Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Selvom man er travl studerende, kan man godt engagere sig i samfundet uden for universitetets akademiske mure. Det mener 26-årige stud.med. Stine Brix som var hovedarrangører af en demonstration mod bandekonflikten i København
Skudepisoder og bandekrig har i den sidste tid været tæt forbundet med postnummeret 2200 N og givet et indtryk af en bydel i undtagelsestilstand. Det billede vil en ung medicinstuderende fra Københavns Universitet nu forsøge at ændre på.
»Nørrebro er et fedt sted at bo. Vi skal have fortalt at her er rart at være, og at folk ikke skal være bange for at komme her,« lyder det fra Stine Brix der i tirsdags stod i spidsen for et optog imod de skyderier der i flere måneder har plaget hovedstaden.
Stine Brix som selv boet på Nørrebro i halvandet år, blev så træt af den diskussion der foregik om hendes bydel i medierne og på Christiansborg, at hun sammen med en gruppe på syv andre unge Nørrebroboere satte gang i ‘Initiativet for tryghed og fællesskab i København’. Resultatet blev en demonstration der startede på Blågårds Plads og endte med en folkefest i Nørrebroparken med taler og musik.
Formålet med initiativet er ifølge Stine Brix at vise at Nørrebro er mere og andet end det der skrives i dagspressen, og at frygten aldrig må tage overhånd.
»Vi forsøger at sætte en dagsorden om at det er et tættere sammenhold og et bedre naboskab der skal til for at vi kan løse problemerne. Nørrebro er en bydel med tradition for et godt naboskab, og det tror jeg er enormt vigtigt for at folk ikke er bange for at bo her og at banderne ikke får så let ved at rekruttere,« forklarer Stine Brix.
Medicin og lokalpolitik
Det er ikke første gang Stine Brix er med til at sætte fokus på problemer med vold og bandeopgør i København. I efteråret arrangerede hun et fakkeloptog i protest imod en række skudepisoder også på Nørrebro. For hende er det en naturlig ting at man som borger engagerer sig i sit lokalområde.
»Jeg synes det er godt at kigge sig om i den verden man er placeret i. Jeg bor på Nørrebro, og det påvirker mig med de her skyderier, så jeg synes også at jeg har et ansvar,« siger Stine Brix.
Og det ansvar tager hun til sig også selvom dagligdagen i forvejen er fyldt godt op med et læsetungt medicinstudie, hvor Stine Brix er indskrevet på sjette semester, samt jobbet som studenterskribent på Universitetsavisen. For det kræver tid at arrangere demonstrationer, og Stine Brix erkender da også at de mange timer der går med møder, plakatophængning og kontakt til beboerforeninger af og til sker på bekostning af læsningen. Men som hun siger: »Der er mange andre ting ud over ens studier som er vigtige.«
At sætte en dagsorden
Tirsdagens optog fandt sted i samarbejde med en række forskellige beboerorganisationer, fagforeninger og andre frivillige grupper både fra Nørrebro og resten af København. En sådan demonstration kræver derfor en hel del koordinering, og derfor ved man heller ikke altid hvordan det kommer til at gå. Men det er ifølge Stine Brix også det der gør det spændende at være med til:
»Det er altid en rutsjetur at være med til sådan noget her. Det kan gå fra at være en succes til at floppe fuldstændig. Vi ved jo ikke hvordan det kommer til at gå, eller hvor mange der møder op. Og hvad nu hvis det regner?«
Men selvom det kræver både tid og kræfter at engagere sig i lokalsamfundet, er Stine Brix ikke et sekund i tvivl om, at det er det hele værd. Også selvom det kan give lidt forlænget studietid.
»Det er fedt at være med til at påvirke en holdning og sætte en dagsorden. Som studerende bidrager man jo med en form for demokratisk kapital. Og så gør det måske ikke så meget at man bliver et par år senere færdig,« slutter Stine Brix.
mahp@adm.ku.dk