Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

»Sander vil have forskellige universiteter for rige og fattige«

SAMRÅDSCHOK - Danske Studerendes Fællesråd (DSF) har reageret prompte på dagens samråd i Folketinget med videnskabsminister Helge Sander. Fællesrådets tommelfinger peger nedad, så den nærmest er vredet af led. Også oppositionen skumler

Endnu før oppositionen var færdig med at krydsforhøre videnskabsminister Helge Sander (V) indløb Danske Studerendes Fællesråds kommentar. Formand i DSF Mikkel Zeuthen er rystet.

»Hvis vi var blevet budt på kaffe til samrådet, havde jeg helt sikkert fået den galt i halsen. Private universiteter med brugerbetaling er jo den direkte vej til A og B universiteter, hvor rige folks børn kan købe sig adgang til de bedste universiteter,« siger Mikkel Zeuthen i en pressemeddelelse.

Udbredt forbløffelse

Dagens samråd var indkaldt af Enhedslisten, efter at videnskabsministeren i begyndelsen af det nye år relancerede et forslag fra en et år gammel debatbog. I bogen skitserede Helge Sander muligheden for et eller flere private universiteter i Danmark.

LÆS: Det private universitet: Sanders sidste træk?

Stormen udeblev i første omgang, men da Sander gentog sine overvejelser, fik han altså pludselig tændt ild under oppositionen.

Spørgsmålene under dagens samråd handlede dels om de praktiske problemer ved at etablere et privat universitet, dels om den mulige trussel mod princippet om fri – gratis – adgang for alle borgere til uddannelser på højeste niveau.

Og så lader idéen om private universiteter helt enkelt til at overraske de medlemmer af Folketinget, der ikke er fra regeringen. Både Socialdemokraternes Kirsten Brosbøl og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen spurgte med noget, der lignede ægte undren, ministeren, hvad et privat universitet egentlig skulle gøre godt for.

De Konservative var ikke til stede, så kun Dansk Folkepartis forskningsordfører, Jesper Langballe, indikerede, at han kunne se en pointe med et eller flere private universiteter. Han spurgte videnskabsministeren, om et sådant konkurrerende universitet kunne give nyt liv til forskningsverdenen, da de nuværende universiteter er »sandet til i alt for meget konsensus.«

Helge Sander mente, at det var en mulighed.

Brugerbetaling i sigte på danske universiteter

Men det er spørgsmålet om brugerbetaling fra studerende, der får DSF til at se rødt. Helge Sander sagde i dag, at han ikke ønskede noget loft for studieafgiften på et eventuelt privat universitet.

Her føler Mikkel Zeuthen, DSF, sig forrådt af videnskabsministeren.

»Vi har været så naive at tro, at man kunne tage en ministers ord for gode varer. Videnskabsministeren har gentagne gange siden 2006 slået fast, at der ikke skulle indføres brugerbetaling i Danmark, det har vi dokumentation på.« Han uddyber:

»Der er ingen af de fordele, ministeren ser ved privatisering, som ikke kan opnås på gratis universiteter. Det ligner ideologisk påståelighed.«

LÆS: Danske Studerendes Fællesråds samling af Helge Sander-udtalelser imod brugerbetaling.

chz@adm.ku.dk

Seneste