Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
MeToo — En ny procedure skal gøre det enkelt at klage over uønsket seksuel opmærksomhed fra ansatte og medstuderende på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.
En gruppe tidligere fysikstuderende på Københavns Universitet har fået indført en ny procedure, der gør det klart for studerende, hvilke muligheder de har, hvis de oplever sexisme eller andre former for chikane på universitetet.
De fortæller, at de i efteråret 2017 startede projektet »Over Stregen – Under Uddannelse« i frustration over, at der på daværende tidspunkt ikke var klare guidelines for, hvordan og til hvem man gik videre med sin beretning, hvis man havde ubehagelige oplevelser med en ansat.
Nogle af de kontaktpersoner som jeg blev henvist til, svarede aldrig tilbage, så jeg kunne tydeligt mærke, at KU ikke var i stand til at håndtere den slags sager
Ane Baden, en af initiativtagerne til »Over Stregen – Under Uddannelse«
Ifølge den ene af initiativtagerne, Ane Baden, kom der ingen resultater frem, når hun søgte efter »seksuel chikane og hjælp« på KUnet. Da hun kontaktede studievejledningen og studenterambassadøren fik hun forskellige svar, da hun spurgte, hvordan hun kunne få hjælp.
»Nogle af de kontaktpersoner, som jeg blev henvist til svarede aldrig tilbage, så jeg kunne tydeligt mærke, at KU ikke var i stand til at håndtere den slags sager,« siger Ane Baden.
Hun fortæller, at emnet sexchikane tidligere er diskuteret blandt de studerende, blandt andet i forskellige organisationer såsom »Kvinder i Fysik«.
Her har en studerende berettet om en episode, hvor en ansat fangede hende i et hjørne under en social sammenkomst og tog hende på brysterne.
Et par måneder senere skulle hun til mundtlig eksamen, hvor han var censor.
»Hun følte, at det var enormt grænseoverskridende, så hun talte ikke med nogen om det i tre år,« siger Ane Baden.
Ifølge Casper Madsen, tidligere fysikstuderende og medlem af gruppen, har de haft en god dialog og samarbejde med ledelsen på Niels Bohr Institutet, studiechefen på SCIENCE og en repræsentant for det videnskabelige personale (VIP)
»Vi har mødt en stor velvilje, og det hele er gået meget stærkt, da vi først startede processen i efteråret. Man kan tydeligt mærke at Niels Bohr Institutet ønsker at fremme studiemiljøet,« siger Casper Madsen.
En sag er en for meget, så det vigtige er, at vi tager diskussionen, så der sker en kulturforandring
Karen Rønnow, studiechef på SCIENCE
Den nye procedure, der betyder, at de studerende skal gå til studievejledningen med deres klage, er meldt ud på SCIENCEs uddannelsessider på KUnet.
Ifølge Karen Rønnow, studiechef på SCIENCE, har der hele tiden eksisteret en procedure for, hvordan fakultetet behandler chikaneklager over ansatte, hvad enten det er af seksuel, religiøs eller kulturel karakter.
Men det har ikke været kommunikeret tydeligt til de studerende, hvor de kunne indlevere deres klage, og hvordan den vil blive behandlet, så de vidste, hvilket forløb de gik ind til.
Det er der rådet bod på nu med opdateringen af fakultetets hjemmeside, siger hun.
Ifølge Karen Rønnow har der været klagesager tidligere, men fakultetet har ikke overblik over omfanget.
»En sag er en for meget, så det vigtige er, at vi tager diskussionen, så der sker en kulturforandring,« siger hun.