Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Arbejdsmiljø
Kasseeftersyn — En udtømt opsparing og vedvarende underskud tvinger fakultetet til at finde millionbesparelser. Reduktion i forskerstillinger kan ikke udelukkes.
Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet står over for en markant økonomisk nedskæring. Fra 2027 og frem skal fakultetet spare 8-12 millioner kroner om året sammenlignet med i dag.
Det fremgår af en nyhed på KUnet.
Besparelserne er en del af en plan, der skal bringe fakultetets økonomi i balance igen efter flere år med underskud.
»Tilpasningskravet er betydeligt. Men det kommer ikke som et lyn fra en klar himmel,« siger Jacob Graff Nielsen, dekanen på Jura, i nyheden på KUnet og peger samtidig på, at fakultetet længe har anvendt sin opsparing til at finansiere flere videnskabelige stillinger.
Det Juridiske Fakultet har i en årrække haft et strukturelt underskud, som er blevet dækket af opsparingen. Med rektoratets opbakning har fakultetet i samme periode øget antallet af VIP-årsværk (videnskabelige medarbejdere), hvilket har lagt yderligere pres på budgettet.
Ifølge ledelsen har det hele tiden været planen, at opsparingen kun skulle bruges midlertidigt. I løbet af de næste par år vil den være nedbragt til et minimum, og fra 2027 skal økonomien hænge sammen uden at trække på reserver.
Arbejdsgruppen
Arbejdsgruppen består af to studieledere: Professor Thomas Riis og professor Kim Frost
To centerledere: Professor Vibe Garf Ulfbeck og professor Helle Krunke
En VIP er udpeget af Samarbejdsudvalget: Professor Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen
En VIP udpeget af Akademisk Råd: Professor Jens Elo Rytter
Derudover deltager dekan Jacob Graff Nielsen og stabschef Rasmus Conradsen.
For at forberede besparelserne er der nedsat en arbejdsgruppe, som skal komme med forslag til, hvor der kan skæres. Gruppen består af studieledere, centerledere og valgte VIP-repræsentanter fra Samarbejdsudvalget og Akademisk Råd. Opgaven er at udarbejde et sparekatalog, der kan danne grundlag for den endelige plan.
Selvom det endnu er uvist, hvor besparelserne konkret vil ramme, peger dekanen på, at det kan blive nødvendigt at reducere i lønbudgettet til det videnskabelige personale.
»Det bliver formentlig vanskeligt helt at undgå, at der sker en reduktion i VIP-lønbudgettet, men direktionen har besluttet, at der først skal kigges bredt på fakultetets omkostninger, herunder på uddannelsesøkonomien,« lyder det fra Jacob Graff Nielsen.
Ifølge dekanen er det en prioritet at få afklaret situationen hurtigt, så medarbejdere og ledelse ikke skal arbejde under langvarig økonomisk usikkerhed.
Arbejdsgruppen skal aflevere sin rapport i begyndelsen af december 2025. Derefter skal direktionen tage stilling til den konkrete spareplan, som forventes at blive vedtaget senere samme måned.