Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
UDDANNELSESKVALITET - Formand for Danske Studerendes Fællesråd Jakob Ruggaard og uddannelsesministeren diskuterer fremtidens bachelor-kandidatbalance på Facebook.
Der er grøde på uddannelsesområdet. Fremdriftsreformen træder i kraft til september – men der er mere på vej.
Luften er tyk af spørgsmål efter regeringens Kvalitetsudvalg har foreslået at gøre bacheloren fireårig og sætte en barre op mellem bachelor og kandidat, så kun en tredjedel af de studerende fortsætter direkte på en etårig specialiserings-overbygning.
Resten skal ud og bidrage positivt til væksten, lyder ideen. Som ikke er ret populær blandt de studerende, for at sige det mildt.
Formanden for Danske Studerendes Fællesråd Jakob Ruggaard går i flæsket på uddannelseminister Sofie Carsten Nielsen på Facebook:
»Hej Sofie Carsten Nielsen. Dit ‘Kvalitetsudvalg’ har foreslået at man tager retten til kandidatuddannelser fra os studerende og afviser 2 ud af 3 studerende i deres kandidatansøgning. Jeg vil simpelt spørge dig om du deler den holdning? Og et følgespørgsmål. Hvad vil du gøre med de 59.558 studerende der så ikke kan få en kandidat? Og som ingen virksomheder vil ansætte? Synes du det hjælper de 59.558 studerende at tage retten til uddannelse fra dem og tvinge dem ud på at arbejdsmarked der de facto er ikke eksisterende? Det vil jeg gerne vide.«
Hans direkte henvendelse til ministeren er bakket op af næsten 100 likes.
Sofie Carsten Nielsen var ikke sen til at melde sig med denne reaktion, der dog ikke afslører, hvor lun hun er på ideen:
»Jeg er uenig i din præmis. Jeg har ikke taget endelig stilling til kvalitetsudvalgets anbefalinger om struktur, og hvis jeg meldte ud nu, så ville debatten lukke, og jeg ønsker netop at have en åben debat lidt tid endnu.«
Uddannelsesministeren skriver så, at det ikke er tanken, at bachelorerne skal have klippet forbindelsen til universitetet for altid, blot at de skal ud og have virkelighed op under neglene for senere at vende tilbage til deres kandidat:
»Kvalitetsudvalget anbefaler heller ikke mindre uddannelse eller at afskære 2 ud af 3 fra at tage en kandidatuddannelse. De anbefaler at flere får nogle år på arbejdsmarkedet inden de kommer tilbage og får en kandidat. Ideen om at al uddannelse ikke nødvendigvis skal tages i en omgang, men at vi i endnu højere grad skal tænke uddannelse ind i hele livet kan jeg ret godt lide. Jeg er dog også ret optaget af, at vores uddannelsesstruktur matcher internationalt, det er noget af det jeg undersøger lige nu.«
Det lader til at mange studerende sådan set er friske på at tage en tørn på arbejdsmarkedet efter grunduddannelsen. Til gengæld vil de gerne have et klart svar på, om de med garanti vil kunne vende tilbage til deres universitet og få et kandidatbevis:
»Du (Sofie Carsten Nielsen) kan sagtens melde ud at du vil garantere retskravet og samtidig gerne ville arbejde for at flere tager et par arbejdsår imellem (…) – den diskussion er ikke lukket ved at afvise at fjerne retskravet. Men er det det, vi skal læse ud at din kommentar, du ikke vil? Og i så fald, hvorfor vil du ikke afvise det, hvis det du gerne vil diskutere egentlig ikke handler om retten til kandidatuddannelse men hvorvidt man tager et par år på arbejdsmarkedet først?« spørger Anne Liz.
gbg@adm.ku.dk