Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Spis, min liebes gris

- i morgen skal du slagtes. Man kan partere en hest og skide i en dåse, men kan man spise en kunstner? Life gør forsøget med nyt teaterstykke

Et af de mere besynderlige halvfemserfænomener var rækken af familiefilm med levende dyr i hovedrollerne. ’Befri Villy’, ’Babe den Kække Gris’ og ’Turner og Hund’ med Tom Hanks i den antropomorfe hovedrolle, for nu at nævne nogle få.

Fælles for disse film var, at de enten var uhæmmet irriterende, og/eller opstødsfremkaldende nuttede. Med en ny teaterforestilling går Det Biovidenskabelige Fakultet (Life) nu dyrefilmene i bedene, men det er vist pø om pø med familievenligheden.

Umiddelbart virker idéen demonstrativt pervers. Et folkeeventyr med fem måneder gamle grise, nøgne mande- og kvindebryster og en mand, der forsøger at tvangsgifte sin midaldrende datter væk. Inden det hele slutter med, at publikum æder griseskuespillerne.

Etisk føde

Forestillingen Ach, du lieber…, af gruppen Von Heiduck, er en omskrivning af H.C. Andersens Svinedrengen og handler om en far, der har valgt sin datters og syv grises selskab frem for det grådige, ignorante samfund omkring ham.

Datteren forsøger han dog at afsætte til en bejler, men hun har hidtil formået at afvise alle potentielle partnere, mens hun drømmer om at skabe et kunstværk, der vil udødeliggøre hende. Indtil en bejler, der ikke sådan lader sig afvise, dukker op.

Det er plottet, kort fortalt, men ikke overraskende er det de af stykket affødte etiske overvejelser, der er mest interessante. Eller rettere, stykkets efterspil, hvor grisene slagtes og laves til gourmetføde af tv-kokken Claus Meyer.

Mit grisehjerte banker kun for dig

Ifølge journalisten og debattøren Christopher Hitchens spiser brandmænd ikke flæskesteg, fordi stegt gris angiveligt lugter præcis som brændt menneske.

Omvendt er første hit på Google-søgningen ”brandmænd + flæskesteg” en historie fra FDB om, at danske brandmænd spiser flæskesteg juleaften – ligesom alle vi andre grisedanskere.

Grisen står os danskere nær. Primært som basis i vores nationale kostpyramide, men også som kæledyr. Von Heiduck forsikrer, at grisene har det dejligt og får et værdigt farvel – som en tyr i en spansk arena, forestiller man sig – men kan man spise en medskuespiller uden at blive betragtet som en kannibal?

Har grise følelser? Kan de blive fornærmede og forelskede? Kan man bringe en gris i forlegenhed? Vil den føle sig forrådt over at blive ædt efter en storslået dramatisk indsats? Og kan man spise et dyr, man under andre omstændigheder gerne benytter som organdonor?

Det praktiske

Her på redaktionen kan vi ikke blive enige, og så har forestillingen vel allerede været en succes. Idéen med griseskuespillere er ikke prøvet før, så måske viser forestillingen sig endda at kunne provokere som i de gode gamle dage:

Man kan partere en hest og skide i en dåse, men kan man spise en kunstner?

Anyway, Ach, du lieber… spiller tirsdag til fredag og løber indtil den 21. november i den Gamle Ridehal på Life. De syv grise slagtes, tilberedes og spises søndag den 29. november.

Instruktion: Madeleine Rønn Juul og Thomas Heinesen. Manus: Kasper Nørgaard Thomsen. Medvirkende mennesker: Charlotte Fich, Paul Hüttel og Emmanuel Limal. Billetter købes på Billetnet.

Se mere på www.griseakademiet.dk

ser@adm.ku.dk

Seneste