Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
MANDAG - Rektor kendte spanske advarsler om Penkowa - Rektor: KU er andet end Penkowa - Ny universitetslov øger risiko for forskerfusk - Se de 30 anonyme spørgsmål fra Sander - Penkowas lærer: Kæden må være hoppet af - Når målet hærger midlet - Mystikken om Penkowas eliteforskerpris breder sig.
Allerede i august 2003 fik Københavns Universitets (KU) nuværende rektor, Ralf Hemmingsen, en klar advarsel om, at der var problemer med de dansk-spanske forskningsresultater, som hjerneforskeren Milena Penkowa fremlagde.
Rekor på KU Ralf Hemmingsen minder om, at KU er andet end Penkowa, for eksempel rektors projekt, ‘Den gode uddannelse.’
En ændring af universitetsloven vil give rektor endnu mere magt. Det øger risikoen for en ny Penkowa-sag, lyder det fra kritikere.
Se de 30 spørgsmål som daværende videnskabsminister Helge Sander sendte til Det Frie Forskningsråd for Sundhed og Sygdomme i marts 2009.
Den omstridte hjerneforsker var en mønsterelev på gymnasiet i Kalundborg, siger en af hendes lærere fra gymnasieårene, Klaus Madsen.
Alle elskede hende. Først undervisere, så journalister og politikere. Milena Penkowa – et produkt af konkurrencesamfundet og en ener inden for sit felt. Men hvordan blev stjerneforskeren til en stjernefusker?
Det er uklart, hvem der i 2009 bragte Milena Penkowa i forslag til EliteForsk-prisen på over 1,1 million kroner.
Socialdemokraterne tror ikke på videnskabsministerens forklaring. Nu trækkes statsminister Lars Løkke ind i Penkowa-sagen.
Sander bør tænke på forskersamfundet og røbe kilden til anonyme spørgsmål, mener bestyrelsesformanden for Det Frie Forskningsråd, professor Jens Christian Djurhuus.
En række af Danmarks fremmeste forskere beskylder den tidligere videnskabsminister for at tale usandt.
Sagen om Milena Penkowa i København og Helmut Nyborg i Aarhus viser, at universitetssystemet ikke duer til at sikre kvaliteten i forskningen, skriver Jens Mammen, adjungeret professor ved Aalborg Universitet.
I dag mødes EU’s uddannelsesministre i Bruxelles, og ifølge European Students’ Union (ESU) bliver de nød til at øge presset på deres regeringer, hvis målene for uddannelsesområdet i 2020-strategien skal gennemføres.
Den nu varetægtsfængslede Erik Skov Pedersen, har i mere end 20 år svindlet med sine uddannelsespapirer. Han har nemlig ikke et eksamensbevis som økonom fra KU, som han blandt andet brugte til at blive ansat i to ministerier.
En ny rapport viser, at danske cleantechvirksomheder i høj grad vil efterspørge højtuddannet arbejdskraft de kommende år, især ingeniører og naturvidenskabelige kandidater.
Erik A. Nielsen har været professor i litteratur ved KU i en halv menneskealder og har fulgt faget gennem ungdomsoprøret, de politiske 1970’ere og de desillusionerede 1980’ere. Nu går han på pension, og professoratet nedlægges.
S og SF vil oprette 15.000 ekstra uddannelsespladser, selv om der allerede er tusindvis af ledige pladser. Kun hvis de ekstra pladser bliver oprettet på de allermest populære studier i landet, vil det få flere i uddannelse, vurderer studiechefer.
Forskere har fremgravet opsigtsvækkende ny viden om kendt fortidsmenneske.
khkr@adm.ku.dk
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.