Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Prismodtager præsenterer bibelsk buffet

Navne — Anne Katrine de Hemmer Gudme modtager Videnskabernes Selskabs fornemme sølvmedalje for sin forskning i Det Gamle Testamente. Hun ved fx alt om hvad de egentlig spiser i Bibelen.

Hvis du somme tider vågner og tænker ‘hvad ville Jesus spise til morgenmad’, kan du læse med her.

På Søndre Campus sidder Anne Katrine de Hemmer Gudme og forsker og underviser i gammeltestamentlig eksegese. Hun er især optaget af de sociale ritualer i Bibelen og dens omverden.

Det er hun god til; hendes forskning har netop indbragt hende Videnskabernes Selskabs årlige sølvmedalje, der går til en yngre dansk forsker med fremragende forskningsresultater. I begrundelsen hedder det:

Anne Katrine de Hemmer Gudme er en yngre, meget lovende, kvindelig forsker, der på ganske kort tid har opbygget en imponerende forskning i Det Gamle Testamente, der er bredt anerkendt både inden- og udenlands. 

»Jeg er så beæret,« siger en glad Anne Katrine de Hemmer Gudme, da Uniavisen fanger hende på telefonen:

»Videnskabernes Selskab står for kompromisløs grundforskning, og det er noget, vi altid stræber efter på universitetet, så for mig er det fantastisk at få anerkendelse fra den kant. Det føles meget fornemt, og når man ser på de tidligere modtagere, så er det et ekstremt godt selskab at være i.«

Hvad ville Jesus spise?

»Jeg ser især på forholdet mellem mad og køn og mad og ritualer i Det Gamle Testamente. Og for tiden er jeg ved at skrive en bog om gæstfrihed,« siger hun.

Det Gamle Testamente er jo solidt plantet i godt og vel fortiden, men bogen taler også durk ind i nutiden på mange forskellige måder

Anne Katrine de Hemmer Gudme

I begyndelsen af oktober i år udkom hun med en lille handy bog, Himmelsk føde og forbuden frugt, hvor hun undersøger, hvad man egentlig spiser i Bibelen, for maden afslører hvem vi er, og hvor vi kommer fra – og bogens eksempler viser, at det ikke er nyt, at mad kan bruges både politisk, religiøst og som en identitetsmarkør, som vi ser det i dag i fx raw food-bevægelsen og veganismen, fortæller hun:

»Der findes en hel genre, vi kan kalde bibelkogebøger (med titler som fx The What Would Jesus Eat Cookbook), hvor Bibelen reaktiveres gennem kogebogen – og det synes jeg er ret morsomt. Biblen er jo sjov i sammenligning med andre tekster, fordi den er en del af en kulturarv, en grundlæggende mytologi, som derfor bliver ved med at dukke op og blive viderefortolket. Det Gamle Testamente er jo solidt plantet i godt og vel fortiden, men bogen taler også durk ind i nutiden på mange forskellige måder,« siger hun.

Videnskabernes Selskabs sølvmedalje

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab uddeler hvert år en sølvmedalje til en yngre dansk forsker for en fremragende grundvidenskabelig præstation. Prisen uddeles skiftevis til en humanistisk og en naturvidenskabelig forsker. Med sølvmedaljen følger et prislegat på 100.000 kr. til modtagerens forskning.

Kilde: Videnskabernes Selskab

Glad, opmuntret og inspireret

Udvalget lagde i sin begrundelse for at give årets sølvmedalje til Anne Katrine de Hemmer Gudme vægt på, at hun allerede i en meget ung alder har en imponerende forskningskarriere bag sig, og det er håbet, at prisen kan bidrage positivt til hendes videre udvikling.

»Det er morsomt. Man kan ikke sige, at jeg er i begyndelsen af min forskerkarriere – jeg er ved at være kommet godt i gang. Når man fortæller folk uden for universitetet, at man han fået en pris for yngre forskere, så kalder det på latter, at man på universitetet er ung, når man er 38,« siger Anne Katrine de Hemmer Gudme leende.

Hun bekræfter, at prisen i den grad bidrager positivt til hendes videre bane:

»Det føles som en kæmpe opmuntring. Anerkendelsen indikerer, at jeg har gjort noget rigtigt – og at jeg skal fortsætte. Så jeg føler mig meget glad, opmuntret og inspireret til at gøre noget mere – udgive bøger, arrangere konferencer, holde foredrag.«

Og Jesus? Han levede pretty much på en diæt, der ligner det, de spiser i landene omkring Middelhavet: Frugt, grønt, fuldkorn, fisk, olivenolie – og han ville altså kun nippe til kødet en gang imellem.

Seneste