Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Redningsaktion — Der var egentlig planlagt nedskæringer. Men da partierne trådte ud af forhandlingslokalet, var krisen vendt til ekstra bevillinger. Både SF, Radikale og Studenterrådgivningen selv er begejstrede. Men i Danske Studerendes Fællesråd betragter man ikke kampen som slut endnu.
Pressede studerende, eksamensangst, stress eller praktiske udfordringer på studiet – Studenterrådgivningen yder gratis social- og psykologhjælp til studerende på de videregående uddannelser.
Det var egentlig på tapetet at skære i bevillingerne til Studenterrådgivningen. I finanslovsforslaget fra marts i år var der nemlig lagt op til at fjerne næsten en femtedel af rådgivningens aktivitet på landsplan.
Men da den endelige finanslov for 2023 landede mandag eftermiddag, havde Studenterrådgivningen i stedet fået flere penge tilført. Helt præcist ti millioner, som skal bruges til at fremme trivsel på de videregående uddannelser.
Forklaringen kan måske findes i den alliance, som SF og Radikale indgik tidligere på måneden, hvor de gjorde kampen for Studenterrådgivningen til én af deres prioriteter i kampen om den stramme forhandlingsreserve.
Dengang sagde Katrine Robsøe (RV) til Uniavisen, at det var »helt uforståeligt«, at regeringen ville skære i et velfungerende rådgivningstilbud.
»Hvis man skal tage trivselskrisen alvorligt, nytter det ikke noget at svække de indsatser, der både afhjælper og forebygger problemerne. Det er simpelthen ikke holdbart bare at overlade de studerende og deres mistrivsel til dem selv,« sagde hun.
Kort forinden havde Danske Studerendes Fællesråd et debatindlæg i Uniavisen, hvor forperson Esben Salmonsen kaldte de planlagte besparelser for »en uansvarlig nedbarbering« og opfordrede regeringen til at bevare rådgivningens bevillinger.
Efter den seneste udvikling er forpersonen derimod mere optimistisk.
»Det er rigtigt positivt, at man investerer i Studenterrådgivningen. Det kommer til at gøre en konkret positiv forskel for rigtigt mange studerende,« siger han.
Det er Sofie Lippert (SF), der også var med til at kæmpe for bevillingerne, enig i.
»Når man tænker på, hvor lidt der bliver gjort for at komme problemet med mistrivsel til livs fra regeringens side, og hvor stram en finanslov der var lagt op til, er vi meget glade for, at vi fik penge til Studenterrådgivningen,« siger hun.
Direktør for Studenterrådgivningen, Thomas Braun, har sagt til Altinget, at de er lykkelige over bevillingen, og at han personligt er dybt taknemmelig.
Han fortæller samtidig, at de uden bevillingen ville have været nødt til at skære »drastisk« i deres rådgivning: »Dermed havde der været mange studerende, vi ikke kunne have hjulpet eller hjulpet betydeligt ringere, end vi nu har mulighed for.«
Danske Studerendes Fællesråd skrev mandag på Twitter: »Trivselskrisen bliver ikke løst med 10 millioner. Der er akut behov for handling på de strukturelle årsager bag mistrivslen«.
Til Uniavisen forklarer forperson Esben Salmonsen, at der »ikke er fuld tilfredshed«.
»Vores position er, at det er fedt, det bliver prioriteret, men på trivselsområdet kommer vi aldrig til at være tilfredse med en regering, der vil forkorte vores uddannelser og har planer for, at vi skal arbejde
Studenterrådgivningen får konkret 4,2 millioner til rådgivningsaktivitet, 3,8 til trivselsfremmende indsatser og 2 millioner til at udbyde kurser i, hvordan man skaber mere inkluderende studiemiljøer.