Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

KU-professor får kæmpe kirurgisk pris

Operativ terapi — Folk fra hele verden er strømmet til Danmark for at se Henrik Kehlets behandlingsmetode for kirurgiske patienter. Hans forskning har reduceret patienternes hospitalisering og nedbragt de medicinske komplikationer ved operationer markant.

Hvem er han?

Henrik Kehlet, 81, er professor i perioperativ terapi ved Københavns Universitet og leder af enhed for kirurgisk patofysiologi på Rigshospitalet. I sin karriere undrede han sig ofte over, hvorfor patienter var nødt til at blive liggende på hospitalet, når deres operation i øvrigt havde været vellykket.

Han begyndte systematisk at undersøge, hvorfor patienter endnu ikke var blevet raske nok til at blive udskrevet, og han fandt mange svar – med nogle banebrydende resultater til følge.

»Tidligere havde vi patienter med tyktarmscancer, der efter en operation lå 10-12 dage på hospitalet, hvor vi i dag er nede på to-tre dage. Det gælder i øvrigt også for ældre patienter, der er i høj risiko for at opleve komplikationer,« siger Henrik Kehlet.

Den periode en patient er indlagt, kaldes hospitalisering, og den har Henrik Kehlet fået nedbragt, også for alle mulige andre typer operationer end tarmkirurgi. Det er til gavn for patienterne, som får det bedre hurtigere ved at kombinere de mange behandlingsprincipper, der er udviklet på baggrund af hans forskningsresultater.

I begyndelsen fokuserede Henrik Kehlet og hans forskergruppe på at optimere patienternes smertebehandling, men det var ikke nok.

»Med smertebehandling fik vi patienter, der smilede og havde det godt i sengen. Men over tid blev det tydeligt, at der også var alle mulige andre årsager til, at de forblev hospitaliseret i lang tid – på grund af dræn, slanger, unødvendige tiltag og restriktioner. Desuden var de traditionelle behandlingsregimer ikke videnskabeligt baserede, men hæmmede i stedet, at patienterne blev restitueret,« siger Henrik Kehlet, der navngav sine behandlingsregimer accelererede operationsforløb eller fast track-kirurgi, men som i dag benævnes enhanced recovery after surgery i international sammenhæng.

Hvorfor læser jeg om ham nu?

Henrik Kehlet har modtaget den vigtigste pris inden for kirurgi, BJS Society Award.

Med prisen følger 745.000 kroner og en kæmpe anerkendelse for hans indsats igennem mange år. Det er første gang, BJS Society Award uddeles – og Henrik Kehlet havde simpelthen ikke set prisen komme hans vej.

»Jeg blev meget overrasket over at blive ringet op og få at vide, at jeg skulle have den,« siger Henrik Kehlet og forklarer:

»Jeg er ikke en berømt kirurg, der for eksempel har lavet avancerede lever- og hjerteoperationer. Min indsats har været inden for et område, som kirurger sædvanligvis kan have lidt svært ved at forholde sig til eller få tid til at beskæftige sig med. Det kan være tilfældet ved for eksempel komplicerede, patofysiologiske metaboliske stressreaktioner, ved smerte- og væskebehandling eller ved kikkertkirurgi. Derfor er det også utroligt, at BJS Society Award overhovedet fandt frem til mig.«.

Kehlets behandlingsregimer har medført, at risikoen for, at der tilstøder medicinske komplikationer ved en operation, er reduceret med mindst 30-50 procent. Det er en virkelig markant forbedring, og mange læger har haft svært ved at tro på det.

»Der er kommet gæster fra hele verden for at se, hvad vi lavede, for de troede simpelthen ikke på resultaterne, før de selv så dem,« siger Henrik Kehlet.

Hvor er det nu lige, jeg kender ham fra?

I Danmark har Hensik Kehlet undervist i kirurgi og anæstesi, og han tror, at det mest er fra det arbejde, at danske læger og forskere kender ham.

I udlandet har han holdt et meget stort antal forelæsninger ved kongresser i anæstesi og kirurgi.

»Desuden har jeg fået anerkendelse for mit arbejde gennem alle årene, blandt andet som æresmedlem i mange globale videnskabelige selskaber, så det er ikke, fordi jeg ikke har fået opmærksomhed,« siger Henrik Kehlet.

Endelig har der løbende været bragt artikler i medierne om hans arbejde og resultater.

Skal jeg gøre noget?

Har du tænkt over, hvordan en bedre forståelse af en patients fysiologiske reaktioner på en operation drastisk kan sænke hospitaliseringsbehovet og risikoen for komplikationer?

Henrik Kehlet nævner et eksempel på et behandlingsregime: Hvis en tarmoperation medfører en stressreaktion hos patienten med for eksempel kvalme og manglende tarmfunktion, er det vigtigt at finde ud af, hvordan man får normaliseret tilstanden og kan få patienten til at spise igen – det vil sige til at blive hurtigere restitueret.

Hvis du er vant til at læse videnskabelige tidsskrifter, anbefaler Henrik Kehlet dig at læse to artikler:

Den ene hedder Enhanced recovery after surgery og er udkommet i Danish Medical Journal 2022. Den anden er trykt i Ugeskrift for Læger 2021 under overskriften Status og perspektiver for fast track-kirurgi.

Seneste