Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Stor opbakning til juraprofessors underskriftindsamling

AKTIVISME - Over 25.000 har indtil videre skrevet under på juraprofessor Eva Smiths underskriftindsamling til fordel for børn i de danske asylcentre. Børnene lider, og det er på tide, at vi gør noget ved det, mener hun

Juraprofessor Eva Smith er måske mest kendt for sin ekspertise inden for procesret, menneskerettigheder og kriminalprævention, men har nu også gjort sig bemærket som politisk aktivist. Hun har nemlig startet en underskriftindsamling til fordel for børn i de danske asylcentre, som allerede har nået over 25.000 underskrifter.

Børnene har ikke selv bedt om det

Underskriftindsamlingen kræver, at børn og familier med børn bliver flyttet ud af asylcentrerne, og Eva Smith håber, at antallet af underskrifter kommer op på mindst 200.000.

Børnene i centrene lever blandt folk med psykiske sygdomme, ser deres forældre bryde sammen og oplever fra morgenstunden, hvordan skrigende mennesker bliver ført væk af politiet, forklarer Eva Smith til Universitetsavisen.

»Børnene er uskyldige. De har ikke selv bedt om at komme til Danmark, og de har ikke bedt om at vokse op i omgivelser med psykisk syge mennesker omkring sig,« siger hun.

Danmark har resurserne til at hjælpe

Nogle af flygtningene og asylansøgerne har boet i asylcentrene i op til ti år. Selvom myndighederne har afgjort, at de ikke kan få asyl, kan de ikke blive sendt hjem.

Det kan blandt andet skyldes, at sikkerhedssituationen i hjemlandet er for ustabil, eller at hjemlandet ikke ønsker at modtage dem, medmindre de rejser frivilligt.

»Danmark har resurserne til at hjælpe børnene. Vi har forskrifter inden for sociallovgivningen og har underskrevet FN’s børnekonvention, som forpligter os til at hjælpe dem. Begge fremhæver, at vi har en særlig forpligtelse, når forældrene ikke kan tage sig af sine børn,« siger Eva Smith.

En mærkværdig indstilling

Der er på nuværende tidspunkt ikke politisk opbakning til at flytte børnene ud af asylcentrene, og den danske regering peger på forældrene, når ansvaret for børnenes psykiske belastning skal placeres.

»Det er forfærdeligt for børnene, men det er forældrenes ansvar. De har fået at vide, at de skal udsendes. Jeg kan kun appellere til forældrene, at de rejser hjem, inden politiet henter dem«, sagde integrationsminister Birthe Rønn Hornbech således til Politiken i januar. En indstilling, der ifølge Eva Smith er mærkværdig.

»Vi kunne aldrig drømme om at sige, at det er forældrenes ansvar, når det kommer til børn af alkoholikere eller stofmisbrugere,« siger hun.

Politikerne er ikke interesserede i at diskutere

Forskning fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet viser, at 58 procent af de 11 – 16-årige asylsøgende børn viser tegn på psykiske forstyrrelser. Forskningen viser desuden, at opholdets længde har indflydelse på børnene psykiske helbred.

At være asylansøger i Danmark i over et år giver psykiske mén, og Eva Smith mener, at det er på tide, at danskerne siger fra over for denne behandling af børnene.

»Politikerne er ikke interesserede i at diskutere det. En Tv-journalist spurgte 30 forskellige politikere, om de ville diskutere det med mig, men ingen af dem ønskede at deltage.«

Uni-avis@adm.ku.dk

Seneste