Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
Section
Donald Trumps hårde kurs over for forskere og universiteter kan styrke forskningssamarbejde i Europa, spår KU-vicedirektør.
Om få år er det muligt at forudsige, hvordan religion, nationalitet eller uddannelse kan påvirke udfaldet af en asylansøgning med en AI-model, der er under udvikling på Det Juridiske Fakultet. Målet er at forhindre bias i sagsbehandlingen.
10.000 danskere skal følges og testes i 25 år. Storstilet sundhedsprojekt skal give ny viden om, hvordan miljø, livsstil og genetik påvirker risiko for kardiometaboliske sygdomme.
KU rykker ud i virkeligheden, når forskere i hele landet deler ud af deres viden i anledning af Forskningens Døgn.
Med støtte fra Københavns Universitet og fonde har forskere opbygget en database over AI-projekter i det offentlige. Formålet er at skabe overblik og beskytte borgernes rettigheder.
Kvinders menstruationscyklus kan spille en væsentlig rolle i psykiatriske lidelser. Lider man af depression, angst eller OCD, kan hormoner mildne symptomerne, fortæller forsker.
Overalt i verden kæmper kvinder fortsat for lige rettigheder. Men i arabiske lande foregår denne kamp ofte under langt mere restriktive politiske og sociale forhold.
Albert Schliesser fra Niels Bohr Institutet modtager prestigefyldt pris for sin forskning i kvantefænomener. Han er en af fem yngre forskere, der hædres for at styrke dansk forskning på internationalt niveau.
Med Katherine Richardson i spidsen har SSC arbejdet på at udvikle KU’s bæredygtighedsprofil. Nu lukker centeret, og opgaven placeres centralt. Problemet er bare, at KU i øjeblikket ikke er bemandet af andet end »fremtidige intentioner,« mener Richardson.
Ny analyse afslører, at Danmark er bagud i Norden på kønsligestilling i forskning – og at professorstillinger stadig primært går til mænd.