Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
En undersøgelse skal afgøre, om Københavns Universitet fremover skal eje sine egne bygninger.
Selveje. Københavns Universitet har skreget på det i årevis, men er igen og igen blevet skuffet af skiftende regeringer.
Nu lysner det måske.
Regeringen vil i hvert fald indlede en undersøgelse, der skal afgøre, om Københavns Universitet fremover skal eje og drive sine egne bygninger.
En urimelig model?
Københavns Universitet er offentligt og derfor en del af staten, men universitetet lejer også sine bygninger hos staten. Det samme gælder de øvrige universiteter – på nær CBS og DTU.
Universiteterne har længe ment, at staten kræver et for højt afkast – penge, der kunne være gået til uddannelse og forskning.
På KU er udfordringerne massive efter en række byggeskandaler. Prisen for Niels Bohr Bygningens er fx steget fra 1,8 til 4,6 milliarder kroner. Og det smitter direkte af på universitetets husleje, selv om det er Bygningsstyrelsen og senere Vejdirektoratet, der har været bygherre.
Det sagde uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) på et samråd onsdag om den skandaleramte Niels Bohr-bygning.
»Den her ulykkelige sag giver anledning til at stille spørgsmål til den nuværende huslejeordning. Derfor vil regeringen igangsætte en undersøgelse, der skal vurdere, om modellen kan indrettes på andre måder, og om selveje kan være vejen at gå,« sagde ministeren.
Undersøgelsen starter allerede nu og skal være færdig, inden voldgiftssagen mellem Københavns Universitet og Bygningsstyrelsen finder sin afgørelse, sandsynligvis i løbet af 2023.
Det er umiddelbart gode nyheder for Københavns Universitet, der har været stærkt kritiske over for den nuværende huslejemodel i årevis. En model, der har betydet, at universitetet har fået enorme regninger for byggesjusk, man ikke selv er ansvarlig for.
Der var dog en række forbehold på samrådet. Jesper Petersen uddybede ikke, på hvilke vilkår Københavns Universitet kan overtage bygningerne, og han slog fast, at en ny huslejemodel ikke må kræve flere midler fra staten.
Når man har mulighed for at rose regeringen, og det er ikke så tit, så skal man gøre det
Troels Lund Poulsen, finansordfører, Venstre
Ulla Tørnæs, uddannelses- og forskningsordfører i Venstre, luftede en mistanke: At regeringen kun overvejer selveje, fordi udgifterne til bygningerne på Københavns Universitet er steget markant med de seneste års skandalesager.
Det afviste Jesper Petersen.
»Det er en forkert udlægning. Det skal være, fordi der er et ønske fra Københavns Universitet om selv at eje bygningerne, og at det samtidig kan gøres omkostningsfrit for staten. Det kan også være, der er muligheder for ændringer af den nuværende ordning, hvis det ikke skal være selveje,« sagde han.
Regeringen vil i første omgang give universitetet en huslejerabat på op imod 100 millioner kroner, så studerende og forskere kan flytte ind i bygningen i juli.
På samrådet sagde Jesper Petersen dog, at universitetet kan komme til at betale en eventuel forhøjet husleje med tilbagevirkende kraft, når sagerne er ovre.
Regeringen er villig til at give en mere permanent økonomisk håndsrækning til universitetet, hvis huslejen for Niels Bohr Bygningen bliver »uholdbar stor«.
Det var en melding, som ministeren fik ros for af både Venstre og Enhedslisten på samrådet.
»Jeg vil gerne kvittere for, at regeringen lægger op til det her. Det er bestemt meget fornuftigt,« sagde Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen, der havde indkaldt til samrådet.
»Når man har mulighed for at rose regeringen, og det er ikke så tit, så skal man gøre det.«