Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Venstres finansordfører beskylder regeringen for at bluffe, efter transportministeren ikke gav klart svar på, hvor meget af den forvoksede regning Københavns Universitet skal betale for Niels Bohr Bygningen.
Det ene samråd om Niels Bohr Bygningen var endnu ikke slut, før Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen sagde, at han ville indkalde til to nye.
»Jeg er optaget af, at vi giver en garanti for, at Københavns Universitet ikke kommer til at betale de ekstraudgifter, der er kommet på grund af statens skandaløse byggestyring,« siger han til Uniavisen.
Transportminister Benny Engelbrecht (S) gav få klare svar på torsdagens samråd. Han redegjorde for byggeskandalen, som han kaldte »helt ekstraordinær« og »dybt utilfredsstillende«, men sagde intet nyt om den astronomiske ekstraregning, der truer Københavns Universitet.
Det fik Troels Lund Poulsen til at annoncere de to nye samråd, ét om Vejdirektoratets rolle i Niels Bohr-byggeskandalen og ét, hvor uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) skal forholde sig til den endelige regning for Københavns Universitet.
LÆS OGSÅ: Tidslinje: Skandalebyggeri er blevet forsinket igen og igen og så lige en gang til
Imens forbliver Københavns Universitet på pinebænken – og noget tyder på, at der kan gå år, før de kan forlade den.
Benny Engelbrecht indikerede, at regeringen næppe vil diske op med et klart svar, før resultatet af en række voldgiftssager ligger fast. Sagerne mellem staten og de entreprenører, som ministeren gav hovedansvaret for fordyrelsen, samt sagen mellem Københavns Universitet og Bygningsstyrelsen.
Det er tvister, der alt efter udfaldet kan tage toppen af den økonomiske lussing til Københavns Universitet.
Jeg forventer, at vi får afsløret det bluff om, at regeringen prioriterer uddannelse.
Troels Lund Poulsen, finansordfører, Venstre
»Helt grundlæggende kan vi ikke konkludere, hvad huslejen ender med at blive. Vi er nødt til at få de her tvistspørgsmål afgjort først,« sagde Benny Engelbrecht og tilføjede, at der kan gå flere år, før det sker.
»Jeg ved godt, at det er det, Troels Lund Poulsen gerne vil vide, men jeg kan ikke svare på det.«
Troels Lund Poulsen indvendte, at han ikke er den eneste, der ønsker svar på spørgsmålet. »Det interesserer nok også andre – fx Københavns Universitet,« sagde han.
Men da han forsøgte at vride en politisk løsning ud af ministeren, sagde Benny Engelbrecht, at det er uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersens bord. Han kan nu se frem til at deltage i det næste samråd om skandalebyggeriet.
Udvekslingen mellem Poulsen og Engelbrecht har altså næppe lindret den hovedpine, som Niels Bohr Bygningen har givet Københavns Universitet.
Byggeriet har været forsinket så mange gange, at man dårligt kan tælle det længere. Den skulle have stået klar i 2016, men den seneste prognose lyder nu på 1. juli 2022. Det bekræftede ministeren på samrådet.
Imens er regningen vokset og vokset og vokset. Fra den forventede sum på 1,8 milliarder kroner til svimlende 4,3 milliarder kroner.
Som det står nu, kommer regningen til at lande med et tordenskrald på Københavns Universitet i form af en forvokset husleje – op mod 200 millioner kroner årligt mod de forventede 90 millioner kroner – på trods af at først Bygningsstyrelsen, nu Vejdirektoratet er den ansvarlige bygherre.
Universitetsdirektør Jesper Olesen vurderede senest i Danmarks Radio, at det vil tvinge universitetet ud i en stor fyringsrunde, hvis politikerne ikke griber ind.
Om det bliver tilfældet, vil Troels Lund Poulsen nu spørge uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) om i et samråd, der ifølge finansordføreren vil blive afholdt i slutningen af året eller i starten af det nye.
Han forventer dog ikke at få banebrydende svar:
»Jeg forventer, at vi får afsløret det bluff om, at regeringen prioriterer uddannelse. Det er noget, man siger til festlige begivenheder, men man sætter ikke handling bag. Selvfølgelig skal Københavns Universitet ikke betale for, at staten ikke kan holde styr på et byggeprojekt.«
Skal man så tro på, at Niels Bohr Bygningen vil stå helt færdig til sommer? Benny Engelbrecht stillede selv spørgsmålet på samrådet og svarede, at Vejdirektoratets skøn denne gang er mere forankret i virkeligheden.
Det er særligt brandlukningerne, som man bøvler med på byggepladsen, og ifølge ministeren har det vist sig, at arbejdet er mere tidskrævende end forventet. Det indgår nu i prognosen, hvor målstregen altså er lagt næste sommer.
Tiden vil vise, om den bliver krydset denne gang.