Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Arbejdsmiljø
Netværk — Efter universitetslivet kan ensomheden ligge på lur. Danmarks tre største akademiske fagforeninger deler deres råd til den gode overgang mellem studie- og arbejdsliv.
»For nogle kan det virke som et granatchok at gå fra studielivets fleksibilitet til arbejdspladsens strukturerede liv fra klokken 8 til 16,« siger Sanne Mattebjerg.
Hun er karrierekonsulent i
Sanne Mattebjerg rådgiver nyuddannede akademikere, der slås med at fastholde eller etablere et godt socialt liv efter studiet.
Ifølge hende kan det blandt andet være en udfordring for nyuddannede, at studiekammeraterne flytter langt væk, eller at kontakten ebber ud, når man ikke længere har studiet at være fælles om. Desuden kan man efter afsluttet uddannelse flytte til en anden landsdel – hvor man ikke har noget netværk.
LÆS OGSÅ: Han fik arbejde efter kandidaten, men blev overrumplet af hverdagsensomhed
»Mit råd er, at man skal planlægge sit sociale liv meget mere, end man gjorde, da man gik på universitetet. Allerede inden man bliver færdig, bør man tage en snak med sine venner om, hvordan man kan fastholde relationen,« siger Sanne Mattebjerg.
Studieliv og arbejdsliv er nemlig ifølge Sanne Mattebjerg væsensforskellige, hvad angår det sociale:
»På universitetet er studier og privatliv ofte blandet sammen, men i arbejdslivet er de adskilt. Derfor er det også vigtigt, at man får gode kollegaer og trygge relationer på sin arbejdsplads,« siger Sanne Mattebjerg og tilføjer:
»Man skal ikke forvente, at ens kolleger også bliver ens venner. Hvis det sker, er det en bonus, men det sker ikke altid.«
Hos fagforeningen
Hun siger, at unge nyuddannede især kan komme til at føle sig ensomme, hvis deres netværk eroderer efter uddannelsen, eller hvis de havner på en arbejdsplads, der ikke er så god til at tage imod nye medarbejdere.
»Derfor er det så vigtigt at have sit eget sociale netværk. Man bliver simpelthen for sårbar, hvis man kun har et netværk på sin arbejdsplads. Ens samlede netværk er en kæmpestor del af trivslen i forbindelse med det første job,« siger Mette Knudsen.
Hun mener, at man skal være forberedt på ensomhed, for det er en almen følelse, som de allerfleste stifter bekendtskab med, når der sker store skift i livet.
»Man går fra at være en rutineret studerende på universitetet med et netværk til at være ny på en arbejdsplads, hvor man skal starte forfra helt alene, og det kan især ramme dem, der er flyttet til et fremmed sted,« siger Mette Knudsen.
Ifølge hende bliver ensomhed kun til et problem, hvis den får lov til at vokse sig stor, og derfor er det vigtigt, at man siger det højt til nogen, hvis man føler ensom. Der er altid andre, som er i samme båd.
Hos fagforeningen DM har Line Funch Pedersen, projektleder og konsulent i arbejdsliv og karriereudvikling, spottet en ny tendens, der er begyndt at påvirke de nyuddannede og deres sociale liv.
Før var det prestigefyldt at lægge 70 timer om ugen på sit arbejde. Nu begynder det at vende.
Projektleder Line Funch Pedersen, DM
»Vi oplever en bølge af yngre medlemmer, der i højere grad prioriterer fleksibilitet i deres arbejdsliv. Før var det prestigefyldt at lægge 70 timer om ugen på sit arbejde. Nu begynder det at vende, og mange nyuddannede går i dag mere op i at kunne holde fri. De vil have tid til venner og familie og dyrke flere sociale aktiviteter,« siger hun.
Det vigtigste er, ifølge Line Funch Pedersen, at man finder den rigtige balance imellem arbejde og fritid, ellers har arbejdet det med at opsluge en, og det sker nemt på bekostning af det sociale liv.
Føler man sig ensom på sin arbejdsplads, lyder Line Funch Pedersens råd til nyuddannede, at man er meget bevidst om at prioritere det sociale, også for eksempel den fælles frokost eller andre sociale aktiviteter på jobbet eller sociale aktiviteter udenfor.
Og det er især vigtigt, hvis man arbejder alene:
»Vi kan se, at dem, der sidder meget for sig selv på en arbejdsplads, har mere brug for fællesskab end andre. Det kan for eksempel være folk, der sidder alene med et projekt eller skriver en ph.d., og som derfor ikke har nogen faste kollegaer,« siger Line Funch Pedersen.
Dem opfordrer hun til at bruge fagforeningen. DM tilbyder både arrangementer og netværksgrupper til sine 70.000 medlemmer, hvor de både kan mødes med andre om faglige emner og samtidig danne nye netværk.
Tilbage hos IDA mener Sanne Mattebjerg, at man kan gøre flere ting, hvis man står i en svær overgang mellem studie- og arbejdsliv. Befinder man sig med ét et sted uden venskaber, kan man aktivt skabe nye relationer via for eksempel en biografklub eller en motionsklub. Og hun tilføjer, det er en god idé at gøre nogle ting inden det første møde med nye mennesker.
»Et godt tip er at forberede nogle spørgsmål hjemmefra: Hvad fik dig til at melde dig til det her? Hvad er det bedste ved at være med i dette fællesskab? Det kan tø stemningen op, og det er min erfaring, at hvis man er den, der tager initiativet, bliver man som regel også godt mødt, og så har man allerede skabt noget kontakt,« siger Sanne Mattebjerg.