Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Stor stigning i kvote 2-ansøgninger til KU

Kvote 2 — Flotte ansøgertal og et mere diverst studieoptag får prorektor til at varsle øget brug af kvote 2 på Københavns Universitet fremover. Dyk selv ned i de netop offentliggjorte ansøgertal her.

19.928.

Så mange kvote 2-ansøgninger havde Københavns Universitet modtaget, da fristen udløb fredag 15. marts. Det er 2.760 ansøgninger mere end sidste år, hvilket svarer til en stigning på 16 procent.

De netop offentliggjorte tal vækker begejstring hos prorektor for uddannelse på Københavns Universitet, Kristian C. Lauta.

»Vi glæder os over, at der er endnu flere, der har lyst til at læse på Københavns Universitet. Og så glæder vi os særligt ved, at den positive udvikling, vi er i, ikke kun drives af vores nye uddannelser. Der er sådan set på alle fakulteter en forbedring af vores ansøgertal,« siger han til Uniavisen.

Det er særligt det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, der kan bryste sig af en massiv fremgang i ansøgertallet. 28 procent flere har søgt om optagelse på en sundhedsvidenskabelig uddannelse på KU sammenlignet med 2023.

»Det skyldes især, at vi åbner en medicinuddannelse i Køge, og at vi der har øget vores kvote 2-optag, så optaget på den uddannelse kommer til at være 50 procent fra kvote 2 og 50 procents optag via kvote 1,« siger Kristian C. Lauta.

Generelt er flere uddannelser på KU begyndt at øge deres andel af kvote 2-optag, og det ser prorektor som en positiv tendens.

»Ofte er det også nogle mere forventningsafstemte studerende, vi får ind gennem kvote 2 end kvote 1«, siger Kristian C. Lauta og peger på, at analyser viser mindre frafald hos kvote 2-studerende.

De gavnlige følger af kvote 2-optaget betyder samtidig, at Kristian C. Lauta er positivt stemt over for at øge andelen af optag til Københavns Universitet gennem kvote 2.

»Vi har jo sat os for, at vi gerne vil gøre noget for at lave et mere diverst optag. Lige nu optager vi ganske mange af vores studerende fra København og nord for København. Og vi er det universitet i Danmark, der optager færrest førstegenerationsakademikere. Det vil vi gerne gøre noget ved. Der er kvote 2-systemet da bestemt et blandt flere virkemidler, man kan tage i brug, for vi kan se, at vi får et mere mangfoldigt optag i kvote 2 end gennem kvote 1«, siger Kristian C. Lauta.

Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at i alt 54.279 personer i år har søgt om optagelse på en videregående uddannelse via kvote 2. Det er en stigning på fire procent fra året før, hvilket ifølge ministeriet især skyldes, at flere har søgt om optagelse på en bacheloruddannelse på landets universiteter.

Fristen for kvote 1-ansøgninger løber frem til den 5. juli, og herefter vil både kvote 1 og kvote 2-ansøgere få besked om, hvilke uddannelser de er optaget på.

Seneste