Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Nyt materiale fra programgruppen for Campusplanen kommer med fire karikerede bud på fremtidens arbejdsplads. De ansatte kan blandt andet vælge mellem at sige farvel til kantinen eller deres kontor
Det er helt i orden hvis ansatte på Københavns Universitet (KU) bliver lidt sure når de læser et nyt provokationsoplæg med blot fire forslag til fremtidens arbejdsplads.
Meningen er nemlig at inspirere så mange som muligt til at tænke over hvordan de ønsker deres arbejdsplads skal se ud i fremtiden.
»Campusplanen er ikke kun et spørgsmål om at hver ansatte skal arbejde på mindre plads. Det er også en anledning til at overveje om der er uhensigtsmæssige arbejdspraksisser vi burde bryde med,« siger programchef Hans Halvorsen.
Kontor på hjul
Provokationsoplægget beskriver fire bud på nye arbejdspraksisser der hver især både har fordele og ulemper. Hvis det for eksempel er afgørende for den enkelte at beholde sit eget kontor, betyder det til gengæld farvel til kantinen, biblioteket og alle andre fællesrum.
Hvis man er villig til at droppe de private enemærker og pakke familiebilleder, bøger og computer ned i vogn, er der derimod plads til fællesfaciliteter i topklasse.
Ifølge Hans Halvorsen er de fire forslag ikke mere karikerede end at de bliver brugt på andre arbejdspladser i dag. For eksempel har medarbejdere hos høreapparatfabrikanten Oticon i flere år benyttet en vogn og har ikke haft et fast arbejdssted.
Henrik Prebensen der repræsenterer det videnskabelige personale for Dansk Magisterforening i Hovedsamarbejdsudvalget (HSU), mener at det vil være umuligt at gennemføre en tilsvarende ordning med vogne på KU. Han husker at man diskuterede det på det gamle KUA helt tilbage i 1972, og det viste sig da at være komplet uladsiggørligt.
»Det er da sjovt at lege med tanken, men ikke særlig realistisk. Forskellen mellem Oticon og os er at et universitet er et åbent, offentligt tilgængeligt miljø, så hvad med tyverier? Eller hvis ens vogn bliver væk på anden måde? Tænk hvis ens computer eller forskningsmaterialer går tabt? Konsekvensen ville blive at de ansatte hellere ville arbejde hjemme,« siger han.
Af andre problemer nævner han vedligeholdelse, parkeringsarealer, støj, elevatortrafik, og hvad med handicappede og ældre kolleger der ikke selv kan trække deres vogn? Skal der el-motor på vognene spørger han?
Dårligt indrettet
Morten Krogh Petersen, forskningsassistent på Center for Kulturanalyse, har lavet oplægget der bygger på samtaler med ansatte fra de forskellige institutter. Arbejdet har afsløret at KU generelt er dårligt indrettet i forhold til folks arbejdsopgaver.
»De ansatte har mange forskellige arbejdsopgaver i løbet af dagen. Det betyder, at mange ofte skal udføre koncentrationskrævende opgaver i åbne kontorlandskaber som de omtaler som banegårde,« siger han.
Ellen Høyer, kontorfuldmægtig på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin på Panum, føler sig ikke specielt provokeret af de fire forslag. De svarer nemlig meget godt overens med de løsninger man har diskuteret i forbindelse med at der er kommet ny institutleder.
»Vi ved jo godt at vi kommer til at bruge mindre plads når rektor siger det, så vi har snakket om fordele og ulemper ved henholdsvis åbne kontorer og cellekontorer,« siger hun.
Ifølge Ellen Høyer er det fjerde forslag der kombinerer mindre plads til VIP’erne med bedre servicering af dem, det umiddelbart mest spiselige.