Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Praktikant i hjertet af Latinamerika

REJSEBREV - Du kan allerede prøve livet som ambassadør af, imens du studerer. De fleste danske ambassader tager nemlig praktikanter. En af dem er Søren Ahm, som er i praktik på den danske ambassade i Bolivia og har fået smag for det latinamerikanske diplomatliv.

Allerede tidligt i mit studie vidste jeg, at jeg ville i praktik. Både for at afprøve min teoretiske viden ude i virkeligheden og forhåbentlig også skabe kontakter, der kan bruges i fremtiden.

Efter en studietur i 2007 til Bolivia var jeg klar over, at det var på den danske ambassade i La Paz, jeg gerne ville i praktik. Jeg søgte pladsen to gange, før jeg endelig fik den i det her semester.

Et væld af muligheder

Med programmer indenfor landbrug, miljø, uddannelse, retssystem og reform af den offentlige sektor er det den helt rette stilling for mig med utrolig mange fascinerende områder at dykke ned i.

Min stilling er delt op i to dele. En udviklingsdel, hvor jeg er blevet tilknyttet retssektor- og landbrugsprogrammet, samt en kommunikationsdel, hvor Danmarks udviklingsarbejde skal kommunikeres til den danske og bolivianske offentlighed.

Ambassaden besluttede sidste år at opprioritere kommunikationsindsatsen, så her er der masser af plads til, at vi som praktikanter kan være kreative.

Boliviansk mødekultur

På retsområdet har jeg været til møder i styringsgruppen for de retscentre, Danmark er med til at finansiere i Bolivia, så landbefolkningen får lettere adgang til retssystemet.

Bolivia har nemlig den tvivlsomme ære af at være det land i Sydamerika, der bruger færrest penge per indbygger på retsvæsenet, og ude på landet er det praktisk taget ikke eksisterende.

Hele arbejdet bliver yderligere kompliceret af, at det i praksis endnu ikke er afgjort, hvor grænsen mellem det officielle system og de oprindelige folks retssystem skal gå.

Møder på boliviansk foregår lidt anderledes end i Danmark. De flestes mobiltelefoner bimler og bamler hele tiden, og ofte har de delegerede ikke fået mandat til at tage vigtige beslutninger, så det må udskydes til næste møde.

Jeg skal som en del af mit ophold skrive en opgave om forholdet mellem de to retssystemer, og hvordan det spiller ind på de dansk finansieret retscentre. Noget der på samme tid er til gavn for ambassaden og mine studier, hvor jeg skal aflevere en opgave med empirisk udgangspunkt i mit ophold på ambassaden.

Tak til Moder Jord

Kommunikationsarbejdet har givet mig flere spændende oplevelser. En af dem var, da jeg var med ambassadøren til lancering af et atlas, over Bolivias oprindelige folk, udgivet med støtte fra ambassaden.

Danmark har siden udviklingsarbejdet med Bolivia startede i 1994 haft et særligt fokus på de oprindelige folk, så det betyder, at Danmark har en høj stjerne hos dem. Støtten har for eksempel betydet, at de nu har skøde på deres fællesjorder, så de kan leve i overensstemmelse med deres skikke og traditioner.

Lanceringen af atlasset startede også med en af disse taksigelser til Pachamama (Moder Jord) ved symbolsk ofring af cocablade og finsprit. Resten af ceremonien foregik herefter i en sød lugt af cocablade.

En latinamerikansk hverdag

Mit praktikophold giver således en anderledes hverdag med et væld af spændende oplevelser. Jeg får et indblik på godt og ondt i det konkrete udviklingsarbejde i felten, og hvordan en arbejdsdag kan være for en cand.scient.pol’er.

Samtidig kommer jeg helt tæt på livet i et sydamerikansk land som Bolivia, der i disse år er i en historisk forandringsproces.

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste