Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Stort set fuldt hus på KU

OPTAG – Alle uddannelser er - godt og vel - fyldt op på KU, som i år endda har oprettet et betydeligt antal nye studiepladser.

»Ansøgerne har haft en plan B i år,« siger studiechef på Københavns Universitet (KU) Claus Nielsen. »Der er flere, der har søgt lidt flere steder, og mere bredt og måske også mere realistisk.«

Det er årets gode nyhed, og hovedårsag til, at KU har noget, der ligner fuldt hus i år.

»Når man har arbejdet med optag i mange år, så er man vant til at skue ned over listerne med kvotienter og se, at fag som Medicin, Statskundskab og Film- og Medievidenskab ligger øverst, og at der under dem på Jordbrugsøkonomi og Teologi er ledige pladser. Men det er der ikke i år.«

Kun tre pladser på hele Humaniora

»Der er nogle ledige pladser, men det er ganske få. På Humaniora er der tre fag med ledige pladser – og de har hver én plads,« siger Claus Nielsen.

Det er i stor kontrast til situationen for bare tre år siden, da universiteterne virkelig måtte kæmpe for at fylde lokalerne på mange fag. Studiechefen mener, at de elendige konjunkturer i økonomien har hjulpet KU’s optag.

»Jeg kan ikke huske, vi har haft så få ledige pladser. Men det er på ingen måder nyt, at folk søger uddannelse, når det er hårde tider i samfundet. En af de mest banale årsager er jo, at uddannelse giver adgang til SU.«

Claus Nielsen påpeger, at folk med uddannelse generelt har lavere ledighedsrisiko, næsten uanset deres studievalg.

»Krisen er nok også en af grundene til, at fag som Økonomi og Jordbrugsøkonomi klarer sig så godt. Der står økonomer på tv-skærmen hele tiden og giver deres bud på krisens årsager og løsninger. Det viste sig, at hvad nogle opfattede som verdensfjerne økonomer, nok havde mere fat om virkeligheden, end så mange andre havde,« siger han.

Jordnær reklame

Men der ligger også et pædagogisk arbejde bag optagelsestallene. I løbet af året har Claus Nielsen og hans vejledningskollegaer forsøgt at holdningsbearbejde kommende studerende, så de vælger fag, som karaktererne gør mulige, selv om de realistiske råd ikke altid bliver modtaget med kyshånd. Ikke alle kan inspireres til at opgive en umulig karrieredrøm.

»Det kan også være, vi må foreslå en ansøger at vælge et andet universitet,« siger Claus Nielsen. »For selvfølgelig er vi interesserede i at få nogle studerende på KU. Men der er ikke noget universitet, der ønsker at lokke nogen ind med strygere og glittet reklamemateriale, hvis de ikke har kvalifikationerne eller interessen og måske endda skræmmer nogle af de gode studerende væk, før de selv forsvinder.«

Claus Nielsen mener også, at KU er blevet dygtigere til at gøre opmærksom på sig selv og få realismen bedre ind i markedsføringen.

»Vi har for en del år siden brugt mange billeder med hovedbygningen på Frue Plads og frøperspektivet op til den store port. Og det er ikke nødvendigvis den måde, vi får de mest kvalificerede studerende ind på universitetet. Dem der fascineres af 500 års akademisk eksistens kommer her nok i forvejen, så vi har prøvet at give mikrofonen til dem, der studerer her. Produceret film om, hvordan man kan bo på kollegium og måske også have nogle tømmermænd nu og da, eller tage i Netto og købe ind til en halv uge for 120 kroner. Sådan nogle oplevelser vil vi også gerne give.«

Flere pladser til afviste

Syv tusind tilsagn om optagelse er KU-rekord, men mange uddannelsessøgende har til gengæld også banket forgæves på til universitetet.

Cirka 17.000 havde ansøgt på KU i alt, og 12.000 af dem havde KU som deres førstevalg blandt universiteterne. Dermed er omkring fem tusind ansøgere blevet afvist – en stor del dog til optagelse på et andet af landets otte universiteter.

LINK: oversigt over ledige studiepladser på KU

På landsplan er i alt 7.733 1-prioritetsansøgere blevet skuffede i år, fremgår det af tal fra Videnskabsministeriet. Det svarer til 21 procent af ansøgerne. For to år siden var det en smule værre – da blev 25 procent afvist ved porten.

Det høje antal afviste studieansøgere er en varm politisk kartoffel, og både Dansk Industris lobbyister og Videnskabsministeriet forsøgte sidste år at vride armen om på rektorerne for at få universiteterne til at lukke flere ind i auditorierne. KU lovede dengang at oprette 85 flere pladser i 2011, men det ser ud til, at universitetet faktisk har kunnet levere en del mere.

»Vi har oprettet 326 flere studiepladser i år end sidste år. Det resultat er KU selv godt tilfreds med,« siger Claus Nielsen.

chz@adm.ku.dk

Seneste