mere udveksling mellem forskning og praksis, fortæller han.
Mikkel Bogh kommer selv direkte fra den praktiske del af det kunsthistoriske formidlingsarbejde, og beskriver det som en helt anden tilgang, end den han ved flere lejligheder har oplevet på universitetet.
»Som universitetsforsker er man typisk mere frit stillet. Det kan godt være, at du bekymrer dig om, hvorvidt fem eller ti eller hundrede mennesker vil læse din artikel, men på et museum gælder en lang række økonomiske og praktiske omstændigheder, for ikke at tale om nationale forpligtelser. Når vi laver en udstilling på SMK, planlægger vi fx, at 100.000 mennesker skal se en specifik udstilling, måske skal 20.000 af dem være børn, og 15.000 skal være børnefamilier.«
Han fortæller, at det nye center skal få praktikere og universitetsforskere til at tale bedre sammen og udnytte det, der fungerer i hver disciplin. Center for Pratice-based Art Studies skal henvende sig til ph.d.-studerende og post-doc’er, men også til museumsansatte og selvstændige kuratorer, og det vil blandt andet tilbyde workshops, kurser, intense skriveforløb og videnskabelige seminarer. Men Mikkel Bogh har svært ved at præcisere, hvordan centrets arbejde konkret skal udfolde sig, fordi han endnu ikke er begyndt at udvikle kurserne.
»Og så handler det også om, hvad ph.d.’erne og post-doc’erne selv bringer til bordet,« siger han.
»Centeret skal styrke de unge forskere, så de får en mere praksisbevidst tilgang til arbejdet med kunsten, historien, forskningen og formidlingen. Og så skal det også gøre, at flere kan se en fremtid uden for universitetet,« siger han.
Hvis du har set DRs dokumentarserie ’Museet’, har du højst sandsynligt fulgt nogle af Mikkel Boghs arbejdsdage på Danmarks største kunstmuseum. Der har man kunne se museumsdirektøren knokle for at lokke besøgende indenfor SMK’s mure og forene den snævre kunst med de store publikumsbaskere. Fredagsbarerne med det kunsthistorisk nørdede. Derudover har han ofte formidlet kunst i medierne:
»Jeg har altid stille mig til rådighed for public service. Både i serien om SMK, og i forbindelse med diverse udsendelser og indslag om kunst og kultur. I forbindelse med det spektakulære og omstridte salg af maleriet ’Salvator Mundi’ af Leonardo da Vinci, var det mig, der blev interviewet til TV Avisen og optrådte i Go’Morgen Danmark.«
Ikke nødvendigvis. Det nye Center for Practice-based Art Studies lanceres først den 1. juni. Indtil da kan du se DR-serien ’Museet’, hvis du er interesseret i overvejelserne bag en række danske kunstudstillinger.
Ikke så underligt foreslår Mikkel Bogh selv den kommende udstilling ’Barok – ud af mørket’ på SMK, som åbner umiddelbart efter, han stopper som direktør. Han fortæller, at det er en perfekt afslutning på hans arbejde som museumsdirektør, fordi han kunne bruge sin mangeårige fascination af og sin forskning i den europæiske barok i arbejdet med udstillingen.