Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

Studerende efter eksamen med coronatrussel: »Jeg havde frygtet, at der ville være politi og paparazzi«

De tandlægestuderende på andet semester har netop overstået den første af to eksamener, som anonyme personer har truet med at gå til, selv om de – angiveligt – er smittet med coronavirus.

De studerende på anden årgang af Odontologi har haft en usædvanlig optakt til sommerens eksamener.

En henvendelse fra en eller flere unavngivne personer såede nemlig tidligere i juni tvivl om sikkerhedsforholdene til prøverne. De anonyme personer, der skrev, at de var tandlægestuderende, truede med at møde op til eksamen i faget Tændernes udvikling og struktur den 23. og 30. juni, selv om mindst tre af dem angiveligt var smittet med corona.

Faktisk skrev de, at de allerede havde været til undervisning i faget, efter de var testet positiv for virussen.

LÆS OGSÅ: Københavns Universitet advarer tandlægestuderende om coronatrussel

Tirsdag blev den første af de to prøver afholdt – en skriftlig stedprøve i eksamenslokalerne på Peter Bangs Vej – og noget tyder på, at der ikke var mange studerende, der blev skræmt væk af den anonyme trussel.

Prodekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Hans Henrik Saxild, oplyser, at 78 af de i alt 92 tilmeldte dukkede op til eksamen. Ud af de 14 resterende havde to meldt sig syge. En enkelt studerende valgte at aflevere blankt.

Saxild skriver, at eksamen i det hele taget blev afviklet i »god ro og orden«. Det bekræfter Mette Juhl Wulff, der studerer på årgangen:

»Jeg frygtede alle mulige ting – at der ville være journalister, at politiet ville stå der, og at det ville være helt paparazziagtigt. Men det hele forløb stille og roligt.«

Selv nogle af dem, der har været rigtig bange for corona, dukkede op, fordi der blev taget de rigtige forholdsregler

Mette Juhl Wulff, tandlægestuderende

Hun fortæller, at eksamensvagterne stod klar, da de studerende ankom på deres cykler, og bad dem holde afstand. Så blev de spredt ud over fire etager og blev fordelt på hvert andet bord, mens de hele tiden havde adgang til håndsprit.

Før eksamen havde Mette Juhl Wulff  taget imod den antistoftest, som Københavns Universitet havde tilbudt de studerende efter den anonyme trussel. Det samme gjorde alle i hendes studiegruppe, siger hun.

Desuden fik hun i forbindelse med sit studiejob foretaget to regulære coronatest inden eksamen, der begge var negative. Det samme siger hun gjaldt de test, en række medstuderende på hendes studie tog.

»Jeg ved, at selv nogle af dem, der har været rigtig bange for corona, dukkede op, fordi der blev taget de rigtige forholdsregler,« siger Mette Juhl Wulff.

»Det undrer mig, at det er tandlægestuderende, der har sagt det her, for de bør vide meget om smitte og bakterier. Omvendt tror jeg ikke, der er nogen, der rent faktisk er smittet, for der har jo ikke været nogen beviser, og jeg har indtryk af, det er den generelle holdning på årgangen.«

Uniavisen har flere gange forsøgt at få bekræftet identiteten på de anonyme personer, men uden held, og trods gentagne forsøg er det heller ikke lykkedes at få dokumentation for, at de er smittet med corona.

Kan ikke kræve testning

Institutleder på Odontologi, Anne Havemose-Poulsen, oplyser i en mail til Uniavisen, at cirka en tredjedel af de studerende på årgangen har taget imod tilbuddet om en antistoftest. 24 testkit blev uddelt inden eksamen, mens otte yderligere bliver uddelt torsdag den 25. juni, altså forud for den næste eksamen – en mundtlig prøve, der bliver afholdt i Panum-bygningen den 30. juni.

Hvor mange der har taget en regulær coronatest, er uvist.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Institutlederen skriver, at det ikke er muligt for universitetet at kræve, at alle studerende tager en test og fremviser resultatet af den, før de går til eksamen.

»Vi har ikke krævet fremvisning af negativ test. Jeg har været i kommunikation med Styrelsen for Patientsikkerhed, og de har undersøgt muligheden med juristerne. Vi har ikke hjemmel til at kræve fremvisning af poderesultat. Med hjælp fra Rigshospitalet har vi tilbudt dem at hente en frivillig antistoftest til hjemmebrug.«

Har I nogen grund overhovedet til at tro, at der dukkede studerende op med corona?

»Jeg vil forvente og håbe, at [de studerende] viser samfundssind og følger retningslinjerne,« svarer Anne Havemose-Poulsen.

Uniavisen har kontaktet en række øvrige studerende på Odontologi, men de har enten ikke ønsket at medvirke i artiklen eller er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Seneste