Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Se en lille hval eller sæl blive dissekeret

SNIT - Øresundsakvariet ved Københavns Universitet indbyder offentligheden til at overvære dissektionen af et marsvin eller en sæl i bededagene.

Det er myndighederne og heldet, der afgør, om forskningsakvariet får mulighed for at give publikum et kig ind i en sæl eller en lille tandhval på lørdag den 17. maj.

Øresundsakvariet får nemlig brug for en særlig tilladelse, hvis det er en hval, der skal under kniven, for bestanden af hvaler er under særligt opsyn. Desuden vil det være nødvendigt, at en hval dør inden på lørdag.

Hverken sæler eller hvaler bliver nemlig aflivet, før de bliver dissekerede, sådan som det med mellemrum sker i Zoologisk Have på Frederiksberg, når der fx er overskud af giraffer.

»Vi har altid dissekeret dyr. Oftest er det dyr, som er fundet døde på stranden,« siger marinbiolog Tania Lundberg Lykkegaard fra Øresundsakvariet.

Døde hvaler er ofte bifangst

Biologerne fra akvariet registrerer de døde dyr, undersøger dem og måler dem, og dermed bidrager de døde dyrekroppe til vores viden om livet i Øresund.

Og fordi folk mestendels er fornuftige og har forståelse for biologernes arbejde, forventer Tania Lundberg Lykkegaard ikke, at synet af en lille opskåret hval eller sæl vil forarge nogen.

Når et marsvin dør i Øresund, er det ofte fordi det er druknet i en fiskers garn. Enten har fiskeren selv indleveret dyret, eller også er det blevet kastet i havet, for siden at skylle op på stranden.

At de små hvaler dør som en konsekvens af vores fiskerimetoder i Øresund kan muligvis vække eftertanken hos de besøgende på Øresundsakvariet.

chz@adm.ku.dk

Seneste