Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Status: Lukningstruet studenteridræt forhandler om løsning med KU

Studieaktiviteter — Studenteridrætten ved KU ligger i forhandlinger om foreningens økonomi fra 2019. Især den dyre leje af to sportshaller har bragt budgettet ud af balance.

Studerende, ansatte og alumner ved Københavns Universitet kan dyrke idræt sammen til fornuftige priser.

Men foreningen bag aktiviteterne, KSI (KU Studenter Idræt) kæmper for sin overlevelse. Uniavisen beskrev foreningens økonomiske trængsler i en artikel i januar 2018.

Nu er der så kommet skub i forhandlingerne mellem KSI og KU’s ledelse. Fakultetsdirektør på Science Henrik Zobbe bekræfter, at han skal præsentere forslag til nye finansieringsmodeller efter 2018 på KSI’s vegne for universitetsdirektør Jesper Olesen dette efterår.

»Modellerne vil blive tilpasset udbud og efterspørgsel og KU’s organisation og huslejemodel. De vil blive diskuteret og forhåbentlig blive besluttet i ledelsesteamet herefter,« siger Henrik Zobbe.

Til december skal KSI så have en økonomisk bæredygtig plan for studenteridrættens fremtid.

Pengekassen kan være tom ved årets afslutning

Et af problemerne er, at foreningens formue i slutningen af 2016 var nede på 2,1 millioner kroner, og med et underskud på 1,5 millioner kroner i 2017 og et forventet minus i 2018, vil pengekassen være tom ved årets slutning, skrev Uniavisen.

Den såkaldte huslejemodel, som fakultetsdirektør Henrik Zobbe henviser til, og som KU indførte for nogle år siden, har været en vigtig anledning til at lave en ny økonomimodel.

plusser og minusser

KSI modtager i dag 1,4 mio. kroner pr. år i støtte af KU til foreningens drift, og KU huser KSI’s administration uden omkostninger.

KSI havde i 2017 udgifter til aflønning af ansatte og trænere samt udgifter til husleje og øvrigt for 8.750.000 mio. kroner.

KSI havde 5.000 medlemmer i 2017. Af dem var 65 procent KU-studerende, 12 procent var alumner eller KU-ansatte, mens 23 procent havde ‘anden end KU-relation’.

Kilde: KSI

Huslejemodellen har blandt andet betydet, at bygninger, som KSI ellers har kunnet bruge gratis helt siden 1918, er begyndt at koste KSI millioner af kroner i årlig husleje.

Formand: Vi skal tilpasse til en ny virkelighed

Konkret drejer det sig om nye udgifter til at bruge Otte Mønstedhallen på Nørre Alle for en million kroner om året samt nye årlige udgifter til at bruge Balletsalen på Søndre campus for 1,1 millioner. Udgifterne er opstået som følge af skiftende regeringers førte universitetspolitik, som har tvunget KU til at opkræve husleje af KSI.

»Problemet er at finde en økonomimodel, der er fremtidssikret, for de sidste cirka 10 års udvikling på det universitetspolitiske område har fundamentalt ændret spillereglerne for KSI’s forretningsmodel,« siger professor Anja C. Andersen, der har været formand for KSI i et år.

2018 er også KSI’s 100 års jubilæumsår, og ifølge Anja C. Andersen er det hendes mål at forny KSI og få den gamle idrætsforening tilpasset den virkelighed, der gælder nu.

Seneste