Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
SU NYHEDSOVERBLIK FOR WEEKENDEN - Morten Østergaard: Ingen eksamen, ingen SU - Her er studerendes alternativ til »hovedløse« SU-besparelser - Studerende strides om SU - DM: Mindre SU vil forsinke studerende - Lokalformænd i SF og Socialdemokraterne harmes over SU-besparelser - EL: Regeringens SU-politik er helt forfejlet - Praktikophold forsinker kandidater unødigt - Huslejen æder mere end halvdelen af SU'en - Jobmangel rammer studerende.
For at få de studerence hurtigere igennem uddannelserne, vil regeringen tvinge dem til at gå til eksamen. Ingen eksamen, ingen SU. Som et led i en SU-reform vil regeringen gøre op med, at eksamener er noget, den studerende selv skal melde sig til, og som kan udskydes, skriver Jyllands-Posten. Regeringen foreslår en ordning, hvor studerende – modsat i i dag – automatisk vil blive tilmeldt eksamen. Og der er ingen undskyldning for at udeblive, med mindre det skyldes sygdom eller lignende. Således skal alle studerende være fuldtidsstuderende for at få udbetalt SU. Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) kalder det »helt rimeligt«, at regeringen vil tvinge de studerende hurtigere igennem, og derfor må det ikke være sådan, at studerende ved semesterets slutning frit kan vælge om det er eksamens- eller ferietid.
Elev- og studenterbevægelsen er gået sammen om at formulere en alternativ løsning på, hvordan vi får unge hurtigere igennem, uden besparelser på SU’en. Det skriver Politiken. De studerende er svært utilfredse med regeringens planer om at spare to milliarder kroner i den kommende SU-reform.
Formand for Konservative Studenter i Aarhus, Rasmus Pedersen, er lodret uenig med Peter Sinnbeck, formand for Frit Forum i Aarhus, om, at afskaffelsen af det ekstra, sjette års SU rammer socialt skævt. Den konservative formand mener derimod, at problemet er, at SU’en i sin nuværende form rammer socialt skævt, skriver Jyllands-Posten.
Det er ikke mindre i SU, der kan tvinge og presse de studerende hurtigere igennem deres studie. Det viser en undersøgelse, Dansk Magisterforening (DM) har lavet blandt 631 universitetsstuderende, omtalt i Kristeligt Dagblad. Fire ud af fem af de studerende i undersøgelsen svarer, at det bruge pengene på en konkurrenceevnepakke til erhverslivet.
Regeringens forslag til at skære i SU’en er en fuldstændig forfejlet strategi, siger Enhedslisten SU-ordfører, Rosa Lund til Avisen.dk. Hun tror ikke på, at man kan bruge SU’en til at dirigere de studerende rundt, sådan som christiansborgpolitikerne ønsker sig det.
Manglende merit for praktikophold er skyld i hver femte kandidatstuderendes forsinkelse, skriver Berlingske. Politikerne vil have de studerende hurtigere igennem deres studier, men ifølge en undersøgelse foretaget af Djøf, så er ikke-meritgivende praktikophold årsag til flere end hver femte kandidatstuderendes forsinkelse, skriver Berlingske.
Studerende skal regne med en gennemsnitlig månedlig husleje på 3.000 kroner. Sådan er situationen i hvert fald for størstedelen af de studerende i Aarhus, ifølge direktør for Kollegiekontoret Per Juulsen, skriver Jyllands-Posten. De studerende i Aarhus skulle i øvrigt ikke være hårdere ramt på pengepungen end landets øvrige studerende.
Studerende er afhængige af studiejob. To ud af tre studerende til en Gallupundersøgelse sagt, at de ikke kan leve af SU’en alene. 57 procent af de studerende har studiejob ved siden af studiet, og 20 procent har et sommerjob. Men der er høj arbejdsløshed i øjeblikket, og det presser de studerende, siger Nordeas forbugerøkonom Ann Lehman Erichsen til Jyllands-Posten.
anfj@adm.ku.dk