Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Sommerskole: Tre grunde til at bruge sin ferie på skolebænken

Sommerskole — Lige om lidt er der deadline for sommerskoleansøgninger og -tilmeldinger. Og alt efter, hvilken slags, man vælger, kan man få ECTS, pynte sit CV eller komme ud at rejse. Uniavisen giver dig her et indblik i dine muligheder.

Sommerskole er ikke en badeferie. Så hvorfor vælger nogle studerende at skifte stranden ud med læsesalen? Det kan selvfølgelig være, at de ikke kan udholde tanken om at undvære bøgerne fra maj til september.

Men en sommerskole kan også give hurtige ECTS, guf på CV’et og mulighed for at komme ud i verden på et SU-budget – dog sjældent alle tre ting på én gang.

Uniavisen giver dig her et indblik i tre slags sommerskoleoplevelser med hver deres fordele og ulemper.

1. ECTS-hamstring i Danmark

Hvis man er bagud med studiet eller bare gerne vil hamstre lidt ECTS, kan en løsning være at melde sig til en sommerskole herhjemme på Københavns Universitet.

Det får ikke en ud af landet, og det er heller ikke, fordi det gør den store forskel på CV’et, siger økonomistuderende Jonatan Lipczak Nielsen. Til gengæld gav hans to sommerskoleforløb i Organization Theory og Videregående statistik på Københavns Universitet ham lidt luft i en ellers presset hverdag med både studie og job.

»Jeg gjorde det mest af alt for at få plads i løbet af semestret til både at kunne gå i dybden med andre fag og arbejde ved siden af,« siger Jonatan Lipczak Nielsen. »Jeg brugte det som et værktøj til at få min hverdag til at hænge bedre sammen.«

Det kan dog være lidt hårdt i sig selv at komme gennem et fag fra start til slut på kun to uger i stedet for det semester, det normalt tager. Men det er ikke kun en dårlig ting, mener Jonatan Lipczak Nielsen.

»Man kommer hurtigere i dybden i faget og lærer mere, fordi det er så intenst,« siger han. »Det er det eneste, man går og tænker på i de uger.«

Hvis du også gerne vil bytte lidt af din sommerferie for et mindre stressende efterårssemester, kan du melde dig til en sommerskole på samme måde som andre valgfag under selvbetjening på KUnet. Du kan få et overblik over Københavns Universitets kurser her.

2. Tilkøb til CV’et på prestigeuniversiteter

Et verdenskendt universitet skader ikke på CV’et, og du kan (næsten) købe dig til det i form af en sommerskole. Det siger ph.d. Ida Dolmer, der er uddannet i engelsk fra Københavns Universitet og blandt andet tog en sommerskole på University of Cambridge i løbet af sin studietid.

»Jeg skulle sende en ansøgning og mine karakterer for at komme ind, men min fornemmelse var, at de ikke kiggede særlig meget på det,« siger Ida Dolmer. »Jeg havde faktisk en følelse af, at det var lidt kommercielt.«

Ida Dolmer skulle punge ud med 35.000 kroner inklusiv kost og logi for fire ugers sommerskole i litteraturvidenskab på det berømte universitet. Men pengene var godt givet ud, mener hun selv, da kurset ud over ECTS også gav hende et forspring på jobmarkedet.

»Jeg tror, det var gavnligt for mig at have den sommerskole på CV’et, da jeg skulle sende min ph.d.-ansøgning afsted,« siger Ida Dolmer. »Det er også blevet nævnt til flere samtaler til de job, jeg havde, mens jeg var studerende. Det viser engagement.«

Du kan passende se på listen over de højst rangerede universiteter i verden, hvis du vil vide, hvilket et, der ser bedst ud på dit CV. I toppen ligger selvfølgelig britiske Oxbridge og amerikanske ivy leagues som Harvard og Yale – og du kan gå på sommerskole på dem alle sammen.

3. Gratis (læse)ferie gennem nonprofitorganisationer

En billigere måde at komme ud at rejse på i sin sommerskole og samtidig få lidt til CV’et er gennem den slags, der udbydes af en nonprofitorganisation. Faktisk er det typisk gratis – til gengæld giver det modsat de universitetsbaserede forløb ikke ECTS.

Det var derfor primært en faglig interesse i emnet, der fik geografistuderende Terese Freltoft til at tage på sommerskole med Humanity in Action i Færøerne under temaet Menneskerettigheder og rigsfællesskabet.

»Jeg ville gerne udfordre mig selv på en anden måde, end jeg blev på mit studie,« siger Terese Freltoft om oplevelsen. »Jeg fik et helt nyt perspektiv på menneskerettigheder og lærte meget om mig selv og de forestillinger, man har, alt efter, hvor man kommer fra. Det var vildt fedt at få lov til at rejse til Færøerne og opleve deres kultur og hvor anderledes den er fra vores egen.«

Samtidig gav rejsen deltagerne et netværk på tværs af hinanden, fortæller Terese Freltoft:

»Jeg ser stadig mange af de folk, jeg mødte på turen. Vi er blevet mega gode venner. Jeg har fået et fællesskab for livet.«

Hvis det lyder som noget for dig, kan du søge om en plads på Humanity in Actions sommerskole her eller kigge mod andre organisationer som for eksempel Mellemfolkeligt Samvirke, der udbyder sommerhøjskoler her.

Seneste