Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studenterrådet har fået ny formand

Studenterrådet har holdt vagtskifte i weekenden. Ny formandskab og ny bestyrelse er blevet valgt, og en ny kampagne er blevet tegnet op

De studerendes fællesinteresseorganisation på Københavns Universitet har fået ny formand. Ved Studenterrådets politikkonference i weekenden valgte 60 deltagere, primært fagrådsrepræsentanter, Anne Bie Hansen som afløser for den afgående formand Mattias Friis Jørgensen.

23-årige Anne Bie Hansen var inden weekenden Studenterrådets næstformand, og hun afløses selv på den post af etnologistuderende Bjarke Rubow.

Deltagerne på konferencen fastlagde også Studenterrådets politik til foråret, som vil sætte fokus på de studerendes levevilkår. På de studerendes økonomi, som Studenterrådet mener er for dårlig, og på de fysiske og sociale rammer for studiemiljøet på fakulteterne.

I front for kollektivet

I spidsen for alle interesseorganisationer står en frontfigur. Også for Studenterrådet, selv om de foretrækker at slå sig op på at kæmpe med kollektivets ånd.

»De nye tiltag sker ikke, fordi vi har fået nyt formandskab, men fordi vi har fået en helt ny bestyrelse, ny arbejdsplan og nyt politikpapir,« siger Anne Bie Hansen. Men indrømmer, at hun som formand naturligvis er central for Studenterrådet.

»Formanden og næstformanden er de eneste frivillige, der sidder på Studenterrådet på fuld tid, og de eneste som derfor har overblik over alle aspekter af rådets arbejde. Og så er vi selvfølgelig ansigterne udadtil,« siger hun.

Vanskeligere at være politisk aktiv

Den nyslåede formand har været studenterpolitisk aktiv lige så længe som hun har læst statskundskab – siden 2007 – og det kan godt lade sig gøre for hende at koble fuldtidspolitik med et enkelt fag på sit studie.

Men det er blevet sværere at engagere sig helhjertet i studenterpolitik, fortæller hun.

»Det kræver meget arbejde og energi at lave studenterpolitik, og de forskellige studieaktivitetskrav rundt omkring stiller kun større udfordringer.«

Ny politik

Deltagerne på weekendens politikkonference tegnede også linjerne til forårets kommende hovedkampagne op.

I modsætning til temaer som brugerbetaling og taxameterbevillinger, som Studenterrådet ofte går i brechen med, så lader forårets kampagne til at skulle vække studenteraktivismen med bløde værdier og rundbordssamtaler.

Kampagnen vil fokusere på studiemiljøet på de enkelte fakulteter, og vil derfor være funderet på lokal forankring. Et af målene er også at styrke de lokale fagråd, siger Anne Bie Hansen.

Ved semesterstart vil Studenterrådet desuden afvikle en ugekampagne, specifikt rettet mod en forbedring af de studerendes økonomiske levevilkår.

Lokale skænderier som grundsten

Hun startede selv sin studenterpolitiske karriere som fagråds- og studienævnspolitiker, inden hun i 2008 blev valgt til Studenterrådets bestyrelse. Og det er en fordel at starte sit politiske virke lokalt, mener hun.

»I Studenterrådet mener vi, at beslutninger om et givent fag så vidt muligt skal tages på fagniveau, som også er det sted, de studerende har mest indflydelse. Og fordi Studenterrådet er forankret i det lokale studenterdemokrati, er det et naturligt sted at starte.«

Studenterrådet vil dog stadig kaste sig ind i højpolitiske skænderier om finansiering af uddannelserne.

»Taxametre og brugerbetaling stadig en vigtig del af vores daglige parlamentariske arbejde, også i Danske Studerendes Fællesråd,« siger den nye formand.

Anne Bie Hansen er valgt til formandsposten for et år.

ser@adm.ku.dk

Seneste