Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
FESTIVAL – Science-fiction-genren blev fejret med avantgardemusik, litteratur og mange meter spolebånd på KU. Men trods mange frivillige kræfter blev årets IKK Festival ikke det store universitetsomspændende tilløbsstykke. De fremmødte var til gengæld tilfredse.
Jo nærmere man kom instituttets café, desto vildere blev mængden af pynten.
I dørkarmene var der klistret kassettebåndsstrimler fast, og bordene var fyldt med science-fiction-inspirerede materialer som ståltråd, værktøj, modellervoks og glimmer. Alt sammen til fri afbenyttelse for gæsterne ved årets IKK Festival.
Ligesom tidligere år er det frivillige studerende, der har arrangeret festivalen på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, der løb af stablen torsdag den 6. og fredag den 7. marts.
I anledning af, at årets tema var science-fiction var bygning 21 på Søndre Campus fyldt med kassettebåndsstrimler og robotter. Men knap så mange studerende.
Festivalen, der sigter mod at kombinere det akademiske med det kunstneriske, bød ellers på adskillelige typer af arrangementer, der var åbne for alle – heriblandt forelæsninger, koncerter og artist talks.
Blandt gæsterne var Pablo Llambías, der er rektor på Forfatterskolen og tegneseriemager Ole Comoll Christensen. Festivalens trækplaster var den avantgardistiske kunstner Goodiepal.
Universitetsavisen talte fredag med festivalens to PR-ansvarlige, Pernille Kjær og Agnethe Malmmose, der begge læser Litteraturvidenskab på KU. De to har sammen med 50 andre frivillige brugt mange timer på festivalens program og promovering. Et arbejde, der allerede begyndte i september sidste år.
Pernille Kjær sagde, at fremmødet var større i år end ved 2013-festivalen. Alligevel var det et ret begrænset antal studerende, Uniavisen mødte.
Kun omkring 30 studerende havde valgt at møde op til arrangementet med Pablo Llambías. Til sammenligning var omtrent 60 studerende mødt op til Goodiepals forelæsning torsdag aften.
Blandt de populære indslag var lektor Isak Winkel Holm fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, der fyldte den lokale Roland Bar med sin forelæsning om Inger Christensens Alfabet som (atom-)dystopi. Antallet af deltagere i de efterfølgende arrangementer om fredagen dalede.
IKK-festival havde et kompakte program, og det faktum, at arrangementerne foregik i forskellige lokaler, så de studerende ofte skulle gå fra et lokale til et andet, har måske lagt en dæmper på mulighederne for at socialisere. Afslutningsfesten i festsalen fredag aften gav dog anledning til fest i gaden.
Uniavisen mødte Frederik Voss, der læser Film- og medievidenskab på KU. Han overværede både Goodiepals forelæsning og koncert, som han fandt interessant.
Frederik fortalte, at Goodiepals forelæsning torsdag aften omhandlede musikkens fremtid og en potentiel fremtidig alternativ intelligens. Koncerten var Goodiepals ’Music to playback lecture by’, hvor han afspillede den netop afholdte forelæsning.
»Det akkompagnerede han med klaver og små elektroniske kredsløbsstøjsignaler af forskellige karakter. Personligt kan jeg godt lide det, men det er en speciel oplevelse,« sagde Frederik Voss.
Selv om festivalen var åben for alle, var programmet alligevel primært rettet mod instituttets egne studerende med litteratur som et omdrejningspunkt.
Det interne kunne fornemmes i paneldebatten fredag, der omhandlede science-fiction som fin- eller lavkultur. Debattørerne begyndte hurtigt at argumentere og eksemplificere med brug af mindre gængse værker, og udefrakommende havde ikke en stor chance for at følge med.
uni-avisen@adm.ku.dk