Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

»Når du har set den her film, er ingenting helt det samme længere«

Filmfestival — Internationale studerende har planlagt den første danske filmfestival med temaet global sundhed. De håber, at filmene vil få dig til at tænke dig om en ekstra gang, når du rækker ud efter bacon i supermarkedet eller sidder hos lægen.

Hvor man før pandemien kunne have følelsen af, at der var meget langt fra den ene ende af jordkloden til den anden, står det nu klart, at vi alle sammen er forbundne på kryds og tværs. Med hinanden og med naturen.

Det er omdrejningspunktet for filmfestivalen (ja, en ægte, fysisk festival!) Global Health Film Days, som finder sted mellem den 16. og den 27. maj. Filmfestivalen er arrangeret af School of Global Health på Københavns Universitet og studerende fra kandidatuddannelsen i global sundhed.

En af dem er britiske Cecilia Price.

»Pandemien har skabt fokus på global sundhed, og det er jo en god ting. Men så bruger vi lige lejligheden til at sige ’hey, der er faktisk også alle de har andre problematikker, vi kan kigge på, nu vi er i gang’,« siger hun.

Sodavand, sex og selvmord

Der er ni forskellige dokumentarfilm på plakaten. De studerende har selv været ansvarlige for at udvælge filmene og arrangere paneldebatter efter fremvisningerne. De startede med at se over 100 film og stemme om, hvilke der skulle med på programmet.

Global Health Film Days

Finder sted fra den 16. til 27. maj 2021.

Der er ni forskellige dokumentarfilm på programmet.

Filmene vises i København (Cinemateket), Odense (Cafe Biografen), Aarhus (Øst for Paradis) og Aalborg (Biffen Nordkraft).

Det er første gang, Global Health Film Days bliver afholdt.

»Vi har sørget for en vis bredde, så der ikke bare er ti film om pandemier,« siger Cecilia Price.

Emnerne spænder blandt andet over klima, selvmord, arkitektur, sodavand og menneskerettigheder.

Hollandske Manouk van de Klundert har stået for filmen Break The Silence, der handler om 18 minoritetskvinders udfordringer med sex, overgreb og forplantning.

»Det er en virkelig stærk film,« siger hun.

»Som ung blev jeg selv virkelig syg, og det gik op for mig, hvor forskellige dine chancer er for at blive rask afhængigt af, hvor du bliver syg,« siger hun om sin motivation for at rejse til Danmark og studere global sundhed.

En vigtig film

Cecilia Price, der arbejdede i det britiske sundhedsvæsen inden hun kom til Danmark, er selv ansvarlig for filmen Eating Animals fra 2017. Filmen baserer sig på en bog med samme titel af Jonathan Safran Foer og handler om alt det, der er galt med verdens kødproduktion. Og det er ikke så lidt.

»Jeg spiser selv kød engang imellem, og jeg vil gerne vide, hvor mit kød kommer fra,« siger hun og fortsætter:

En god film bliver i dit hoved.

Cecilia Price, studerende.

»Titlen er lidt misvisende, for det lyder som om, den siger, at vi alle sammen skal være veganere. Det gør den egentlig ikke, men den peger på en masse problemer i vores kødproduktion og kommer med løsningsforslag.«

Et af problemerne ved verdens kødproduktion er, at den er medvirkende til, at både mennesker og dyr er ved at udvikle antibiotikaresistens. Det handler dokumentarfilmen Resistance om. Det er græske Athina Chalkidou, der netop har afsluttet sin kandidatuddannelse, der står for den film.

»Det er så vigtigt, så jeg ville gerne have lige præcis den film med,« siger hun.

Tøv ved baconen

Hvis bakterier bliver resistente, fordi vi overforbruger antibiotika, er der mange sygdomme, vi ikke vil kunne behandle, siger Athina Chalkidou:

»Det er virkelig alvorligt.«

Hun håber, at dem der ser filmen, vil have den i baghovedet næste gang de sidder hos lægen med en influenza eller skal købe ind til aftensmaden.

»Jeg håber, at folk vil stoppe med at bruge antibiotika i upassende grad og købe kød fra dyr, der ikke har fået antibiotika.«

Cecilia Price håber også, at folk tager Eating Animals med i køledisken.

»En god film bliver i dit hoved. En endnu bedre film får dig til at stille spørgsmålstegn ved, om du lever på den rigtige måde. Eating Animals er sådan en film. Når du har set den, er ingenting helt det samme længere. Du går ned i supermarkedet og kigger ned i køledisken med bacon og pludselig føler du, at du nok kan klare dig uden.«

Seneste