Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Den lokale ledelse skal inden den 30. november rapportere til lønsektionen, hvilke medarbejdere, der har en arbejdsgiverbetalt mobiltelefon, computer eller internetforbindelse
Livets gratis glæder varer sjældent evigt, og det gælder også multimedier stillet til rådighed af arbejdspladsen i forbindelse med jobbet.
Således skal ledelsen lokalt på Københavns Universitet (KU) senest den 30. november have styr på, hvilke ansatte, der har en bærbar computer, en mobiltelefon eller en internetforbindelse på privatadressen betalt af universitetet, da de ansatte fra årsskiftet skal til at betale skat af de gratis goder.
»Det er ikke den store hemmelighed, at den nye lov ikke er vores kop te på KU. Det sender et signal om manglende fleksibilitet på arbejdsmarkedet, og det er tilmed en stor administrativ byrde,« siger Niels Balslev Wendelboe, vicedirektør for HR og Organisationsudvikling på KU.
Leif Søndergaard, ac-fællestillidsrepræsentant og lektor på Biologisk Institut, kalder den nye skat vanvittig og fuldstændig ødelæggende for de ansattes fleksibilitet.
Fagforbundet anbefaler derfor medlemmerne at lade være med at arbejde hjemme, eller alternativt at lade den bærbare computer blive på arbejde og benytte deres private i stedet.
»Det er et problem, fordi man ofte ikke har adgang til de samme databaser som på sin computer på instituttet,« siger Leif Søndergaard.
Det er derimod ikke hans indtryk, at det er udbredt blandt videnskabelige medarbejdere at have en arbejdsgiverbetalt mobiltelefon.
Medarbejdere, der ikke ønsker at betale den ekstra skat kan opsige deres internetforbindelse og lade være med at tage deres bærbare computer eller mobiltelefon med hjem.
Det betyder i praksis, at hvis du blot tager en af de to sidstnævnte med hjem én gang, skal du betale skat. Det er uden betydning, om du rent faktisk gør brug af den private rådighed, men blot det, at du har mulighed for at benytte godet privat udløser beskatningen.
Medarbejdere, der har tilkaldevagt, kan også sammen med deres nærmeste chef underskrive en såkaldt tro og love erklæring om, at mobiltelefonen udelukkende bruges til arbejdet, og dermed blive undtaget fra at betale. Ansatte med tilkaldevagt kan ikke vælge at aflevere deres mobiltelefon, men de bliver altså heller ikke beskattet, hvis de ikke bruger telefonen privat.
Skatten er sat til 3.000 kroner årligt uanset, om man har adgang til ét eller flere goder. Den direkte ekstraudgift for den enkelte bliver på mellem 1.225 og 1.700 kroner årligt afhængig af vedkommendes skatteprocent.
Det er ifølge Personalestyrelsen ikke muligt at kompensere medarbejderne, der bliver ramt, med et tilsvarende ekstrabeløb i lønningsposen.
Det er op til den enkelte selv at ændre forskudsopgørelsen for 2010, hvis man vil undgå at skulle betale restskat.
Hovedsamarbejdsudvalget har besluttet, at der skal udsendes en e-mail med en grundig vejledning til alle medarbejdere.
clba@adm.ku.dk