—
Politik
Univalg 2020 — Lave stemmetal er tikket ind på universiteter landet over. Studenterrådet på Københavns Universitet opfordrer uni-ledelse til at reklamere bedre for valget. Men borgerlig studenterforening siger, at det er Studenterrådet selv, som har gjort valget for upolitisk.
Der har ikke været meget valgkampsgejst på de danske universiteter i 2020, selv om de årlige universitetsvalg er studerende og ansattes direkte vej til indflydelse i akademia. Tal fra Danske studerendes fællesråd viser, at RUC i 2020 havde en stemmeprocent på 24,2 procent et fald på tre procentpoint fra 27,4 i 2019, mens Aarhus Universitet måtte nøjes med sølle 16,26 procent i forhold til 21,11 procent i ’19.
Deltagelsen til universitetsvalget er normalt heller ikke svimlende høj på Københavns Universitet. I 2019 stemte 16,8 af de studerende til bestyrelsesvalget (mod knap 30 procent af forskerne). Studenterrådet på Københavns Universitet siger, de er bekymrede for en endnu lavere valgdeltagelse i år, fordi corona forhindrer en almindelig valgkamp på campus:
»Vi er bekymrede for at stemmeprocenten bliver endnu lavere, fordi en stor del af valgkampen plejer at være fysisk. På grund af corona er mængden af de studerende på campus halveret, hvis ikke der er endnu færre. Så det bliver sværere at nå ud til de studerende denne gang,« siger Kevin H. Olesen, tiltrædende forperson i Studenterrådet.
Kevin Olesen siger, at han tror, at den generelt lave stemmeprocent skyldes, at studerende ikke bliver sat ordentligt ind i de demokratiske strukturer på Københavns Universitet.
»Det ender med at være os (Studenterrådet, red.), Konservative Studerende og Frit Forum, der både skal forklare stukturen, og hvad univalget går ud på, men samtidig, vil vi jo gerne have de studerendes stemmer. Det er en dobbeltrolle, som er utrolig svær, når man skal overbevise de studerende objektivt om, hvad univalget er.«
LÆS OGSÅ: Uniavisens valgsite
Det ansvar skal ikke være studenterforeningernes alene, siger han:
»Hvis Københavns Universitet var lidt mere aktiv med kommunikationen om studenterdemokratiet på andre tidspunkter end til univalget, tror jeg, at der ville være større opmærksomhed på, hvad demokratiet egentlig går ud på, og så ville der komme flere stemmer,« siger Kevin Olesen.
Konservative Studerendes spidskandidat, Anders Storgaard, lægger derimod ansvaret for valgdeltagelsen hos Studenterrådet, som ifølge ham gør univalgene upolitiske. Storgaard siger, at den lave stemmeprocent skyldes, at mange studerende føler, at deres stemme ikke gør nogen forskel, da sejren på grund af et system med listeforbund næsten altid går til de samme kandidater, som oftest kommer fra Studenterrådet.
LÆS OGSÅ: Kandidat for Konservative Studerende: Vi er blevet enormt bange for at være krænkende
»Det synes jeg er lidt morsomt, hvis jeg skal være ærlig,« siger Kevin Olesen.
»Jeg synes, det er lidt af et problem, hvis man lægger ansvaret på Studenterrådet, når vi i forvejen får så stor en del af stemmerne. I stedet for at kritisere hinanden for den lave stemmeprocent burde vi i stedet arbejde sammen for at sikre, at den bliver hævet,« siger Kevin Olesen.
Ifølge Olesen skal studenterpolitik handle om samarbejde på tværs af partipolitiske holdninger:
»Det er mit indtryk, at Anders Storgaard gerne vil have, at universitetsvalget bliver partipolitisk. Det er vi store modstandere af, for vi mener jo, at alle studerende – uanset deres partipolitiske og ideologiske ståsted – skal kunne arbejde om at finde de rigtige løsninger. Uddannelsespolitik og studenterdemokrati handler ikke om, hvilke politiske holdninger du har. Det handler om at gøre det så nemt og så godt som muligt at være studerende på Københavns Universitet. Folk der stemmer på Liberal Alliance og Enhedslisten skal kunne samarbejde om de ting.«
Og så vil Kevin Olesen ikke kalde Studenterrådet upolitisk:
»Sidste år gik vi til valg på ’Luk Center for Olie og Gas’ – det mener jeg bestemt er politisk. Vi har da bestemt nogle mærkesager igen i år, der er af politisk karakter.«
LÆS OGSÅ: Det sorte center, som de studerende vil lukke
Ikke overraskende er corona et af de største benspænd i dette års valgkamp. Kampagnerne er blevet rykket væk fra de fysiske stemmeboder til internettet, og univalget skal nu navigeres i på sociale medier.
»Der kommer til at være konkurrencer, opfordringer til at stemme, videoer med spidskandidaterne og folk fra akademisk råd. Vi kommer til at have nogle personer, der simpelthen bare er dedikeret til online valgkamp. Potentielt noget phone-banking afhængig af tiden. Og så kommer vi til at skrive flere debatindlæg, end vi plejer,« siger Kevin Olesen.
Men det er vanskeligt at aflæse effekten af valgkamp på sociale medier:
»En af udfordringerne ved en SoMe-valgkamp er, at du ikke kommer længere ud end til dem, du i forvejen har fat i. De som kender os, skal nok få stemt. Men spørgsmålet er, hvordan vi får fat på dem, der er længere ude, og hvor lang tid der går, før folk bliver mættede af det ene facebookopslag efter det andet,« siger Kevin Olesen.
Spørgsmålet er også, om Studenterrådet, der normalt sidder tungt på tronen til univalget, frygter, at deres egen andel af stemmerne kan bliver mindre, hvis det totale antal stemmer falder?
»Man kan jo ikke gå ind til et valg med en forventning om, at alt bliver så godt, som det plejer. Der er en klar bekymring om, at den her anderledes måde at føre valgkamp på vil ændre på, hvem der stemmer. Hvis vi var sikre, så ville vi jo ikke gå så massivt til valgkamp, som vi gør. Det er den vigtigste begivenhed på året. Bekymring er der da, men der er også en tro på, at vores spidskandidat, Anders Mortensen, er en utrolig dygtig og kompetent kandidat, som kan trække en masse stemmer,« siger Kevin Olesen.
Alt kommer dog ikke til at foregå bag skærmen:
»Vi vil være stort set så fysisk aktive, som vi plejer at være. Der kommer til at være kaffeuddelinger, som der plejer at være, der kommer til at være flyers og der kommer til at være nyt corona-merchandise – for eksempel små, personlige spritflasker – vi prøver at gøre det lidt aktuelt. Vi kommer til at gøre det hele inden for de retningslinjer, der er blevet givet af Københavns Universitet,« siger Kevin Olesen.
Tror du, at det kommer til at have den samme effekt, som det plejer?
»Det bliver spændende. Det er virkelig ikke til at sige.«