Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Mistanke om skimmelsvamp i skandalebyggeri

Bygherre bekræfter over for Uniavisen, at problemer med fugt i bygningen betyder, at de tester for fugt og skimmelsvamp. Universitetet er bekymret over »denne nye udfordring«.

Der har længe svirret rygter om, at der skulle have været konstateret skimmelsvamp i den nye Niels Bohr Bygning.

Derfor fik medarbejdere på KU i sidste uge en mail, Uniavisen har set, der adresserede rygterne. Her stod, at bygherre har bekræftet, at der er »nogle udfordringer med skimmelsvamp som ikke er løst pt.«

Over for Uniavisen bekræfter anlægsdirektør Erik Stoklund fra Vejdirektoratet – der er bygherre – at der er fundet utætheder i en brystning i et hjørne af bygningen på øverste etage. En utæthed, der kan føre til skimmelsvamp.

Derfor er Vejdirektoratet nu ved at undersøge byggeriet for, om fugten, der er trængt ind, har ført til skimmelsvamp.

»Der kan godt være skimmelsvamp, og vi har også tidligere konstateret det rundt omkring i bygningen, hvor det så er blevet udbedret. Der er kommet fugt ind nogle steder, men om det decideret har udviklet sig til skimmelsvamp, er jeg ikke bekendt med,« fortæller han.

Lige nu er Vejdirektoratet ved at undersøge lignende steder i byggeriet systematisk for at undersøge om der er utætheder, fugt og skimmelsvamp.

»Vi ved simpelthen endnu ikke, om det er en enkelt fejl, eller om det er noget systematisk.«

Uffe Gebauer Thomsen, vicedirektør for Campus Service på universitetet skriver til Uniavisen:

»KU er naturligvis bekymret over denne nye udfordring, og forventer, at bygherren har løst disse alvorlige fejl og mangler inden NBB modtages færdiggjort og funktionel af KU.«

Uenighed om tidsplan

I mailen til KU-medarbejdere, der adresserede rygterene, står der, at udfordringerne med skimmelsvamp vil »have en indflydelse på, hvornår en overtagelse vil kunne gennemføres.«

Men Erik Stoklund fra Vejdirektoratet afviser, at eventuel skimmelsvamp har indflydelse på tidsplanen.

»Hvis de forventer, at det har en påvirkning på tidsplanen, så ved de mere om det, end jeg gør. Det er jo ikke, fordi det regner ind i huset, så hvis der bare skal skiftes nogle gipsvægge med skimmelsvamp, er det ikke det, der får tidsplanen til at vælte,« siger han.

Han mener i stedet, at tidsplanen styres af, hvor længe det tager at udbedre de 10.000 brandlukninger i byggeriet, der ikke er blevet udført ordentlig og derfor er ved at blive udbedret.

Uffe Gebauer Thomsen, vicedirektør for Campus Service på universitetet, er da heller ikke klar til at gå lige så langt, som der står i mailen til ansatte på KU.

»Vi afventer, hvad vi får at vide af bygherre om situationen, før vi melder ud, hvad vi forventer, at det har af betydning for tidsplanen. De må fortælle, om de har fundet fugt eller skimmelsvamp, og hvad det har af betydning. Derfra kan vi så have vores egen mening. Men så langt er vi slet ikke kommet.«

Mistanken om ny skimmelsvamp kommer i forlængelse af, at Niels Bohr Byggeriet i sidste uge blev udskudt for 13. gang. Bygningen er mere end fem år forsinket, og den oprindelige pris forventes at stige fra de oprindelige 1,8 mia. kr. til 4,6 mia. kr.

Seneste