Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

SF-politiker: Hold fingrene væk fra SU-klippene

Skævvredent — Mens vi folketingsmedlemmer kan nyde en skattelettelse på næsten 1.000 kroner om måneden, får en studerende med studiejob en skattelettelse på cirka 50 kroner om måneden – og færre SU-klip. Hvorfor skal de unge piskes hurtigere igennem studiet for arbejdsudbuddets skyld?

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Mens de studerende gik til univalg, fremlagde regeringen skattelettelser for milliarder til de rigeste. Der er ikke noget nyt ved en regering, der sparer på de unge, mens den forgylder de rigeste. Mit spørgsmål er alligevel, hvorfor en regering, der mener, at der er råd til skæve skattelettelser for milliarder, finder det nødvendigt at skære i antallet af SU-klip?

Studerende lider under en historisk mistrivsel, og undersøgelser viser, at en høj andel af de studerende føler sig stressede. Situationen bliver ikke lettere af, at de studerende har færre penge at gøre godt med på grund af inflationen. Derudover er rammerne på de videregående uddannelser blevet skærpet med det ene fremdriftstiltag efter det andet.

Jeg kan ikke se, hvorfor det nu skulle give mening at skære i SU’en og dermed stramme grebet yderligere om de allerede pressede studerende. Vi får ikke dygtigere eller gladere studerende ved at skubbe på med mere fremdriftstænkning, men derimod ved at skabe ro om deres uddannelser og holde fingrene fra de studerendes SU.

SU’en skal sikre den sociale mobilitet

Mange studerende har svært ved at få økonomien til at løbe rundt selv med SU. Det gælder især for studerende, der ikke har velhavende forældre i ryggen. SU’en skal sikre den sociale mobilitet og gøre det muligt for de studerende ikke at opbygge en stor studiegæld, hvis de ikke har mulighed for at arbejde meget ved siden af studiet.

LÆS OGSÅ: Det sjette SU-år giver os rum til at fejle 

Unge fra mindre privilegerede hjem arbejder allerede i dag flest timer ved siden af studiet og står med den største studiegæld efter endt uddannelse. Denne gruppe vil med færre SU-klip skulle optage endnu større lån og opleve en øget usikkerhed om deres økonomi, hvis ikke de lykkes med at vælge rigtigt første gang og komme igennem på normeret tid. Det øger risikoen for frafald og vil i værste tilfælde afskrække nogen fra overhovedet at tage en videregående uddannelse. En beskæring af SU’en vil ikke alene gøre livet værre for alle studerende, men også ramme socialt skævt og udfordre den sociale mobilitet.

Omvalg risikerer at blive til frafald

Vi skal sikre, at de studerende tager den rette uddannelse for dem selv – og for samfundet. Derfor er det for mange et mål at gøre frafald til omvalg. Den kommende SU-reform risikerer dog at gøre det modsatte. SU’en i sin nuværende form giver en smule rum til at starte forfra på et nyt studie. Det sjette SU-år gør det nemlig muligt at skifte uddannelse inden for et år og stadigvæk have SU til hele sin uddannelse.

Muligheden for at skifte spor uden at miste sit levegrundlag er en tryghed for mange studerende. Det var den også for mig. Jeg valgte selv at søge ind på en uddannelse, som jeg var i tvivl om – matematikbacheloren – og blev hængende, fordi jeg kunne give uddannelsen et års chance. Uddannelsen viste sig efter et lille års tid netop at være det helt rigtige. Hvis ikke jeg havde haft den mulighed, var jeg nok droppet ud i november, da tvivlen og efterårsmørket satte ind.

LÆS OGSÅ: »Jeg ville miste mit sociale liv, hvis jeg ikke tog SU-lån«

Min frygt er, at mange studerende enten dropper ud eller bliver fastlåst på en uønsket uddannelse af frygt for at skifte og løbe tør for SU-klip.

Vi får ikke dygtige dimittender af at gøre omvalg til frafald. Ejheller er det gavnligt, hvis vi får dygtige dimittender med uddannelser, som de ikke er glade for og måske ikke har lyst til at omsætte til et job. At skære det ekstra SU-år har med andre ord kun arbejdsudbud som gevinst og et hav af negative konsekvenser.

Jeg ville ønske de studerendes dagsordner havde bare lidt genklang på ministerkontorerne. Jeg ville også ønske, jeg kunne sige pænt nej tak til min betydelige skattelettelse og i stedet give pengene til ro på for min lillesøsters kommende studiekammerater.

Seneste