Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Studerende bag lovende medicinsk opfindelse

OPFINDELSE - ClickFlow er en dims, der ifølge sine opfindere kan revolutionere den måde, læger forbinder blodkar på under operationer. Fem mand, heriblandt flere studerende på KU, står bag. I denne uge skal deres opfindelse konkurrere med koncepter fra hele verden.

»Man sidder og arbejder med noget, som faktisk kan gøre en forskel,« siger økonomistuderende på KU Oskar Harmsen om projektet. De fem opfindere er overbeviste om, at deres idé er brugbar. Derfor har de stiftet virksomheden ClickFlow MedTech, der skal få ClickFlow på markedet.

Virksomheden vandt i kategorien Lifescience og MedTech, da de i juni stillede op i den nationale konkurrence for startup-virksomheder, Venture Cup.

Klar til University Startup World Cup

Med den sejr i hus er ClickFlow kvalificeret til University Startup World Cup, der løber af stablen i København denne uge. Konkurrencen er den største af sin art og en chance for at networke og udvikle. Der er 45 hold stillet op fra mere end 20 forskellige lande, så konkurrencen er hård.

Men for holdet bag ClickFlow er det det hele værd. Tidligere businessstuderende og virksomheds-starter, Mads Schmidt Petersen siger, at det allervigtigste, man kan vinde, er et kvalitetsstempel.

»Det giver os et grundlag for at gå ud og søge hjælp, legater, fonde og kapital fra investorer,« siger han. Og det er afgørende for virksomhedens fremtid, om de får hentet nok kapital. For deres plan for den kommende tid involverer både et patent og nogle essentielle kliniske forsøg – og det er ikke gratis.

Ifølge Mads Schmidt Petersen hjælper konkurrencen også med at optimere ClickFlows koncept: »University Startup World Cup giver en masse udfordringer som virksomheden vokser af,« siger han.

Skal afløse en tidskrævende metode

Den gængse metode til at sy blodkar sammen er kompleks og langsom, forklarer Oskar Harmsen. Og den kan føre til komplikationer for patienten. ClickFlow skal gøre operationerne både nemmere og hurtigere. Prisen kommer til at ligge omkring 20 dollars per styk. Hvordan det præcis foregår, vil han og holdet ikke ud med, så længe de ikke har fået patent på deres idé.

»Det kræver et vist kompetencespænd, at lave sådan et projekt.«

Det var Mads Schmidt Petersen, der fik den oprindelige idé. Han tog kontakt til Kristoffer Haurum Johansen, der studerer molekylær biomedicin på KU, og herefter gik det hurtigt med at samle resten af holdet. Kristoffer fandt Holti Kellezi, som er kandidat i molekylær biomedicin fra KU, Oskar Harmsen fra økonomistudiet og læge og karkirurg Ulrik Hjerpsted.

Og det er ikke et uerfarent hold. Mads Schmidt Petersen har før startet virksomhed, og flere andre fra holdet kender startup-miljøet i København. Oskar Harmsen kalder gruppen, »en flok rimelig optimistiske men også realistiske folk«.

Forretningssans lige så vigtigt som idé

»Det er ikke nok at have en god ide og håbe, det kan bære i sig selv,« siger Oskar Harmsen. »Man finder først ud af om ideer er gode eller mindre gode, når man prøver den af, og præsenterer den for dem, der skal bruge den i sidste ende.«

Oskar er ikke i tvivl om, at deres opfindelse har reelle chancer for at komme på markedet. Ellers ville de ikke lægge et stort arbejde i udviklingen. »Det har et potentiale for at blive til noget stort,« siger han.

Holti Kellezi, Kristoffer Haurum Johansen og Ulrik Hjerpsted har primært arbejdet med selve opfindelsen. Men at udvikle et produkt kræver mere end den gode ide. Oskar Harmsen fremhæver, at det er mindst lige så vigtigt at opbygge en virksomhed, rejse kapital og snakke med de relevante personer.

»Det kræver et vist kompetencespænd, at lave sådan et projekt,« siger han.

ClickFlows vej mod markedet er stadig lang. Der skal søges patent og gennemføres forsøg. Ifølge Holti Kellezi kan der gå fem til ti år, før ClickFlow er parat til salg.

Vinderne af University Startup World Cup findes fredag den 18. september.

Seneste