Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
En tilfældig gåtur i Amager Fælled kan have spillet en vigtig rolle i at forhindre den kontroversielle plan med at bygge 2.500 nye boliger i naturområdet.
Det var en helt almindelig torsdag aften. Min kæreste Anne Jo Dobel og jeg hang ud på sofaen derhjemme og så nyhederne.
Pludselig hører jeg et begejstret gisp fra Anne. Hun har sat sig op og knuger sin telefon i hånden.
»Jeg tror, jeg har fundet en vildt sjælden svamp i Amager Fælled i dag!«
»Er du sikker?« spørger jeg halvskeptisk.
»Altså, det mener alle de her mennesker i hvert fald,« siger hun og viser mig en række ulæste mails i sin indbakke.
Det er enormt vigtigt at dokumentere fund af arter som Jensens Vokshat, som er sjældne både i Danmark og resten af verden.
Anne Jo Dobel, kandidatstuderende på KU.
Jeg scanner listen af mails fra diverse KU-professorer, svampeeksperter, konservertionister og journalister. De siger alle det samme: ‘Du har fundet den perfekte svamp, på det perfekte tidspunkt, på det perfekte sted.’
»Det er en svamp af familien vokshat. Den hedder ‘
Fast besluttet på at identificere den bitre svamp til hendes fag ‘Feltmykologi og identificering af svampe’ tog Anne en bid af den med ned i laboratoriet for at kigge på den under et mikroskop.
»Efter jeg havde forsøgt at identificere den i flere timer, uploadede jeg mine billeder og noter på det danske svamperegister på nettet og glemte alt om det.«
Hun holder stolt sin telefon op foran mit ansigt: »Se, her er den. Sjælden svampeart bekræftet,« siger hun. Jeg griner og giver hende en kæmpe high five.
»Vent lige, hvad mener de med »på det perfekte sted«?« spørger jeg.
»Det er nok, fordi jeg fandt svampen i det samme område, som de vil bygge i,« svarer hun.
Det var sandt. I mange år har omkring 6% af Amager Fælled været øremærket til et stort byggeprojekt.
Området blev solgt i 1994 til dels for at finansiere metrobyggeriet.
Men planerne om at bygge i fælleden er blevet mødt med stor modstand. Danmarks Naturfredsforening har blandt andet lavet en underskriftsindsamling, som 47.000 skrev under på, og tidligere på året mødte flere tusinde mennesker op og demonstrerede mod byggeriet.
En af hovedårsagerne til den store modstand mod byggeriet er, at netop den del af Amager Fælled aldrig har været brugt til landbrug og er derfor ikke blevet gødet.
»Det her område er ikke bare unikt i Amager Fælled, Sam. Det er unikt for hele Sjælland. Det er derfor, man kan finde så sjældne arter her i byen, og det er derfor, det område ikke bør bebygges,« siger min kæreste.
Københavns overborgmester Frank Jensen har siden hendes fund udtalt, at der ikke vil blive bygget på området, og at kommunen vil finde et andet sted til de 2.500 boliger. Uanset hvad det ender med, mener Anne stadig, at hendes opdagelse spiller en vigtig rolle i bevaringen af Amager Fælled.
»Det er enormt vigtigt at dokumentere fund af arter som Jensens Vokshat, som er sjældne både i Danmark og resten af verden. Hvad enten det er en truet svampe-, plante- eller dyreart, så må vi gøre vores bedste for at bevare den. Og i det her tilfælde starter det lige ved vores dørtrin her i København.«