Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Ny supercomputer på vej til medicinsk forskning

Regnekraft — KU-forskere får adgang til en ny 100 millioner kroners supercomputer fra april.

En ny supercomputer med en prislap på omkring 100 millioner kroner skal efter planen stå klar til brug for forskere i april 2019.

Den har fået navnet Computerome 2.0, og Københavns Universitet (KU) og Danmarks Tekniske Universitet har splejset om investeringen.

Computerome 2.0 afløser Computerome 1.0, der blot nåede at køre i få år, før den blev så stor en succes, at der opstod et behov for en ny og endnu kraftigere model. Computerome 1.0 var ellers verdens 121. hurtigste, da den blev sat i drift i 2014.

Computeren er deleøkonomi

Computerome 2.0 vil være op til fem gange hurtigere end sin forgænger, fortæller Søren Brunak, der er en af iniatiativtagerne til Computerome 2.0, og som også er professor og forskningschef ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research ved KU.

To eksperter har stået for designet

De to supercomputereksperter Peter Løngreen fra KU og Ali Syed (fra DTU)  designede sammen med Søren Brunak Computerome 1.0, og viden om brugernes behov for big data har fået stor betydning for udformningen af det nye system.

Computerome 2.0 vil fx indeholde 60 GPUer, som er meget velegnede til at køre applikationer inden for kunstig intelligens og machine learning, hvor algoritmer lærer af de data de præsenteres for.

»En af grundene til udviklingen er, at man har fået udviklet en virtualiseringsteknologi, hvor man kan lægge mange små computere ind i én stor. Man kan både bruge supercomputeren som en stor computer og som flere små, virtuelle computere, der fx kan køre Microsoft og Linux samtidig. På den måde får vi det bedste fra alle verdener. Supercomputeren er en form for deleøkonomi,« siger han.

Stærk til personsensitive data

Computerome 2.0 er i udgangspunktet udviklet til beregninger inden for biovidenskaben (life science), men også på folkesundhedsområdet og inden for den medicinske forskning vokser datamængderne eksponentielt.

I Computerome 2.0 er der tillige indbygget en meget høj grad af datasikkerhed, siger Søren Brunak:

»Computerome 2.0 er god til at arbejde med personsensitive data. Den kan i realiteten håndtere ting fra både det medicinske område og det juridiske område, hvor man arbejder med domme, der kan indeholde følsomme data. Det kan også være til forskning, hvor forskeren skal se på registre i sammenhænge, fordi de personsensitive data kan være vanskelige for den enkelte forsker at skulle håndtere sikkert.«

Forskere booker sig ind

Søren Brunak vil gerne understrege, at Computerome 2.0 som hovedregel er et infrastrukturprojekt, som universiteterne stiller til rådighed, og som institutter og forskere kan købe sig ind i. Derfor er det ikke på forhånd til at sige, hvad Computerome 2.0 præcis skal bruges til.

Den gamle Computerome 1.0 blev en kæmpe succes, som blev fuldkommen overbooket

Initiativtager Søren Brunak, KU

»Den gamle Computerome 1.0 blev en kæmpe succes, som blev fuldkommen overbooket, selv om mange sagde, at den ikke ville blive udnyttet fuldt ud. Vi var også selv i tvivl om det,« siger Søren Brunak.

Computerome 1.0 har i dag 1.300 brugere fra hele landet, og Søren Brunak kan se, hvor mange nye brugere, der kommer til hver måned, og den statistik har været med til at sætte gang i byggeriet af Computerome 2.0.

Nyheder.ku.dk giver et indblik i Computerome 2.0’s mange anvendelsesmuligheder.

Seneste