Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

Den nye nedlukning rammer ikke forskningen med samme kraft som i foråret

Utallige forskningsprojekter led i foråret, da laboratorier i bedste fald stod halvtomme. Meget tyder på, at julen ikke bliver helt så slem trods nye restriktioner.

Onsdag lukker store dele af universitetet for anden gang i år.

Studerende og undervisere må kun opholde sig på campus, hvis de har undervisning, der ikke kan afholdes digitalt, og andre ansatte skal arbejde hjemme, medmindre de har kritiske funktioner.

Under nedlukningen i foråret led adskillige forskningsprojekter på Københavns Universitet under restriktionerne, og særligt slemt stod det til i de laboratorier, der i bedste fald stod halvtomme fra midten af marts til slutningen af maj. Uniavisen besøgte for eksempel Biocenter på Nørrebro, hvor kun et fåtal af laboratoriepladserne var i brug.

LÆS OGSÅ: Her har et par forskere 120 kvadratmeter laboratorium for sig selv

Denne gang bliver konsekvenserne efter alt at dømme ikke nær så slemme.

Det er ikke en situation, der er helt så voldsom som i marts måned

Kaare Teilum, sektionsleder, Biocenter

Forskere, der risikerer væsentlige forsinkelser eller tab af resultater, hvis de ikke får adgang til laboratorier eller andre faciliteter på universitetet, vil fortsat kunne arbejde på campus. Det bekræfter Uddannelses- og Forskningsministeriet i en mail til Uniavisen.

Og budskabet er det samme i en nyhed på Københavns Universitets intranet.

»Alle medarbejdere skal i udgangspunktet arbejde hjemmefra. Men medarbejdere, der varetager kritiske funktioner, hvor forskningsprojekter og lign. forudsætter, at man er på KU, kan dog være undtaget. Det vil i de kommende dage blive meldt ud fra den lokale ledelse, hvilke medarbejdere der er omfattet af denne undtagelse,« skriver universitetet og nævner forskere, laboranter, driftsteknikere og andre medarbejdere, der står for »den kritiske drift« af laboratorierne.

Ny nedlukning havde været uoverskuelig

Det vækker lettelse i Biocenter:

»Vi var lidt bange for, hvad det ville komme til at betyde. Havde der været tale om en ny nedlukning som i marts, ville vores ph.d.-studerende og postdocer miste tre uger mere i laboratoriet, og det ville være helt uoverskueligt, med tanke på at de i forvejen har tabt tre måneder. Så det er rigtig fint, at vi kan køre videre med de kritiske projekter,« siger Kaare Teilum, sektionsleder på Biocenter.

Han fortæller, at centret har gjort alle undervisningstimer og eksamener digitale, og at kontorarbejde og møder skal foregå hjemmefra. Men forskningsprojekterne, der er afhængige af laboratoriearbejde, kan altså fortsætte:

»Det er ikke en situation, der er helt så voldsom som i marts måned. Det minder mere om situationen i maj, da der blev åbnet for, at vi kunne have flere folk i laboratoriet.«

Forventer I forsinkelser af nogen art?

»Så længe forskerne og de studerende kan få lov til at arbejde på deres laboratorieprojekter, så forudser jeg ikke, at de ekstra restriktioner hen over julen kommer til at have den store betydning.«

De skærpede restriktioner for København, Frederiksberg og 36 andre kommuner, som regeringen præsenterede mandag, løber i første omgang til den 3. januar 2021.

De nationale restriktioner, herunder krav om mundbind på campus og opfordring til hjemmearbejde, gælder til den 28. februar 2021.

Seneste