Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Retorikprofessor: Det bliver en grim valgkamp, fordi blokkene står så tæt

Analyse — Mette Frederiksen er i direkte appel til den brede (hvide) befolkning. Og hun er en superdygtig retoriker - men hun kolporterer også myter, og den tone vil kun blive skærpet, som valgkampen skrider frem. Det læser professor i retorik Lisa Storm Villadsen ud af statsministerens åbningstale.

Statsminister Mette Frederiksen talte mere til den brede befolkning end til salen, da hun holdt åbningstale i Folketinget tirsdag den 14. oktober. Det bemærkede Lisa Storm Villadsen med det samme:

Vi taler med VIP’er om valget

Uniavisen smider viden ind i valgkampens brusende hav af holdninger og følelser.

»Straks efter hun havde hilst på kongefamilien og folketingsmedlemmerne, som hun jo skal, adresserede hun alle jer, der ser med. Jeg husker ikke, at der i tidligere åbningstaler har været så tydelig en bevidsthed om den bredere befolkning, og det kan vi takke livedækningen og de sociale medier for,« siger Villadsen og fremhæver et andet eksempel:

»Et sted undervejs taler hun pædagogisk om EU’s regering. Hun mener åbenbart, at hun risikerer at miste nogen, hvis hun taler om EU Kommissionen, som politikerne jo ellers gør, når de taler med hinanden.«

Selvrosen og det særligt danske

Fra professoren er der ros til Mette Frederiksens tale, som Villadsen kalder »et virkelig velkvalificeret stykke retorisk arbejde: Strukturen er klar, vi ved hele tiden, hvor vi er, vi får Danmark placeret i verden, og vi får nationens konkrete udfordringer skitseret.«

»At statsministeren tildeler sig selv og sin regering en god portion ros er med til at bidrage til den positive grundstemning, hun ønsker at skabe,« siger Villadsen og peger på, at Mette Frederiksens brug af selvironi (hun er ikke vild med gruppearbejde) viser selvindsigt, og at hun fyrer et par vitser af undervejs for at holde tilhørerne til ilden.

»Alle de retoriske greb tilsammen bidrager til formålet, for Mette Frederiksens åbningstale er et langt, løbende dementi af den magtfuldkommenhed, hun bliver beskyldt for,« siger Lisa Storm Villadsen, og som jo er den direkte årsag til, at valget skulle udskrives netop nu.

Når Mette Frederiksen beskriver en utryg situation, taler hun helt tydeligt fra et hvidt, etnisk dansk synspunkt.

Retorikprofessor Lisa Storm Villadsen

»Det allerbedste greb, hvis man vil engagere folk, er at fortælle historier, der både er konkrete og personlige,« siger Lisa Storm Villadsen, og slår ned på, at Mette Frederiksen begynder med den rørende historie om tre børn, der kæmpede med modgang og vanskelige vilkår. Børnene vokser og bliver til de indflydelsesrige ministre, vi er på fornavn med.

»Det er en meget menneskelig statsminister, der taler empatisk om andres følelser, selv sine politiske modstanderes – det ville man jo ikke kunne, hvis man var magtfuldkommen,« siger Villadsen.

»Med historierne vil Mette Frederiksen også anlægge det positive perspektiv, at nok er vi de senere år gået fra krise til krise, og mange ting ser meget sorte ud, men i Danmark er vi i stand til at møde udfordringerne og løse problemerne, fordi det politiske liv fungerer, man når resultater, når man vælger fællesskabet til

Det kalder Mette Frederiksen det dér særligt danske.

»Mette Frederiksen forsøger at anlægge en positiv grundtone for den politiske situation generelt, men også for den kommende valgkamp, der sikkert bliver ret forfærdelig, fordi blokkene står så tæt,« siger Lisa Storm Villadsen.

What? Klima på tredjepladsen

At meningsmålingerne er som de er, nu hvor valget netop er udskrevet, afspejler sig også direkte i de fire centrale problemer, Frederiksen valgte at præsentere i prioriteret rækkefølge som de væsentligste for en kommende regering, mener Lisa Storm Villadsen: Økonomien er nummer et, velfærdssamfundet nummer to, klima nummer tre og tryghed nummer fire.

Lisa Storm Villadsen siger, at hun studsede over prioriteringen – at klima ikke var første dagsordenpunkt, men helt nede på en tredjeplads. Og at tryghed overhovedet skulle med – men det vender hun tilbage til.

»Mette Frederiksen kunne jo have svaret de mange, der spørger, hvordan regeringen vil håndtere klimaudfordringerne, men det gør hun ikke. Og hun taler lige så meget om miljø som om klima, når hun fx refererer til sommerfuglene og lærkerne,« siger Villadsen og tilføjer:

»De uddøende arter er selvfølgelig et kæmpe problem, men her er hendes tilgang meget pædagogisk.«

På samme måde, som hun kolporterer en myte om meget kriminalitet, bidrager hun til forestillingen om uddannelsessnobberi.

Retorikprofessor Lisa Storm Villadsen

Noget regeringen til gengæld gør, som Frederiksen også betoner, både i sin åbningstale og ved valgkampens første partilederdebat den 5. oktober, er, at sænke energiafgiften, siger Villadsen:

»Når man lemper afgiften på strøm, giver regeringen med den ene hånd og tager med den anden. Meningen var jo, at de afgifter skulle fremme den grønne omstilling. Når det kommer til klimaspørgsmålet, vil jeg sige, at der er interne spændinger, Mette Frederiksen glider ret let henover.«

Til gengæld er statsministeren også generøs med rosen til sin regerings klimaindsats, der ellers er til ret heftig debat:

»Men vi hører ikke et ord om den voldsomme modstand mod biogasanlæg og vindmøller, der er rundt om i landet. Her demonstrerer hun dog faktisk politisk lederskab ved at sige: Vi skal gøre det her, og vi skal have mere af det.«

»Ikke desto mindre er der et gab mellem mange danskeres opfattelse af, hvad klimatiltagene betyder konkret og statsministerens selvros. Mette Frederiksen forsøger virkelig at vise overskud: Vi kan godt, siger hun.«

Til gengæld indeholder afsnittet om Nordatlanten selvrefleksion, siger Lisa Storm Villadsen:

»Mette Frederiksen har givet undskyldninger til eksperimentbørnene fra Grønland, og det er klædeligt med et element af selvransagelse, når nu selvrosen er så overstrømmende.«

Vi’et er de etniske danskere

Mette Frederiksen gik i talen direkte fra de mørke stier, der kan skabe utryghed, til de mørke medborgere.

»Det studsede jeg også over. Lidt drillende kunne man som brun dansker i denne del af talen tænke: Ja, lad os slå ned chikanerierne: Hvorfor må jeg som brun dansker ikke komme ind på natklubberne, kan vi ikke få gjort noget ved det? Men når Mette Frederiksen beskriver en utryg situation, taler hun helt tydeligt fra et hvidt, etnisk dansk synspunkt – og hun er ironisk nok helt uden blik for, at det også går den anden vej.«

»Samtidig med at hun har talt om samfund og fællesskab, er det åbenbart et individuelt spørgsmål om dårlig opdragelse lige i de tilfælde der. Der er nogen, som åbenbart ikke er så danske, at det gør noget, men det er ikke dem, talen er henvendt til. De bliver omtalt i tredje person. Vi’et er de etniske danskere,« siger Lisa Storm Villadsen og tilføjer, at:

»Frederiksen taler også om at få styr på tilstrømningen – det har jo ekko tilbage til 2015. I dag strømmer der jo ikke flygtninge til Danmark.«

Og nu vi er ved faktatjekket: Statistikkerne viser heller ikke en stigning i personfarlig kriminalitet, men et fald.

»Ja, at utrygheden skulle have så meget fokus i talen, er vi mange, der vil kalde en tilsnigelse,« siger Lisa Storm Villadsen.

Når statsministeren om migrationspolitikken taler om et tættere samarbejde med Afrika er det da den mest renvaskede, klorinrensede omskrivning af asylcentre i Rwanda, man overhovedet kan forestille sig.
Retorikprofessor Lisa Storm Villadsen

Der er også andre myter på spil, fx om universiteterne, siger Lisa Storm Villadsen:

»Hun tager sit udspil om de kortere kandidatuddannelser op, og på samme måde, som hun kolporterer en myte om meget kriminalitet, bidrager hun her til forestillingen om uddannelsessnobberi, og det kan man godt som universitetsmenneske finde sælsomt, når viden er vores måske vigtigste ressource,« siger hun:

»Men det er jo igen et tydeligt tegn på en meget bred folkelig appel – og jeg prøver ikke at sige populisme – der ligger i den her tale.«

Kan du genkende påstanden om at universiteterne er designet til primært at uddanne forskere og specialister?

»Nej, for det første har det aldrig været sandt, at vi udklækker folk til elfenbenstårnet, som hun påstår. Universiteterne uddanner jurister, læger, gymnasielærere og så videre. Og for det andet uddanner vi kandidater med brede generalistevner, der kan arbejde selvstændigt og kvalificeret med komplekse problemstillinger, også ude i det praktiske liv.«

Henrik Damm Kristensens erotik

Lisa Storm Villadsen kalder nogle af Mette Frederiksens eksempler tåkrummende: Du skal have lov til at spise en god karbonade, siger hun. Og hun identificerer sig – og alle danskere såmænd – med Tour de France-vinderen Jonas Vingegaards gestus til sin styrtede modstander på bjerget:

»Det er typiske eksempler på, at hun prøver at få den brede befolkning med sig. Det er ting, vi kan lide at høre, for sådan er danskerne. Men for retfærdighedens skyld vil jeg fremhæve, at hun også får sagt, at vi ikke har været verdens bedste koloniherre, så her er en nuancering.«

Om det her med at være dansk med danskerne har Lisa Storm Villadsen en anden observation i åbningstalen:

»Mette Frederiksen citerer Henrik Damm Kristensen for en sætning om erotik. Der har man jo lyst til at sige, at det vil man kun opleve i Danmark. Med det får statsministeren demonstreret frisind og fordomsfrihed, i hvert fald blandt de danskere, Mette Frederiksen har inkluderet i sit ’vi’.«

Husk det her, når det bliver grimt

Lisa Storm Villadsen erindrer om, at der også ligger en segmentanalyse til grund for Mette Frederiksens tale:

»Hun er jo i kamp med fx Konservative om tryghedsskabelse og med Danmarksdemokraterne om flygtningepolitikken, så her er hun i gang med at markere et ståsted som ikke er baseret på virkeligheden, men på politiske synspunkter,« siger hun og skruer et nøk op:

»Når statsministeren om migrationspolitikken taler om et tættere samarbejde med Afrika er det da den mest renvaskede, klorinrensede omskrivning af asylcentre i Rwanda, man overhovedet kan forestille sig.«

Men det er faktisk en af statsministerens helt store retoriske styrker, mener Lisa Storm Villadsen:

»Noget af det, der gør talen til et stykke fremragende retorisk håndværk, er, at den er politisk og samfundsmæssigt opløftende, selv om hun fremstiller situationen i Danmark på måder, som langt fra alle vil være enige i. Jeg tænkte, at hvis det her er den nye åbningstaletradition, hvor det faktisk handler om de overordnede politiske problemstillinger, og hvordan vi laver politik i Danmark samtidig med at grundtonen handler om kompromis og samarbejde versus polarisering, er det et udmærket spor at lægge sig i for kommende statsministre.«

»Nu kommer der selvfølgelig en valgkamp, hvor nogle af de ting vil træde meget i baggrunden, fordi partierne skal profilere sig blandt andet ved at forstørre forskellene. Ikke desto mindre sidder jeg som tilhører tilbage med en stemning af, at vi har et velfungerende politisk miljø i Danmark med politiske modstandere, der respekterer hinanden. Vi har en statsminister, der taler om vigtigheden af at lytte og samarbejde, og det skal vi huske, når det begynder at blive rigtig grimt i takt med at vi nærmer os den 1. november.«

Seneste