Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
Københavns Universitet har afskaffet muligheden for at læse et fag op om sommeren før studiestart. Målet er at undgå uvished og ulykkelige sager, siger universitetet. En kommende studerende kritiserer kommunikationen.
Hvis ikke Elisa Sander Rojahn en sen aften havde klikket ind på Københavns Universitets hjemmeside og havde stillet et spørgsmål til en chatbot, var hun måske blevet et år forsinket i sin uddannelse.
Hun havde studeret antropologi i et par semestre, da hun besluttede sig for at skifte kurs og søge ind på Biologi til sommer. Hun manglede at bestå Kemi på B-niveau for at opfylde studiets adgangskrav, så hun planlagde at søge om betinget optagelse og læse faget op i løbet af den kommende sommerferie.
Det hedder sommersupplering, og det er noget, i omegnen af 4-500 vordende KU-studerende benytter sig af hvert år, før de starter på en af universitetets uddannelser.
Men det er slut nu. Chatbotten kunne nemlig fortælle Elisa Sander Rojahn, at det ikke længere er en mulighed at tage sommersupplering på Københavns Universitet. Nu skal alle fag være bestået inden ansøgningsfristen for kvote 1, den 5. juli.
»Jeg fandt kun ud af det, fordi jeg spurgte den bot – og det var jeg egentlig lidt sur og utilfreds over,« siger Elisa Sander Rojahn.
Når hun kan søge ind på Biologi til sommer alligevel, skyldes det udelukkende, at DTU udbyder et lynforløb i Kemi på B-niveau, som hun kan tage inden fristen.
Men det er ikke sikkert, at andre ansøgere har opdaget regelændringen i tide, påpeger hun.
»Jeg havde selv været ekstremt ked af det, hvis jeg skulle have ventet et år mere,« siger Elisa Sander Rojahn.
Suppleringsfag har på Københavns Universitet haft eksamensdatoer langt inde i august måned, og i nogle skriftlige fag er resultatet først dukket op i september, altså efter studiestarten på universitetet.
Det vil sige, at studerende har kunnet nå at påbegynde en uddannelse og så blive sorteret fra efterfølgende, såfremt de har dumpet suppleringsfaget.
Det afgørende er, at alle studerende har fuld fokus på at få en god studiestart
Pernille Kindtler, sektionschef, Optagelse & Kommunikation
Og det er en af årsagerne til, at Københavns Universitet har valgt at afskaffe sommersupplering fra og med i år, siger Pernille Kindtler, sektionschef i afdelingen Optagelse & Kommunikation.
»Det er super ærgerligt at have været igennem et introduktionsforløb og have lært nogle mennesker at kende for så ikke at kunne fortsætte på studiet.«
Hun tilføjer, at uvisheden i sig selv kan gå ud over de studerendes fokus på studiestarten, enten fordi resultatet endnu ikke er landet eller – værre endnu – at eksamen ligger i introdagene.
»Vi har simpelthen ændret reglen, fordi vi vil have, at de nye studerende skal fokusere fuldt ud på at få en god social og faglig start på deres nye uddannelse,« siger Pernille Kindtler.
Københavns Universitet har haft sager om studerende, der er blevet optaget på deres nye uddannelse, mødt de mennesker, de troede, de skulle bruge de næste år med, og som så pludselig er blevet hevet ud fra uddannelsen igen.
Det er ikke ret mange. Det er trods alt de færreste, der dumper deres suppleringsfag.
Men havde Københavns Universitet ikke afskaffet sommersuppleringen nu, kunne det vise sig, at flere studerende ville havne i fælden fremover.
Folketinget har nemlig vedtaget en genberegningsregel, der skulle være trådt i kraft i år, men er udskudt til maj 2022 som følge af corona. Den betyder, at studerende, der får en betinget optagelse på en videregående uddannelse, får genberegnet deres snit, efter de har været til eksamen i suppleringsfaget. Men kun hvis den nye karakter trækker gennemsnittet ned.
Derfor kan studerende, der akkurat har et højt nok snit til at blive optaget på et studium, faktisk dykke under spærregrænsen, hvis de får en lav karakter i faget.
Og så forsvinder studiepladsen.
Jeg havde været ekstremt ked af det, hvis jeg skulle have ventet et år mere
Elisa Sander Rojahn, kommende ansøger
»Det er rigtigt, at vi ikke har oplevet en sværm af sager indtil videre, men dem, der har været, har været meget ulykkelige, og vi frygter, at der kommer flere af dem, når genberegningen træder i kraft,« siger Pernille Kindtler.
For eksempel er der omkring 70-80 kommende medicinstuderende, der får en betinget optagelse hvert år. Hvis nogle af dem får 02 eller 4, når de supplerer med – lad os sige – Matematik på A-niveau, kan de risikere at ryge under adgangskvotienten, der sidste år lå på 10,6.
Og så mister de ikke bare deres studieplads, men også deres SU og en eventuel studiebolig.
Kan konsekvensen ikke blive, at flere kommende studerende udskyder universitetsuddannelsen med et år, fordi de ikke kan overskue at læse et ekstra fag op i 3.g?
»Det kan godt blive konsekvensen, jo,« siger Pernille Kindtler og tilføjer, at det er en politisk beslutning at indføre genberegningen af karaktersnit.
»Der er både noget, der taler for og imod sommersupplering. Det afgørende for KU er, at alle studerende har fuld fokus på at få en god studiestart.«
Elisa Sander Rojahn siger, at hun til dels forstår universitetets beslutning, men undrer sig over, at den træder i kraft i år, nu hvor genberegningsreglen er udskudt til 2022.
Hun siger, at hun ikke forstår, hvorfor universitetet ikke har meldt regelændringen tydeligere ud, for eksempel på hjemmesiderne for bacheloruddannelser.
»Jeg har været meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle starte på Biologi, og derfor har jeg været enormt meget inde på studiets side. Der har ikke stået noget om, at sommersuppleringen er afskaffet. Så mest af alt er jeg bare skuffet over, at universitetet ikke har kommunikeret bedre,« siger Elisa Sander Rojahn.
Pernille Kindtler siger, at Københavns Universitet har meldt den nye regel ud med det samme, både på hjemmesiden og på sociale medier.
»Men,« tilføjer hun, »det er altid en udfordring at sikre, at nye regler og lignende når ud til folk. Jeg vil gerne overveje, om vi kan gøre det endnu tydeligere – det kan være en fin pointe.«
Noget godt har regelændringen ført med sig for Elisa Sander Rojahn. Hendes frygt for, at hun ikke kunne starte på Biologi til sommer, fortrængte helt hendes tvivl om studievalget – og den er aldrig vendt tilbage.
»Da jeg så, at KU havde lavet reglerne om, så kunne jeg bare mærke, at det var det, jeg gerne ville læse,« siger hun.