Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Foreninger

Studenterhuset skifter navn

Skiftedag — Foreningen bag Studenterhuset skifter navn til byStudents for at undgå adresseforvirring og som en håndsrækning til internationale studerende. Selve huset i Købmagergade 52 beholder sit navn.

I skyggen af Rundetårn blev der onsdag 17. april løftet mange høje, boblefyldte glas.

Der var nemlig fødselsdag i Studenterhuset, som markerede sit 40 årsjubilæum med snacks og taler. Men det var også en markering af et navneskifte og en ny retning for det studenterdrevne forsamlingshus.

Foreningen bag Studenterhuset har i 40 år båret samme navn som huset, men det er slut nu. Huset i Købmagergade beholder sit navn, men foreningen skal fremover hedde byStudents.

Navneskiftet markerer to ændringer i foreningens vision, fortæller Jacob Ørum, som er direktør for Studenterhuset, eller nu byStudents.

Flere aktiviteter ude i byen

For det første er Studenterhusets aktiviteter begyndt at række langt ud over adressen på Købmagergade. Der bliver arrangeret bogklubber i Fiolstræde, hjulpet med studieboliger i Valdemarsgade, ligesom tilstedeværelsen på KU’s forskellige fakulteter er støt stigende.

»Det er simpelthen forvirrende, at vi har et fysisk hus, der bærer samme navn som den forening, der organiserer studieboliger et andet sted i byen,« siger Jacob Ørum grinende og mindes en gang, hvor en udvekslingsstuderende var mødt op med sovepose foran Studenterhuset.

»Derfor giver det bedre mening, at vi nu kan bruge navnet på vores initiativer som for eksempel Startup Housing og så efterfølge det med vores nye navn byStudents, så det samlet bliver Startup Housing byStudents. Det understreger også en kerneværdi i vores forening, nemlig at vi er studenterdrevet,« siger Jacob Ørum.

En sproglig håndsrækning

Den anden årsag gemmer sig i det sproglige skifte fra dansk til engelsk. Det er nemlig Jacob Ørums klare opfattelse, at internationale studerende har rigtig dårlige vilkår for at etablere sig socialt i København.

LÆS OGSÅ: Her er dommen fra tre udenlandske studerende: København er en cool – men krævende – studieby

Mange danskere har fejlagtigt den opfattelse, at København er en international storby

Jacob Ørum, direktør

»Mange danskere har fejlagtigt den opfattelse, at København er en international storby,« siger Jacob Ørum eftertænksomt og fortsætter:

»Men prøv at lægge mærke til, hvor mange sproglige barrierer man som engelsktalende i denne by løber ind i. Den officielle hjemmeside, der huser danskkurser og prøver, hedder danskogproever.dk og eksisterer kun på dansk. Hvis man vil have et ungdomskort hos DSB, skal man ind på en dansk hjemmeside, og jeg kunne blive ved. I sociale sammenhænge er vi danskere også dårlige til at tale engelsk, selvom der er udlændinge til stede.«

Han refererer også til en global undersøgelse, som bliver foretaget årligt blandt expats verden over. Her får Danmark altid bundplacering på det parameter, som handler om, hvor let det er at få venner.

Derfor føler Jacob Ørum og byStudents også en forpligtelse til at byde internationale studerende bedre velkommen. Og det gør man blandt andet med et navn, man kan forstå.

»Vi er imidlertid stadig meget opmærksomme på, at det ikke må blive et hus og en forening kun for udvekslingsstuderende. Det skal ikke være en expat bubble,« understreger Jacob Ørum og fortsætter:

»Derfor er vi hele tiden fokuserede på at opretholde en balance, hvor vi sørger for en god blanding af begge grupper. Studenterhuset er bedst, når det lykkes med at skabe relationer på tværs af landegrænser.«

Seneste