Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Studenterdemokratiet på Københavns Universitet er en illusion

Univalg 2019 — Studenterrådet fremstiller sig selv som var de den eneste mulighed for at få demokratisk indflydelse, skriver psykologistuderende. Hun efterlyser bedre valgdækning og mere gennemskuelighed i valgene på Københavns Universitet.

Snart er der valg på Københavns Universitet. Men jeg ved stadig ikke, hvor jeg skal sætte mit kryds. For hvilken studenterorganisation synes jeg egentlig, repræsenterer mine holdninger bedst? Især, når der mange steder kun stiller en enkelt organisation op, med en listeordnet opstillingsform?

Det er ikke ligetil at gennemskue, når der er valg på KU.

LÆS OGSÅ: Der er valg, det er vigtigt, her er en guide.

Et fungerende universitetsdemokrati er en nødvendighed for, at vores repræsentanter har et mandat, når de forhandler med ledelsen.

Diskussionen af et velfungerende studenterdemokrati har indtil videre drejet sig om vores reelle indflydelse som studerende i de forskellige nævn. Det er for eksempel argumentet for HUMrådets blokade af ledelsesgangen på Humaniora.

Men et fungerende studenterdemokrati indebærer også, at vi studerende får ordentlige betingelser for at vide, hvilken studenterorganisation, der repræsenterer hvilke holdninger. Hvem er egentlig de forskellige opstillede kandidater? Hvad står de forskellige studenterorganisationer egentlig for? Vi skal reelt kunne gennemskue alle de muligheder, vi kan sætte kryds ved på stemmesedlen.

Studenterrådet fremstiller sig selv som det eneste mulige

Når vi starter på vores uddannelse, får vi som regel kun én mulighed præsenteret: Studenterrådet og de underliggende fagråd. Dem, som alene står for det store introarrangement på KU. De hævder at repræsentere alle studerende.

Hvis det ikke var fordi jeg tilfældigvis kendte nogen, der var aktive i Frit Forum, så havde jeg slet ikke vidst, at der fandtes andre muligheder.

Resten af de opstillingsberettigede studenterorganisationer må man opsøge via sit eget netværk på grund af en utilstrækkelig valgdækning. Fx lærte jeg om de Konservative Studerende gennem mit ungdomspolitiske netværk. Det er selvsagt uigennemskueligt at vide, hvad de organisationer repræsenterer og forskellen på dem. Det er da et demokratisk problem.

I et reelt studenterdemokrati, skal vi altså have en bedre valgdækning. Vi skal heller ikke kun kende til den ene organisation, Studenterrådet og de underliggende fagråd, som hævder at repræsentere os alle. Det gør demokratiet til en illusion.

Jeg mener, at vi studerende på KU fortjener en mere gennemskuelig valgproces.

Det kunne fx være med en mere tydelig kandidatliste. At der ikke kun én mulighed, i form af Studenterrådet, med en listeordnet opstillingsform. Måske gerne en kandidattest, man kan tage op til valget. Flere debatindlæg fra studenterorganisationerne. Valgvideoer. Paneldebatter.

Initiativer, som giver os studerende en bedre chance for reelt at vide, hvem vi stemmer på.

Seneste