Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Alumnerne

Søren Brostrøm: »Jeg er jo gået hen og blevet sådan en slags skabs-djøflæge«

ALUMNERNE — Direktør for Sundshedsstyrelsen, Søren Brostrøm, synes, studerende får for hård en medfart, hvis de ikke kan få overgangen mellem studieliv og arbejdsliv til at spille. Selv ville han gøre hele sin karriere igen, hvis han fik chancen.

Det vigtigste, jeg fik med mig fra min tid på Københavns Universitet, var faktisk en virkelig god uddannelse, og selv om jeg ikke arbejder som læge i traditionel forstand, så gjorde jeg det i de første 20 år af mit arbejdsliv. Jeg holder rigtig meget af mit universitet, og jeg har ikke sluppet det helt. Jeg er censor og sidder i advisory boardet på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Det er sjovt, for jeg er jo gået hen og blevet sådan en slags skabs-djøflæge.

Søren Brostrøm

Født i 1965.

Kandidat i Medicin på Københavns Universitet i 1995.

Siden speciallæge i gynækologi og obstetrik.

Aktuelt direktør i Sundhedsstyrelsen.

Mit liv har altid kørt i to spor. Jeg er læge, og jeg er organisationsmenneske. Da jeg gik på universitetet var jeg aktiv i alle mulige sammenhænge. Jeg sad i Studenterrådet og Fakultetsrådet, jeg var studievejleder og studenterpolitisk aktiv, og jeg var med til at etablere det første ligestillingsudvalg på fakultetet. Det var jo før ligestilling var helt moderne.

Jeg har altid følt, at jeg har svigtet Aarhus en lille smule. Så hvis du spørger mig, hvad jeg ville læse, hvis jeg skulle læse i dag, kommer jeg til at lyde helt vildt fantasiløs. Jeg ville gøre præcis det samme igen. Jeg ville læse til læge, og så ville jeg tage en speciallægeuddannelse i gynækologi og obstetrik. Og så tror jeg faktisk også, jeg ville ende i Sundhedsstyrelsen igen. Det eneste jeg ville gøre anderledes er, at jeg ville overveje, om jeg skulle læse medicin i Aarhus i stedet for i København. Jeg var meget i tvivl dengang, og det ville jeg være igen. Jeg er født og opvokset i Aarhus, og begge mine forældre læste til læger der. De mødte hinanden på medicinstudiet.

Der er ikke noget galt med de unge mennesker; de er dygtige, veluddannede og idealistiske.

Søren Brostrøm.

Folk siger, at de unge i dag ikke er robuste, men det er simpelthen noget værre vrøvl. Jeg kan se, der er en stor debat i gang om, om vi har brug for at uddanne unge mennesker i alle de fag, de kan vælge imellem i dag. Det har jeg ingen særlig holdning til, men jeg synes hellere, vi skulle kigge på alle dem, der falder fra. Det er et stort problem på sundhedsfaglige uddannelser, at folk falder fra under studiet eller lige, når de er blevet færdige. Men vi har brug for dem, lægerne, tandlægerne, sygeplejerskerne, psykologerne. Vi bliver ældre, og flere af os bliver multisyge.

Der ser ud til at være et mismatch mellem de unge menneskers forventninger og den virkelighed, vi byder dem. Det er uddannelsernes og samfundets skyld og ansvar. Der er ikke noget galt med de unge mennesker; de er dygtige, veluddannede og idealistiske. Det er uddannelserne eller overgangen mellem uddannelse og arbejdsliv, der ikke fungerer godt nok, og det er ikke deres skyld.

Jeg brugte min første lægeløn på at betale af på den gamle Golf, jeg havde købt lige inden. Jeg fik turnus i Holstebro i Vestjylland ved lodtrækning, og der var jeg simpelthen nødt til at have en bil. Sådan var det på landet, jeg skulle jo køre på sygebesøg på bondegårdene. Så jeg tog et lån i banken til en brugt Golf. Den var rød. Det var en dejlig, lille bil. Den var jeg virkelig glad for.

LÆS OGSÅ: Rosa Lund: »Min første løn brugte jeg på Nik & Jay-koncertbilletter«

Seneste