Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Billedkunst sælger forskning

Formidling — Hvis andre end videnskabsfolk og akademikere skal interessere sig for forskningens resultater, kan det være en rigtig god ide at lave en billedkunstnerisk bearbejdning af den.

En vej til at formidle videnskaben bredt er at lave en fotokonkurrence, der med billeder og fotos forsøger at vise os forskning helt tæt på – formidlet gennem kunsten.

Det er netop meningen med ARTis (Art In Science), som Københavns Universitet står bag. I år sendte 77 forskere deres kunstmanipulerede billeder ind, og af dem er ni blevet kåret som vinder inden for hver deres kategori. Forskere fra alle universiteter i Danmark og fra udlandet kan også deltage.

ARTis skriver på sin hjemmeside, at det er Det Naturvidenskabelige Fakultet (Science) ved KU, der i år har inviteret forskere til at dele deres kunstneriske visualiseringer af deres resultater med andre.

Bedste videnskabelige forklaring

Billedet, der er brugt til at illustrere denne artikel, viser fx fordelingen af kalk (rødt) og ler (grønt) i et fossil fra samlingerne på Geologisk Museum ved KU. Fossilet er 60 mio. år gammelt og stammer fra Vestgrønland, hvor der dengang voksede løv- og nåletræer, herunder bladet fra den Taxodium, som er gengivet her.

ARTis 2017 winner in Best scientific explanation

Billedet vidner om en detaljeret kalkkrystalisation af hver eneste celle i det tudsegamle blad, og hvordan organismer kan bevares i sten gennem millioner af år. Det gør det også muligt at studere for længst uddøde dyr samt deres levesteder.

Billedet er vinder i kategorien ‘Best Scientific Explanation’. Dets titel er ‘Malet i sten’, og kunstneren bag hedder Magnus August Ravn Hardin og arbejder ved Statens Naturhistoriske Museum ved KU.

Forskere kan også føle smerte

Dan Turèll lavede engang et digt, For meget, mand, der handlede om, at lige meget hvem man er, så er det ikke altid let, og hvis nogen går og tror, at det er nemt at være forsker, så skal de tro om igen.

Ifølge Fabrizio Gualandris, der er ansat ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), så viser billedet nedenfor den smerte, som enhver ph.d.-studerende må have følt i løbet af arbejdet med en ph.d.

Billedet er ARTis-vinder i kategorien ‘Humoristic’.

Dramatisk forskning

Billedet nedenfor er af en blomst, men billedet er optaget gennem filtre, der fremhæver blomstens fluorescerende lys.

Det er taget af Andrii Lapytsyi fra Toftevangsskolen og er vinder i kategorien ‘Young ART-scientists. Billedet hedder bare ‘Flower’.

Ene og alene stork

At indfange naturen kan være svært. Fotografen er afhængig af det helt rigtige lys, sted og et byttedyr, der vil lade sig fange af en kameralinse.

Her er det Carsten Wraae, der er amatørfotograf, og har fanget denne hvide stork i ‘Biologiska Museet’ i Stockholm. Scenen med storken er lavet som et diorama og hedder ‘Only the Lonely Stork’.

Carsten Wraae ved ikke helt selv, om han mener, hans billede er ægte ‘wildlife’, men det har vundet ARTis’ konkurrence i kategorien ‘Amateur Prize’.

Småt er smukt

Her er det nanopartikler i et kemiglas, der kan tage sig smukke og fascinerende ud. Det er Helena Augusta Lisboa de Oliveira fra University of Brasilia, der har taget billedet.

Det hedder ‘Precious Bequer in Flames’ og er vinder i kategorien ‘Macro’.

Kreativ ved en fejl

Vinderen i ARTis-kategorien ‘Mega’ er billedet herunder, som forestiller galakser, der er ved at flyde sammen ‘kun’ en milliard år efter Big Bang. Billedet skyldtes egentlig en fejl ved anvendelsen af tre forskellige (forkerte) filtre på the Hubble Space Telescope, da billedet blev taget.

Billedet repræsenterer nemlig ikke det, der rent faktisk sker med galakserne. I stedet siger Alberto Giacometti, der lavede billedet:

»Kunstens formål er ikke at reproducere virkeligheden, men at konstruere en virkelighed med samme intensitet.«

Som nåle i en høstak

Med titlen ‘Finding Hay In a Needle Stack’ vinder Michael Asger Andersen fra Department og hematology ved Rigshospitalet i kategorien ‘Visualizations’.

Billedet illustrerer med en graf, hvordan 4.000 leukæmipatienters lymfer er vokset over tid. Patienterne har sygdommen CLL, hvor mange af de mest udsatte patienter dør inden for tre år.

Erotiske hundelopper?

Med titlen ‘Erotic Art’ er det sikkert de færreste, der forbinder billedet herunder med et vinderbidrag i kategorien ‘Micro’.

Det er taget Jannicke Wiik-Nielsen ved Norwegian Veterinary Institute og er taget med et elektronmikroskop og er af en hundeloppes følehorn.

Vinderbilledet

Vinderen af det hele findes i kategorien ‘ARTis Prize 2017 – Overall Winner’.

Titlen er ‘Beauty in Seawater’, og som micro-billedet ovenfor er også det taget ved hjælp af et elektronmikroskop af Jannicke Wiik-Nielsen fra Norwegian Veterinary Institute. Billedet er efterfølgende farvelagt.

Det forestiller en såkaldt Echtopleura larynx, der er en organisme, der ofte vokser på reb, der ligger i vandet.

 

ARTis siden 2015

Konkurrencen har været afholdt siden 2015 (se flere fotos fra tidligere år her). Det er lektor på Kemisk Institut ved KU Karen Martinez, der har været hoveddrivkraften bag.

I år blev ARTis’ billeder vist frem i KU’s store festsal ved Frue Plads under Kulturnatten i København i oktober, og ifølge Karen Martinez kom der cirka 3.500 mennesker for at se dem. Besøgstallet har været stigende for hvert år, konkurrencen har været afholdt, og ARTis viser fortsat udstillingen frem forskellige andre steder i landet.

Den næste ARTis-konkurrence bliver annonceret i januar, blandt andet på www.artis.ku.dk.

Seneste